W butach jakiej marki biegałeś w 2009 roku
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:14
- Życiówka w maratonie: brak
W factory jest duży Adidas i jest duża półka butów do biegania, ale jest mało tych lepszych modeli.
A w GM może z 3 modele do biegania są.
Dużo osób poprostu nie zna NB, asics, saucony a wie co to adidasy. To tak ogółem.
A w GM może z 3 modele do biegania są.
Dużo osób poprostu nie zna NB, asics, saucony a wie co to adidasy. To tak ogółem.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale na bieganie.pl większość ludzi akurat chyba zna.
Problem jest z dostępnością tych innych marek, jeśli ktoś nie jeździ na imprezy bądź nie chodzi do specjalistycznych sklepów.
Problem jest z dostępnością tych innych marek, jeśli ktoś nie jeździ na imprezy bądź nie chodzi do specjalistycznych sklepów.
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
IceBug jest w Polsce od kilku lat. Wlasnie dzieki rekomendacji na forum nabylem dwie pary za grosze na ebay. Wtedy w stanach malo kto wiedzial co to za marka . Dzisiaj bylo by trudniej.piter82 pisze:to chyba jakieś marki nie dostępne w Polscewojtek pisze:Spira
Five Fingers
Ice Bug
GoLitemoże napiszesz coś o nich
czy biegasz w jakiejś z podanych marek?
Buty Spira pojawiaja sie na nogach wyczynowych zawodnikow , jak podczas Polmaratonui Warszawskiego.
Biegali w nich Kryza , Smalec , Gortel i inni.
FiveFingers z Vibram ,poczatkowo zaprojektowane jako buty do sportow wodnych ( bezkonkurencyjna przyczepnosc podeszwy ) niespodziewanie wypelnily nisze entuzjastow biegania boso.
GoLite to buty terenowe , zarowno dla turystyki pieszej jak i biegania po sciezkach. Malo znana marka , weszla do bardzo prestizowej sieci sklepow turystyczno sportowych, REI.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- Beauty&Beast
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:45:29
- Życiówka w maratonie: 3:42:02
- Kontakt:
Nie wiem, jak ostatecznie wyjdzie ankieta, ale na razie niby Nike prowadzi, jednak jego porzewaga jest symboliczna - 30 proc. (Adidas - 25). Zatem akcje promujące bieganie oragnizowane przez Nike w Poslce co najmniej od 2006 r. spowodowały w ogóle wzrost liczby bigaczy, ale pracowały na rzecz wszystkich marek, m.in. Nike'a. Ludzie, którzy zaczeli biegać, nie trafili w 100 proc, czy nawet w 50 do Nike, ale do wszystkich innych, w tym do tych, którzy jak Adidas (adidas adidas, a nie reebok) czy nawet New Balance nic lub niewiele robią.Adam Klein pisze:1. Pierwsza pozycja Nike przeczy twierdzeniom przedstawicieli konkurencji z którymi rozmawiałem, że Nikeowi nie opłacają się te wszystkie inicjatywy promujące bieganie w które się angażuje (masowe biegi, ścieżki itd) - połączone z duża dostępnością butów we wszystkich chyba sklepach w centrach handlowych.
U mnie prowadzi Puma przed Nike i Brooks. Ze 2 razy biegłam w Asicsach.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To nie procenty tylko liczba oddanych głosów.Beauty&Beast pisze:Adam Klein pisze: 30 proc. (Adidas - 25).
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
to nie adidas, tylko asics.Adam Klein pisze:To nie procenty tylko liczba oddanych głosów.Beauty&Beast pisze:Adam Klein pisze: 30 proc. (Adidas - 25).
ciekawe, co na to managerowie ds. sprzedaży w firmach, gdzie procenty zgadzają się z głosami.?
zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
-
- Dyskutant
Beauty&Beast pisze:Nie wiem, jak ostatecznie wyjdzie ankieta, ale na razie niby Nike prowadzi, jednak jego porzewaga jest symboliczna - 30 proc. (Adidas - 25). Zatem akcje promujące bieganie oragnizowane przez Nike w Poslce co najmniej od 2006 r. spowodowały w ogóle wzrost liczby bigaczy, ale pracowały na rzecz wszystkich marek, m.in. Nike'a. Ludzie, którzy zaczeli biegać, nie trafili w 100 proc, czy nawet w 50 do Nike, ale do wszystkich innych, w tym do tych, którzy jak Adidas (adidas adidas, a nie reebok) czy nawet New Balance nic lub niewiele robią.Adam Klein pisze:1. Pierwsza pozycja Nike przeczy twierdzeniom przedstawicieli konkurencji z którymi rozmawiałem, że Nikeowi nie opłacają się te wszystkie inicjatywy promujące bieganie w które się angażuje (masowe biegi, ścieżki itd) - połączone z duża dostępnością butów we wszystkich chyba sklepach w centrach handlowych.
U mnie prowadzi Puma przed Nike i Brooks. Ze 2 razy biegłam w Asicsach.
Sadzę ze popełniasz podstawowy błąd uogólniając wyniki ankiety ze specjalistycznego forum na całą populacje, a jest przecież rzesza osób które rekreacyjnie biegają i nawet się nie oglądają na jakieś fora biegowe. Zakładałbym że wśród tych osób zdecydowanie więcej osób ma obuwie marek Nike, Adidas, Reebok,czy Kalenji (z uwagi na cenę i wysoką dostępność).
Tutaj nawet stosunkowo sporo osób ma np. Brooksy czy Saucony, które są jednak bardzo mocną nisza, dość trudno dostępną. Żeby nabyć takie Brooksy trzeba się postarać.
(tutaj też odnoszę się do posta Adama K. w sprawie wyników sprzedaży

Myślę że w rzeczywistości Nike jednak sporo zyskał organizacją eventów. Naturalnie promowanie biegania spowodowało też wzrost sprzedaży konkurencji, ale jest jednak efekt pierwszeństwa. Pewne imprezy, miejsca (ścieżki biegowe) będą ci się kojarzyć z Nike. Świadomość przeorana że tak powiem, a to naturalnie nie oznacza że zawsze kupisz obuwie Nike'a (bo będzie np swietna wyprzedaż Asicsa, który ci bedzie bardzo pasował to kupisz Asics), ale gdy będą do wyboru bardzo porównywalne buty Nike'a i innej firmy wybierzesz podświadomie raczej te ze znaczkiem Swoosh'a
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Na pewno masz racje, ale jakby sie ludziom chciało poszukać to można kupić takie zaczepy do sznurówek jak ma garmin. I tam wkładasz sensor i już możesz biegać w innych butach a korzystać z systemu nike +00jan pisze:Nike'owi na pewno pomógł system z ipodem. Pewnie mało osób wtedy patrzy na inne buty niż nike.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:14
A działa to? Słyszałem, że sensor nike musi być idealnie dopasowany.Raul7 pisze:Na pewno masz racje, ale jakby sie ludziom chciało poszukać to można kupić za niewielkie pieniądze takie zaczepy do sznurówek jak ma garmin. I tam wkładasz sensor i już możesz biegać w innych butach a korzystać z systemu nike +00jan pisze:Nike'owi na pewno pomógł system z ipodem. Pewnie mało osób wtedy patrzy na inne buty niż nike.
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
czy działa to nie wiem bo ja biegam z garminem ale nie wygląda to najgorzej http://www.allegro.pl/item894287653_ada ... sklep.html00jan pisze:A działa to? Słyszałem, że sensor nike musi być idealnie dopasowany.Raul7 pisze:Na pewno masz racje, ale jakby sie ludziom chciało poszukać to można kupić za niewielkie pieniądze takie zaczepy do sznurówek jak ma garmin. I tam wkładasz sensor i już możesz biegać w innych butach a korzystać z systemu nike +00jan pisze:Nike'owi na pewno pomógł system z ipodem. Pewnie mało osób wtedy patrzy na inne buty niż nike.
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
stan na dziś... - z drugiej strony - ankieta nie jest do końca reprezentatywna z prostego powodu ... jak ktoś zabiegał w zeszłym roku np. 2 albo 3 pary nik'a... to jego głos liczy się za 1Asics 17% 17% [ 28 ]
Adidas 12% 12% [ 19 ]
Nike 19% 19% [ 32 ]
Joma 3% 3% [ 5 ]
Puma 6% 6% [ 10 ]
Mizuno 5% 5% [ 8 ]
Saucony 5% 5% [ 8 ]
Reebok 8% 8% [ 14 ]
Woolf 1% 1% [ 2 ]
Salomon 2% 2% [ 3 ]
Keen 1% 1% [ 1 ]
NewBalance 8% 8% [ 13 ] x
Brooks 2% 2% [ 4 ]
Inov-8 1% 1% [ 1 ]
Kalenji 8% 8% [ 13 ]
Inne - jakie? podaj markę 2% 2% [ 4 ]

Pierwsza pozycja Nike'a mnie nie dziwi - to marka która mi też kojarzy się z bieganiem ... i jest ogólnie COOL - myślę że tutaj różne akcje nike- powodują bardzo pozytywne skojarzenie z firmą.. - szkoda tylko że z dostępnością produktów bywa różnie - o ile buty są już coraz lepiej dostępne, o tyle różne biegowe gadżety to porażka... - próbowałem przez 3 miesiące przed zimą znaleźć w którymkolwiek sklepie nike - Lightway running gloves... - i co najwyżej znajdywałem damski model, na pytanie "czy i kiedy będzie męski" odpowiedź albo : "Trzeba pytać" albo "może wiosną ;p "
Druga pozycja Asics też mnie bardzo nie dziwi - są dobrze dostępne i w decatlonach, i w intersportach, mają dobre opinie w internecie i chyba wśród tych bardziej "zapalonych" biegaczy... - ja akurat nie miałem nigdy tych butów, i zawsze jak próbowałem jakiś kupić... to jednak "coś mi w nich nie leżało", ale to subiektywne odczucie
za to niska (obecnie 5'ta) pozycja NB naprawdę mnie dziwi - z mojej perspektywy jednak widzę te buty na biegach (na przykład Cracovia Marathon ;p), widzę je w galeriach (przynajmniej w Krakowie są dwa dobre sklepy) - no i do tego "dobrze mi się kojarzą" - nie wiem w sumie skąd to wynika - bo rzeczywiście z reklamami jest "kiepsko" ... -
chociaż z drugiej strony - może problemem jest to że NB nie sprzedają w "normalnych" sklepach sportowych - tak jak Nike, Reebook, puma, czy adidasy... - są właściwie tylko w sklepach NB i ze dwa modele w Decatlonie.
- piter82
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:32
- Życiówka w maratonie: 3:22:xx
no tak ale jak zrobić taką ankietę żeby to wszystko ująć? Ja biegałem w 3 parach nike, 1 asicsach i 1 adasiach i wszystko liczy się po 1ssokolow pisze: stan na dziś... - z drugiej strony - ankieta nie jest do końca reprezentatywna z prostego powodu ... jak ktoś zabiegał w zeszłym roku np. 2 albo 3 pary nik'a... to jego głos liczy się za 1![]()

Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
To że na prowadzeniu są Asics'y i Nike specjalnie mnie jakoś nie dziwi. Asics jest dość mocno rozreklamowany, szczególnie przez biegaczy na forach internetowych. I jeśli już ktoś trafi na fora biegowe i będzie szukał butów to dużo osób poleci mu właśnie Asics'y. Gdy zacząłem szukać butów typowo biegowych to z sugestii innych postanowiłem postawić właśnie na tą markę i mocno się zawiodłem. W każdym razie czuję że to nie są buty na moją stopę. Nie mówię że nigdy już nie kupię butów tej firmy ale na pewno w najbliższych miesiącach się nie zdecyduję. Asicsy są dość łatwo dostępne w Decathlonach i Intersportach i ogólnie w różnych sklepach biegowych w necie.
Nike w ogólnej świadomości funkcjonuje jako solidna firma więc nie dziwi mnie wysoka pozycja w tym rankingu. W tym roku też biegałem w tych butach ale mimo że początkowo wydawało się że będzie ok, to jakoś coraz mniej mi odpowiadały, głównie miałem straszne uczucie sztywności. Jednak w sumie dostępność jest dość kiepska.
Dziwi mnie trochę sytuacja w tym rankingu New Balance. Bo to były drugie buty które były mi polecane przez innych biegaczy. Właśnie Asics i NB uznawane były za najsolidniejsze firmy i że na pewno się nie zawiodę. Nie miałem okazji biegać w NB. W środowisku biegaczy wydaje mi się że jest to dość znana firma, dostępność w Krakowie też jest dobra, są specjalne sklepy NB, w Decathlonach także jest kilka modeli. Może odstrasza trochę cena? Jakoś zawsze gdy na nie patrzyłem to była wysoka i cenowo bardziej kusiły Asics. Jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać?
Adidasy to solidna firma więc nie dziwię się że jest wysoko. Fakt jest taki że może dostępność butów jest dość kiepska, ale w Decathlonach można znaleźć kilka typowych modeli biegowych. W Krakowie jest też sklep Adidasa. Ja teraz postawiłem ponownie na buty tej firmy i jak na razie (odpukać) jestem bardzo zadowolony. Jednak fakt jest że musiałem ich trochę poszukać po różnych sklepach (mam buty przeznaczone do biegania, ale bez fajerwerków), by w końcu trafić na te które najbardziej przypasowały moim stopom. W każdym razie w Adidasach czuję się najlepiej.
Jeśli chodzi o biegaczy który nie zaglądają na fora biegowe to logiczne się wydaje że wybiorą coś z marek: Adidas, Nike, Puma i ewentualnie Reebok. To są po prostu najbardziej znane firmy. Ja przed tym zanim zagłębiłem się w temat butów biegowych o Asics i NB wiedziałem bardzo niewiele, i w życiu nie zdecydowałbym się na buty nie znanych mi bliżej firm. Choć Asics często można było zobaczyć u siatkarzy tak więc do końca nie była to anonimowa marka, natomiast NB już tak.
Nike w ogólnej świadomości funkcjonuje jako solidna firma więc nie dziwi mnie wysoka pozycja w tym rankingu. W tym roku też biegałem w tych butach ale mimo że początkowo wydawało się że będzie ok, to jakoś coraz mniej mi odpowiadały, głównie miałem straszne uczucie sztywności. Jednak w sumie dostępność jest dość kiepska.
Dziwi mnie trochę sytuacja w tym rankingu New Balance. Bo to były drugie buty które były mi polecane przez innych biegaczy. Właśnie Asics i NB uznawane były za najsolidniejsze firmy i że na pewno się nie zawiodę. Nie miałem okazji biegać w NB. W środowisku biegaczy wydaje mi się że jest to dość znana firma, dostępność w Krakowie też jest dobra, są specjalne sklepy NB, w Decathlonach także jest kilka modeli. Może odstrasza trochę cena? Jakoś zawsze gdy na nie patrzyłem to była wysoka i cenowo bardziej kusiły Asics. Jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać?
Adidasy to solidna firma więc nie dziwię się że jest wysoko. Fakt jest taki że może dostępność butów jest dość kiepska, ale w Decathlonach można znaleźć kilka typowych modeli biegowych. W Krakowie jest też sklep Adidasa. Ja teraz postawiłem ponownie na buty tej firmy i jak na razie (odpukać) jestem bardzo zadowolony. Jednak fakt jest że musiałem ich trochę poszukać po różnych sklepach (mam buty przeznaczone do biegania, ale bez fajerwerków), by w końcu trafić na te które najbardziej przypasowały moim stopom. W każdym razie w Adidasach czuję się najlepiej.
Jeśli chodzi o biegaczy który nie zaglądają na fora biegowe to logiczne się wydaje że wybiorą coś z marek: Adidas, Nike, Puma i ewentualnie Reebok. To są po prostu najbardziej znane firmy. Ja przed tym zanim zagłębiłem się w temat butów biegowych o Asics i NB wiedziałem bardzo niewiele, i w życiu nie zdecydowałbym się na buty nie znanych mi bliżej firm. Choć Asics często można było zobaczyć u siatkarzy tak więc do końca nie była to anonimowa marka, natomiast NB już tak.