Moja alternatywa Nike+ i adidas micoach

grzelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czesc,
Do tej pory podczas biegania uzywam jedynie pulsometru i stopera. Chcialem jednak zbudowac sobie sprzet nieco bardziej zaawansowany.

Dlaczego chce to zbudowac:
- Czesto biegam ta sama trasa i dopiero jak dobiegne do mety wiem czy przebieglem dystans szybciej czy wolniej niz poprzednim razem.
- Ciezko z samym stoperem robic treningi interwalowe. Tzn nawet jesli sie nie zagapie i w dobrym momencie zaczne cwiczenie, to ciezko mi pozniej zapamietac jaki byl efekt danego treningu (ile dystansu w danym interwale przebiegłem, lub w jakim czasie przebieglem dany dystans). Nie ma mowy o notowaniu w trakcie treningu, a po nim latwo zapomniec jakie byly wyniki.

Co chce zbudowac:
- Upraszczajac - chce podlaczyc GPS i pulsometr do tel komorkowego.
- Chce napisac program na komorke rejestrujacy aktualny czas, pozycje i tetno biegacza. Przed rozpoczeciem treningu bedzie mozna stworzyc sobie jego plan. Plan zawieral bedzie informacje o czasie trwania i pulapie tetna w jakim ma byc dana czynnosc wykonywana. W trakcie treningu plan bedzie mozna dostosowywac (pauzowac, przedluzac jego poszczegolne punkty, przestawiac punkty treningu).
- Poniewaz program bedzie umieszczony w telefonie komorkowym, bedzie rowniez mozliwosc sluchania muzyki w czasie biegania.
- Chce aby byla mozliwosc przesylania tych danych "na zywo" przez internet do programu w laptopie. Tam bedzie mozna je analizowac (program dla trenera).

Program bedzie spelnial jeszcze wiele wymagan, ale nie chce juz Was zanudzac.
Jesli pomysl Wam sie podoba, to chetnie wyslucham Waszych uwag i sugestii. Jesli napotykacie podobne do wspomnianych wyzej problemow i uwazacie ze ten sprzet moglby Wam pomoc? - piszcie :).

Pozdrawiam
[ten sam watek podjalem na goldenline.pl>jogging]
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

ahahahhaah ... powodzenia :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

No łatwe to to nie będzie :) ale powodzenie i czekam na efekty
grzelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W sumie dopiero sie tu zarejestrowalem i nie znam atmosfery tego forum, ale skoro juz sie wypowiadacie to licze na cos bardziej "tresciwego". Przyszlych rozmowcow zachecam do przedstawiania wlasnych pomyslow co do funkcjonowania urzadzenia - na tym najbardziej mi zalezy.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

grozić to sobie możesz gdzie indziej cfaniaczku na nie mi na pw więc spadaj !!!!! rozśmieszyło mnie to i nic ci do tego !!!
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

grzelo pisze:[ten sam watek podjalem na goldenline.pl>jogging]
namawiam do rozpoczecia watku na naszej klasie, tam pewnie jakis kolega lub kolezanka ze szkolnej lawki pomoze.
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
grzelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

barte pisze: namawiam do rozpoczecia watku na naszej klasie, tam pewnie jakis kolega lub kolezanka ze szkolnej lawki pomoze.
Jestes tylko kolejnym pieniaczem, czy masz cos konkretnego na mysli?
Nie ma tu zadnego moderatora?!
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

moje konkretne mysli sa jasne i przejrzyste
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
grzelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

barte pisze:moje konkretne mysli sa jasne i przejrzyste
No to popisz sie, bo narazie slabo ci wychodzi. Pewnie nie tylko ja chetnie dowiem sie co masz przeciwko uprzedzaniu przed cross-postowaniem.
yaheira
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

grzelo pisze: - Upraszczajac - chce podlaczyc GPS i pulsometr do tel komorkowego.
wiesz w jaki sposób dane z czujnika są przesyłane do pulsometru? w jaki sposób chcesz te dane przesłać na komórkę? bo GPS masz na komórce czy też jako osobne urządzenie?
grzelo pisze: Dlaczego chce to zbudowac:
- Czesto biegam ta sama trasa i dopiero jak dobiegne do mety wiem czy przebieglem dystans szybciej czy wolniej niz poprzednim razem.
- Ciezko z samym stoperem robic treningi interwalowe. Tzn nawet jesli sie nie zagapie i w dobrym momencie zaczne cwiczenie, to ciezko mi pozniej zapamietac jaki byl efekt danego treningu (ile dystansu w danym interwale przebiegłem, lub w jakim czasie przebieglem dany dystans). Nie ma mowy o notowaniu w trakcie treningu, a po nim latwo zapomniec jakie byly wyniki.
a do tego nie wystarczy stopier i pulsometr?

więcej wyobraźni i dystansu do siebie
5km-25:50
10km-1:01
42,195km-5:13:54
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Jak już mówiłem wcześniej. to nie bedzie łatwe i powodzenia ;) nie odbierajcie mu nadziei :nienie: szczerze wątpie w powodzenie tego przedsięwzięcia gdyz:
1. jak chcesz podłączyć pulsometr do komórki?
2. chcesz to zrobić w javie?
3. skoro adidas pracował nad tym tak długo to samemu Ci na to życia nie starszy...
4. jakieś konkretne modele telefonów twój wyrób mają obsługiwać?
5. chcesz to zrobić domowymi sposobami?
6. pulsometr też samemu zrobisz czy użyjesz np: garmin, polar, nike?
7. będziesz to musiał opatentować bo to co wykonasz będzie kupę kasy warte...
8. obrażanie innych użytkowników forum raczej nie przysporzy Ci zwolenników...
9. to są dopiero plany czy już zawiozłeś odpowiednie kroki w kierunku budowania tego ustrojstwa?
10. moderator jest :)
grzelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yaheira pisze:
grzelo pisze: - Upraszczajac - chce podlaczyc GPS i pulsometr do tel komorkowego.
wiesz w jaki sposób dane z czujnika są przesyłane do pulsometru? w jaki sposób chcesz te dane przesłać na komórkę? bo GPS masz na komórce czy też jako osobne urządzenie?
Uwierz mi gdybym tego nie wiedzial nie zagladalbym tutaj:). Modul AGPS i pulsometr to oddzielne urzadzenie; łaczy sie z telefonem przez bluetooth (nie jest to taki sam sensor jak w zwyklym pulsometrze).
yaheira pisze:
grzelo pisze: Dlaczego chce to zbudowac:
a do tego nie wystarczy stopier i pulsometr?
więcej wyobraźni i dystansu do siebie
Jasne, ze mozna uzyc stopera, pulsometru i notesu (no chyba, ze zainwestujemy w drogi sprzet markowych dostawcow). Ja mam chec zbudowac cos co bedzie dzialalo tak jak ja chce i co bedzie w 100% zaspokajalo moje zapotrzebowania. Naturalne jest, ze chce aby to spodobalo sie takze innym. Nadal zachecam do podzielenia sie swoimi uwagami. Ja i tak to poskladam bo jest to temat mojej pracy dyplomowej.
misubalus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W tej materii już ktoś pracował:

http://sportstracker.nokia.com/nts/main/n79_polar.do

pozdrawiam
grzelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Raul7 pisze:Jak już mówiłem wcześniej. to nie bedzie łatwe i powodzenia ;) nie odbierajcie mu nadziei :nienie: szczerze wątpie w powodzenie tego przedsięwzięcia gdyz:
1. jak chcesz podłączyć pulsometr do komórki?
Napisane jest post wyzej.
Raul7 pisze: 2. chcesz to zrobić w javie?
Raczej pod .net compact framework.
Raul7 pisze: 3. skoro adidas pracował nad tym tak długo to samemu Ci na to życia nie starszy...
Zadowole sie jesli zrobie mala czesc tego co ma adidas, ale lepiej:).
Raul7 pisze: 4. jakieś konkretne modele telefonów twój wyrób mają obsługiwać?
Te z Windowsem Mobile.
Raul7 pisze: 5. chcesz to zrobić domowymi sposobami?
Bardziej uczelnianymi sposobami:).
Raul7 pisze: 6. pulsometr też samemu zrobisz czy użyjesz np: garmin, polar, nike?
Zajme sie oprogramowaniem, uzyje gotowego urzadzenia.
Raul7 pisze: 7. będziesz to musiał opatentować bo to co wykonasz będzie kupę kasy warte...
Chyba przeceniasz mnie :).
Raul7 pisze: 8. obrażanie innych użytkowników forum raczej nie przysporzy Ci zwolenników...
I tak stracilem nadzieje, ze ktos wypowie sie tutaj w temacie watku.
Raul7 pisze: 9. to są dopiero plany czy już zawiozłeś odpowiednie kroki w kierunku budowania tego ustrojstwa?
Sa juz kroki. Nastepnym jest specyfikacja wymagan. Tutaj staram sie zebrac czesc z nich...
Raul7 pisze: 10. moderator jest :)
Na wakacjach? :)
grzelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

misubalus pisze:W tej materii już ktoś pracował:

http://sportstracker.nokia.com/nts/main/n79_polar.do

pozdrawiam
Dokladnie. Przez krotki czas mozna bylo kupic taki zestaw w USA. Nie wiadomo jednak dlaczego polar wycofal sie z tego projektu. Gdzies na innym forum przeczytalem ze to ze wzgledu na to, ze taki gadget sprawilby ze ludzie przestaliby kupowac pulsometry w zegarku.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ