Dni wolne.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
badacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam pytanko: co robić w dni wolne od biegania?
Treningi mam 4 razy w tygodniu. W dni wolne trochę obolałe nogi (łydki - nadwaga).
Poproszę o podpowiedzi.
PKO
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja robię basen, siłownie i jeszcze teraz spinnig zaczynam. Przy czym biegam 4-5x w tygodniu więc suma sumarum są dni u mnie gdzie mam 2 aktywności w ciągu dnia.
Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też na ogół biegam 4 razy w tygodniu, a dni wolne? Hmmm jakoś nie mam nic na nie przygotowanego. Przeważnie jeden dzień staram się mieć taki całkowicie luźny od jakiejkolwiek sportowej aktywności fizycznej, no ale różnie to z tym bywa :) A tak to w takie dni, tak jak w zwykłe biegowe przeważnie rozciągam się kilka minut, czasem jak czuję się dobrze a nie robiłem dzień wcześniej gimnastyki siłowej to robię wtedy właśnie w taki dzień wolny. Czasem nachodzi mnie ochota na większą ilość ćwiczeń, dokładam jakieś elementy jogi które znalazłem kiedyś na jakiejś stronce w necie :) Czasem w takie dni polatam też sobie za piłką, albo pogram w siatkę, ale tu nie ma reguły bo zdarza się że taki dzień wypada wtedy kiedy normalnie biegam :)

W każdym razie w dni wolne polecałbym przede wszystkim porozciągać się, jest więcej czasu to można dołożyć jakieś nowe ćwiczenia. Można też wykonywać gimnastykę siłową choć tu z tego co pamiętam to według Skarżyńskiego takie ćwiczenia powinno się wykonywać w dniu w którym biegaliśmy, ale... może coś mi się pomieszało :)
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

w dni wolne basen, rower, sauna (podstawa odnowy), mogą tez być ćwiczenia aerobowe, rozciągające - mi już kilkunastu cm do szpagatu brakuje przez tą kontuzje tak się rozciągnąłem :-) itd :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ