interwały

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
kblaszke
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kochani! :-)

W kilku miejscach znalazłem radę żeby nie łączyć interwałów z innymi rodzajami treningów ale nigdzie nie znalazłem czemu mam tego nie robić :-/ Macie jakieś pomysły?

Krzysiek
Pozdrawiam

Krzysiek
PKO
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po co szukać?
Połącz trening interwałowy z jakimś tempem żeby zamknąć to w jednej jednostce treningowej i powiesz Mi jak się czułeś po treningu ... następnego dnia po treningu ... kiedy zechce Ci się znowu wyjść na trening?
Jak Ci pasuje to tak biegaj.
Awatar użytkownika
kblaszke
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No ok! Mnie chodzi o to skąd się wzięły te magiczne przestrogi żeby takich treningów nie łączyć. Może jest jakiś racjonalny powód. Może chodzi o intensywność treningu interwałowego... Żeby pikawa nie stanęła lepie nie łączyć... No ja nie wiem... :-) No to pytam :-)

K.
Pozdrawiam

Krzysiek
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kblaszke pisze: Żeby pikawa nie stanęła lepie nie łączyć... No ja nie wiem... :-) No to pytam :-)
Trening interwałowy to trochę inna bajka. Trzeba mieć już troche nabieganej bazy tlenowej i reprezentować pewien poziom sportowy. J.Daniels w Swojej książce trening interwałowy zaleca zawodnikom którzy spełniają warunek pewnego pułapu VDOT. Zawodnicy mniej wytrenowani nie powinni takiego treningu w ogóle wykonywać.

Pozdro...
Awatar użytkownika
kblaszke
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel pisze:
kblaszke pisze: Żeby pikawa nie stanęła lepie nie łączyć... No ja nie wiem... :-) No to pytam :-)
Trening interwałowy to trochę inna bajka. Trzeba mieć już troche nabieganej bazy tlenowej i reprezentować pewien poziom sportowy. J.Daniels w Swojej książce trening interwałowy zaleca zawodnikom którzy spełniają warunek pewnego pułapu VDOT. Zawodnicy mniej wytrenowani nie powinni takiego treningu w ogóle wykonywać.
Przyznam, że robię interwały w ramach zajęć fitness. Trenuję HIIT na rowerku stacjonarnym. Boję się biegać tą metodą bo właśnie wychodzę (mam nadzieję) z kontuzji łydek i wolę ich nie przeciążać. Chodzi mi o to czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie zakazu łączenia HIIT z innymi rodzajami treningu?

K.
Pozdrawiam

Krzysiek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przeciwwskazań do łączenia ich z normalnym spokojnym treningiem nie ma.
Interwałowy trening biegowy też zazwyczaj poprzedzony jest jakimś czasem na rozgrzanie się a potem na schłodzenie.
Ja do mojej interwałowej pętli dobiegałem kiedyś 5 km.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ