Proszę o pomoc w wyborze butów 115kg neutral
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich,
Pewnie już po tym pierwszym poscie wiele osób zarzuci że "ten temat był już ze 100.000 razy...." Liczę więc na odpowiedzi osób które mają chęc pomóc "bez podtekstów" Chciałbym poznać bieżące opinie.
Jakie buty w obecnej ofercie "wyprzedażowej" uważacie że byłoby warto kupić. Nie mam wielkiego doświadczenia a budżet mam mniej więcej w okolicach +/- 200 złotych.
Przy swojej wadze 115 kg i początkach biegania but jest ogromnie ważny, a nie ukrywam że w skepach "budżetowych" typu decathlon, go sport etc dość ciężko o obsługę która ma chęć zrobić ciut więcej niż tylko wcisnąć cokolwiek aby sprzedać. Choć jak widziałem sporo butów ma ceny atrakcyjne.
Może ktoś miał podobny dylemat albo przy okazji dostrzegł jakieś buty które mógłby polecić.
Z góry dziekuję za podpowiedzi.
Pewnie już po tym pierwszym poscie wiele osób zarzuci że "ten temat był już ze 100.000 razy...." Liczę więc na odpowiedzi osób które mają chęc pomóc "bez podtekstów" Chciałbym poznać bieżące opinie.
Jakie buty w obecnej ofercie "wyprzedażowej" uważacie że byłoby warto kupić. Nie mam wielkiego doświadczenia a budżet mam mniej więcej w okolicach +/- 200 złotych.
Przy swojej wadze 115 kg i początkach biegania but jest ogromnie ważny, a nie ukrywam że w skepach "budżetowych" typu decathlon, go sport etc dość ciężko o obsługę która ma chęć zrobić ciut więcej niż tylko wcisnąć cokolwiek aby sprzedać. Choć jak widziałem sporo butów ma ceny atrakcyjne.
Może ktoś miał podobny dylemat albo przy okazji dostrzegł jakieś buty które mógłby polecić.
Z góry dziekuję za podpowiedzi.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
na początek przymierz kilka różnych i wybierz te które ci najlepiej leżą na nodze. Wybierz buty co najmniej jeden centymetr dłuższe niż stopa, zawiąż i się przejdź, najlepiej przebiegnij kilka kroków.
Sam ważę w okolicach setki, biegałem w różnych butach, ostatnio w asicsach stratusach i też było mi dobrze ... do czasu jak kupiłem, tak na zapas, adidasy Response Cushion 18. Dla mnie buty odkrycie roku. Cudko. Tak jakby szewc uszył je na miarę
Więc polecam Ci adidasy. Są w decathlonie. Amortyzacji na pewno starczy.
A apropo decathlonu, to przynajmniej w Warszawie, nie jest wcale źle z fachowością obsługi. Byłem świadkiem, jak pomagał klientom sprzedawca, który był niewątpliwym fachowcem od biegania.
Sam ważę w okolicach setki, biegałem w różnych butach, ostatnio w asicsach stratusach i też było mi dobrze ... do czasu jak kupiłem, tak na zapas, adidasy Response Cushion 18. Dla mnie buty odkrycie roku. Cudko. Tak jakby szewc uszył je na miarę

Więc polecam Ci adidasy. Są w decathlonie. Amortyzacji na pewno starczy.
A apropo decathlonu, to przynajmniej w Warszawie, nie jest wcale źle z fachowością obsługi. Byłem świadkiem, jak pomagał klientom sprzedawca, który był niewątpliwym fachowcem od biegania.
-
- Rozgrzewający Się
bubble pisze:na początek przymierz kilka różnych i wybierz te które ci najlepiej leżą na nodze. Wybierz buty co najmniej jeden centymetr dłuższe niż stopa, zawiąż i się przejdź, ......
Dzięki za informację. Naturalnie na sam koniec trzeba wybrać te które najlepiej leżą na nodze, ale właśnie mam problem żeby wybrać właściwą (czyli na ciężkiego) amortyzacją. nie mam jeszcze doświadczenia żeby ocenic to szybko w sklepie samemu, a same dane techniczne bywają mylące. Jeżeli but jest jest na wagę powyżej 85 to mimo wszystko trzeba mieć więcej praktyki żeby stwierdzić czy to bardziej 90 czy 120 bo obydwa mieszczą się w przedziale.
Z pewnością zwrócę uwagę na te adidasy.
- Gromson
- Wyga
Witam
Ja zrobiłem tak z tego katalogu http://bieganie.pl/?cat=20&id=409&show=1 wypisałem sobie wszystkie modele jakie pasują do mojej wagi i lekkiej pronacji. Pojechałem do Fashion House - Outlet Centre i chodziłem z karteczką od sklepu do sklepu aż w końcu udało mi się kupić nike triax za niecałe 200 zł na przecenie.
Ja zrobiłem tak z tego katalogu http://bieganie.pl/?cat=20&id=409&show=1 wypisałem sobie wszystkie modele jakie pasują do mojej wagi i lekkiej pronacji. Pojechałem do Fashion House - Outlet Centre i chodziłem z karteczką od sklepu do sklepu aż w końcu udało mi się kupić nike triax za niecałe 200 zł na przecenie.
-
- Wyga
w moim przypadku usilnie szukałem na wyprzedażach nb1063 albo nimbusów. Chory byłem na te buty, zwłaszcza na nimbusy. No i trafiłem, zrządzeniem losu były i jedne i drugie. Pierwsze przymierzyłem NB ... i kicha. Jakieś takie płytkie w pięcie mi się wydały i jakieś dziwne. Sznurówki za to miały fajne. Złapałem z nadzieją Nimbusy i
też nie mi pasowały, zwłaszcza to dziwnie ukośne sznurowanie. Biegam w butach 29,5 a nimbusy 29 były za małe a 30 za duże. I tak siedziałem zrozpaczony, z jednej strony nimbusy, z drugiej NB1063. Cały miesiąc latania po wyprzedażach poszedł w pinechę.
Jak już mimo wszystko miałem kupić te nimbusy, no bo ja chciałem przecież nimbusy, i założyłem że się albo dopasują albo ja się dopasuję, to opatrzność, w formie młodego sprzedawcy przyniosła mi ww. adidasy. Ja założyłem, to już innych butów itd. 

- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tak czasami bywa że but nie leży. Kolega od początku biegania miał jakieś nie tanie (ale z przeceny) adidasy. Po 1500km postanowił je zmienić właśnie na nimbusy - zrobił w nich ledwo kilka treningów i odstawił na półkę, bo mu coś nie pasowało i wrócił do starych wysłużonych adidasów. Teraz pewnie zbiera kasę żeby znowu takie kupić 

- gores87
- Zaprawiony W Bojach
ja zaczynalem od podobnej wagi w butach asics black hawk 2. Sluza mi do dzis a biegam od kwietnia 2009r. Na wiosne mam zamiar kupic cos lepszego, ale uwazam ze jezeli ten but kosztuje w granicach 170zł i moze sluzyc przez rok osobie o takiej wadze to mysle ze sa godne poswiecenia im uwagi ;] pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję wszystkim za komentarze. Niestety tych adidasów nie mogłem namierzyć w dobrym rozmiarze. Weekendowy atak na sklepy zakończyłem zakupem ...... Nike + Pegasus 25 była jakaś wyprzedaż końcówki serii.
Zapłaciłem 59 (słownie pięcdziesiąt dziewięć) złociszy
. Nie widziałem tych butów na wykazie ze strony bieganie.pl (znaczy był ale model 26). Myśle że na start powinno być ok, a jak nie to też niewielka strata. CZy ktoś ma jakieś wrażenia z tego obuwia ???
Zapłaciłem 59 (słownie pięcdziesiąt dziewięć) złociszy

-
- Dyskutant
Jak zaczynałem daawno temu
to kupiłem sobie NB które mi facet w go sport doradził...nie znając się kupiłem pólstartówki za około 200zł.
Efekt:
~Bóle kolan
~Reszty też.
~Twarde ;/
Teraz jak już na poważnie się wziąłem pojechałem do studio-sport(Polecam) i o większej wiedzy dobrałem buty z panią sprzedawczynią(znającej się na rzeczy)
. Po przymierzeniu kilku par butów wybór padł na Saucony Triumph 6, może trochę przekroczyłem budżet (Nawet bardzo) ale jak się w nich przeszedłem to ich ze stóp zdjąć nie chciałem :D
Efekt:
~Nic nie boli
~Miękko
~Aż chce się biegać
Tak z doświadczenia.
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu ;]

Efekt:
~Bóle kolan
~Reszty też.
~Twarde ;/
Teraz jak już na poważnie się wziąłem pojechałem do studio-sport(Polecam) i o większej wiedzy dobrałem buty z panią sprzedawczynią(znającej się na rzeczy)

Efekt:
~Nic nie boli
~Miękko
~Aż chce się biegać

Tak z doświadczenia.
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu ;]