Buty dla pronatora

SuperPronator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.
Proszę o pomoc w wyborze butów do biegania.
Przygotowywałem się do 1/2 maratonu na jesieni. Biegałem 3-4 razy w tygodniu w Niedziele długie wybiegania. Przy próbie zaatakowania 21km wystąpiła u mnie kontuzja (straszny ból lewego kolana na 18 km.). Biegałem dalej zmniejszyłem dystanse. Myślałem, że kontuzja minie. Jednak było inaczej. Pojawiała się po 5-8 km. W Styczniu odwiedziłem ortopedę sportowego (ponoć sława). Powiedział, że to tzw. "kolano biegacza" oraz chondronolacja rzepki. Stwierdził, że to efekt moich pronujących stóp i płaskostopia (nigdy bym nie powiedział , że jestem platfusem!!!) Koniec z bieganiem :trup: Zalecił tylko wkładki do butów i koniec, żadnych leków, rehabilitacji.
Bardzo chcę pobiec w 1/2 maratonie w Dąbrowie Górniczej. Czasu jest niewiele. Jestem załamany nie biegam już 4 tydzień nabieram wagi. Proszę o jakąś fachową podpowiedź jakie buty wybrać (pomyślałem, że spróbuję pobiec ale w innych butach. Ostatnio NIKE AIR system DUAL-D).
Proszę o pomoc czy kupić NIKE ZOOM Equal+3??? NIKE ZOOM Structure Triax+13????? Czy w jakichś innych.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
ejchost
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam
Wszystko zależy od funduszy. Ja kupiłem Asics GT- 2150 w decathlonie za 350zł. Model 2140 z zeszłego roku był już za 260 zł więc względnie. Biegam w nich 3 tygodnie i jest rewelacyjnie. Poprzednio miałem Jomy Carrera VI z allegro. Nie mogę złego słowa o nich powiedzieć tyle, że po 1000km zaczęły się sypać od dołu. Chyba głównie przez warunki zimowe.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=ejrun][img]http://runmania.com/f/5348a6fe6b522b01bb6644fae69eee4e.gif[/img][/url]
mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

po pierwsze i co najwazniejsze:) to ze nie myslales ze jestes pronatorem bo na to nie wskazywaly buty to normalne W biegu noga czesto ma inna mechanike ruchhu zwal jak zwal Patrzac na scieranie buta myslisz supinator a jestes pronatorem

drugie istotne wg mnie Waga
trzecie Jesli obie nogi pronuja to musisz szukac butow z kategorii stability

to co kolega radzil co do GT Asicsa to dobry but ale raczej dla lzejszego tak do 80 kg raczej Kayano byloby wskazane oba maja DUOMAC ale Kayano ma wieksza amortyzacje

mialem podobny problem z jedna noga Zaczalem uzywac butow dla pronatorow i problem zniknal

jeszcze jedno Byc moze zbyt duzo biegalej jak na poczatek Przygotowujac sie do polmaratonu nie trzeba biegac 21 km na treningach Wystarczy 15 km
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mario36 pisze: to co kolega radzil co do GT Asicsa to dobry but ale raczej dla lzejszego tak do 80 kg raczej Kayano byloby wskazane oba maja DUOMAC ale Kayano ma wieksza amortyzacje
Zarówno GT-2140 jak i Kayano przeznaczone są zarówno dla lekkich jak i ciężkich biegaczy. Ja mam 2140 i w porównaniu do Reebok Verona jakie wcześniej posiadałem (przeznaczone dla biegaczy do 85kg) są bardzo twarde. Tutaj jest bardzo przydatna tabela, z której korzystam przy doborze obuwia. Co do samych butów asics to można dobrać obuwie na ich stronie firmowej.
SuperPronator
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Serdecznie dziękuję za porady.
Mam nadzieję, że buty które rekomendujecie (chyba wybiorę ASICSA GEL KAYANO 15, dzisiaj mierzyłem) oraz wkładki które rekomenduje dr. ortopeda pomogą w zwalczeniu mojej przypadłości i będę mógł dalej biegać. Serdeczne dzięki (ArturS) za tebelę z butami. Naprawdę pomocna.
Pozdrawiam
mario36
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zgadza sie w tabelce sa GT2140 wskazane dla ciezkich biegaczy ale jak mialem je na nogach to pierwsze wrazenie ze sa bardzo twarde Jak porownac wage obu modeli to GT 2140 sa lzejsze Z czegos ta roznica sie bierze Kayano sa na pewno miekciejsze:))

mowiac inaczej kazdemu co innego pasuje :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ