jakie buty do biegania?
Moderator: beata
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
- AgA_G
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To ja też poproszę o pomoc w wyborze butów
Z odcisków stopy i startych części podeszwy moich obecnych butów biegowych wynika że jestem neutralem. Jednak jak biegam to mam wrażenie że mi "uciekają" lekko kostki do wewnętrznej szczególnie w lewej nodze. Dlatego nie jestem pewna czy aby na pewno powinnam kupować buty dla neutrala ?
Ważę 58kg, wzrost 166cm, treningi - 4 razy w tygodniu obecnie stanowiące przygotowanie do półmaratonu więc nie jest to bieganie rekreacyjne.
Biegam po wszystkich możliwych powierzchniach terenu więc buty muszą być dość uniwersalne.
Budżet około 200zł. Mogą być trochę droższe zawsze można poszukać jakiś promocji czy okazji na allegro.
Będę wdzięczna za pomoc i jakieś propozycje butów
Z odcisków stopy i startych części podeszwy moich obecnych butów biegowych wynika że jestem neutralem. Jednak jak biegam to mam wrażenie że mi "uciekają" lekko kostki do wewnętrznej szczególnie w lewej nodze. Dlatego nie jestem pewna czy aby na pewno powinnam kupować buty dla neutrala ?
Ważę 58kg, wzrost 166cm, treningi - 4 razy w tygodniu obecnie stanowiące przygotowanie do półmaratonu więc nie jest to bieganie rekreacyjne.
Biegam po wszystkich możliwych powierzchniach terenu więc buty muszą być dość uniwersalne.
Budżet około 200zł. Mogą być trochę droższe zawsze można poszukać jakiś promocji czy okazji na allegro.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Waga rzeczywiście raczej ok. Próbowałaś biegać w innych butach? Bo może tak być że niestety Lunary mogą być akurat dla Ciebie niewłaściwe - nie potrafię Ci wytłumaczyć dlaczego - ale tak się dzieje, miałem też doświadczenie z butami w których z niewytłumaczalnych powodów bolał mnie achilles. Spróbuj jakieś inne, dowolne. Lunary są miękkie w środstopiu, może dla Ciebie za miękkie ? Jeżeli byłabyś z Warszawy to polecałbym w najbliższy weekend wizytę w Holmes Place.Bru pisze:obecnie koło 19,8 Za ciężka raczej nie jestem chyba, że 50-52 kg przy 162 wzrostu to za dużo :D But jest dla lekkich biegaczy, więc to chyba nie stanowi problemu?
Aga - może być pokazała zdjęcia swoich pięt ?AgA_G pisze:To ja też poproszę o pomoc w wyborze butów
Poważnie, to może pomóc.
- Fladra
- Zaprawiony W Bojach
Polecam Nike Pegasus są dla neutrala, choć mi tez lewa stopa pronuje;)AgA_G pisze:To ja też poproszę o pomoc w wyborze butów
W Decathlonie, znalazłam je za 149 PLN, ale to juz końcówka wyprzedaży
Biegam bo Lubię Kraków
10 km - 47 min
21 km - 1h46
42,1 km- 3h43
10 km - 47 min
21 km - 1h46
42,1 km- 3h43
- AgA_G
- Wyga
-
- Rozgrzewający Się
dziekuje za uwagi i sugestie, do Warszawy mam daleko więc ta opcja odpada. Oddałam buty do reklamacji, zobaczymy co z tego będzie. Wcześniej biegałam głównie w Adidasach w starszych modelach i nigdy nei miałam podobnego problemu. Mialam nadzieje, ze po 100km buty sie troche 'rozejda' ale jest tylko gorzej. Wyglada na to, ze nie pozostaje mi nic innego jak szukanie nowych butow. Czyms konkretnym się teraz kierowac?
-
- Zaprawiony W Bojach
Bru wybacz, ale mimo ze moja przygode z bieganiem wlasciwie dopiero zaczynam i doswiadczenia z butami do biegania nie mam to jednak dla mnie sprawa wydaje sie prosta: nie wazne czemu sluzyc ma but - musi byc wygodny! nie ma mowy o czyms takim jak liczenie na to ze sie rozejdzie, ulozy czy co tam sobie wymyslisz. wszystkie dziewczyny ktore znam i ktore podchodze w taki sposob jak Ty do zakupu butow maja ciagle problemy z odciskami, obtarciami i przeklinaja swoje buty ... mimo to wciaz powielaja te same bledy przy ich kupnie. przeciez w slepie masz mozliwosc wyprobowania go nie chodzi tylko o sprawdzenie czy stopa sie zmiesci. ja tam nie tylko przymierzajac je chodze w nich, ale i skacze, biegam po sklepie, wyginam stopy na wszystkie strony, zakladam i zdejmuje po pare razy i znow sprawdzam czy nic mnie nie cisnie, nie uwiera. przeciez stopa ma sie w tym czuc komfortowo...
powodzenia w poszukiwaniu wygodnego obuwia
powodzenia w poszukiwaniu wygodnego obuwia
-
- Rozgrzewający Się
dzięki LadyE tak też robię kupując buty, a zabiera mi to sporo czasu nim stwierdze, że kupuję te a nie inne. Widocznie magia marketingu mnie dopadła . Z tym dopasowywaniem się butów, to pewnie moje złe przyzwyczajenia związane z butami do chodzenia po górach czy na deskę, gdzie noga musi się jednak jakoś "przyzwyczaić" i but dopasować. Uroki wkładek termoformowalnych. W starych butach do biegania takich problemów nie miałam, co najwyżej jakiś odcisk, ale nigdy takich bólów śródstopia. Stopy mam raczej zaprawione w bojach od szurania po macie. Może po spartańskich warunkach stopy buntują się przed tą kosiczną technologią lunarglide'ów :D
- AgA_G
- Wyga
Moje pięty :Adam Klein pisze:Aga - może być pokazała zdjęcia swoich pięt ?
Poważnie, to może pomóc.
http://img535.imageshack.us/img535/5272/pity.jpg
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Aga - mocna pronacja.
Poszukaj czegoś z Jomy lub czegoś na przecenach.
-
- Zaprawiony W Bojach
czy ja rowniez moglabym prosic o ocene? na podstawie odbicia mokrej stopy na kartce i zdarcia podeszwy w starych butach doszlam do wniosku ze jestem supinatorem. takie tez buty kupilam - bylabym spokojniejsza gdyby ktos z fachowa wiedza mnie w tym utwierdzil
- AgA_G
- Wyga
DziękiAdam Klein pisze:Aga - mocna pronacja.
Czy Asics Gel Torana 2 będą dobre dla mocnego pronatora ??
http://sklepbiegacza.pl/produkt/asics_gel_torana_2_1
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Aga - to jest but dla pronatora ale nie szczególnie mocnego. Mogą być ok ale tak zdalnie trudno to autorytarnie ocenić.
Niestety - jest tez taka zależność - im większa kontrola pronacji tym but droższy.
Szukasz buta terenowego, tak? Bo ta Torana to terenówka.
Niestety - jest tez taka zależność - im większa kontrola pronacji tym but droższy.
Pokaż pięty tak jak aga powyżej.LadyE pisze:czy ja rowniez moglabym prosic o ocene? na podstawie odbicia mokrej stopy na kartce i zdarcia podeszwy w starych butach doszlam do wniosku ze jestem supinatorem. takie tez buty kupilam - bylabym spokojniejsza gdyby ktos z fachowa wiedza mnie w tym utwierdzil
- AgA_G
- Wyga
Szukam butów które by się nadawały na teren i na asfalt. Staram się biegać jak najwięcej w terenie ale nie zawsze to się udaje. Im będzie cieplej ty sadzę więcej treningów mi się uda przenieść w teren.Adam Klein pisze:Aga - to jest but dla pronatora ale nie szczególnie mocnego. Mogą być ok ale tak zdalnie trudno to autorytarnie ocenić.
Te Asics Gel Torana 2 mają znośną cenę.