Gdzie są chłopcy z tamtych lat

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

oj ale i się ta liczba mnoga udała...Kenijczycy...

taki z niego reprezentatywny Kenijczyk... ech, nieważne.
ale fakt. ma i nabiegał rekord narodowy. może to właśnie ten brakujący bodziec?

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawe czy Łukasz zrobisz część II - Gdzie dziewczyny z tamtych lat?

Co do polemizowania: Polscy biegacze "wczoraj i dziś" to jest to osobny rozdział. Argumenty macie różne. Ja mam pytanie: Czy wtedy mimo większych nakładów finansowych państwa zawodnicy mieli dostęp do nowoczesnych ośrodków rehabilitacyjnych, odżywek, nowej myśli trenerskiej (która nota bene jakoś się słabo u nas rozwija), a nawet lepszego sprzętu jaki mają ówcześni zawodnicy? Czy to jest zasłona dymna, że teraz mamy TV i komputery?
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
 właśnie dzięki mojemu umysłowi".
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Jarkovsky pisze: Czy to jest zasłona dymna, że teraz mamy TV i komputery?

Troche tak, ludzie zamiast uprawiać sport wybiorą gry komputerowe.Przecież to przyjemniejsze. W tym momencie jest mniej potencjonalnych mistrzów. A ci którzy biegają teraz na długie to byli "przedłużani" z 1500m itd. na maratony.

Jest też kwestia WF. W Anglii 99% osób w szkołach należy do SKSów i przy okazji zaliczania zajęć sportowych trenują to co chcą i jest zdecydowanie większa szansa na to,że będzie więcej tych lepszych.
Awatar użytkownika
Jarek Gniewek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

UK, USA i inne bardziej rozwinięte kraje przecież też mają TV, Plejsteszyny itp. a ich zawodnicy są na wyższym poziomie od naszych. Ja broń boże nie mam aluzji do zawodników - sam ciężko trenuje i szanuje ich za pracę (a najwięcej na forum maruderów i krytykantów to osoby którzy w ogóle nie mają nic wspólnego z zawodowym sportem) Natomiast rozważam ten problem na wyższym poziomie - po kolei: system, związek, trenerzy.

00jan "Jest też kwestia WF. W Anglii 99% osób w szkołach należy do SKSów i przy okazji zaliczania zajęć sportowych trenują to co chcą i jest zdecydowanie większa szansa na to,że będzie więcej tych lepszych."

Oczywiście szanse są większe wyłapać talent. Ale w UK jak i w USA problem otyłości i "kalectwa" związanego z niezdrowym trybem życia są dużo większe niż w Polsce. Ale to nie odbija się na ukierunkowany, wyczynowy sport. Po latach posuchy zostały wyciągnięte wnioski i naprawione błędy. A w Polsce jak się coś nie opłaca to się to ma w dupie (krótkowzroczność) i to co najbardziej nie podoba się mi w naszej narodowej mentalności: zazdrość a czasem nawet zawiść do osób, które chcą coś osiągać. Widzę to wśród kibiców, konkurencji, działaczy. (nie tylko w PZLA - ostatnio również PZPR,PZN,PZS o PZPN nie wypominając)
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
 właśnie dzięki mojemu umysłowi".
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Krótkowzroczność i też nie ma gdzie trenować.
Bieżnie w Warszawie. Nie ma ich dużo, szczególnie tartanowych. Bieżnie szutrowe pozostawiają wiele do życzenia. Koło mnie jest stadion 4 ligowy wokół którego jest taka bieżnia. Tylko 100m jest niezarośnięte trawą. Inna bieżnia należąca do Politechniki Warszawskiej jest nierówna, powoli zarasta trawą. Jeszcze, bodajże kilkadziesiąt lat temu, chyba w 70 latach, była to jedna z najszybszych bieżni w Polsce. Został tam wyrównany jakiś rekord Świata(europy?) w biegach. Teraz tam szatnie są obskurne, dobrze, że ciepła woda jest.
szanuje ich za pracę
Wkońcu na maraton w 2:13 trzeba nieźle zapracować.

Może w bieganiu nie jesteśmy potęgą, ale bardziej techniczncych konkurencjach radzimy sobie jakoś (może dlatego, że kenijczycy nie startują :hahaha: )
marek_k800
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czemu przy opisie Piotra Piekarskiego wstawiliscie zdjecie Wieslawa Maniaka,sprintera,najszybszego bialego na olimpiadzie w Tokio 64,jak sie o Nim mowilo.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Pomyłka.
ruh hożuf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolejny odcinek powinien być: "Gdzie są działacze z tamtych lat". Z dotarciem do materiałów nie będzie problemu bo oni w większości są nadal tam gdzie byli.
michel
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Andrzej Jakubiec zmarl w tym roku 27.04.2012 w wieku 40 lat po dlugiej i ciezkiej chorobie.
Jesli ktos moglby i ma materialy,zdjecia przedstawic sylwetke tego bardzo dobrego zawodnika
opisanego w tym artykule,byloby super.Napewno na to zasluzyl.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To on organizował potem Żywiec Cup ?
michel
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tak