Powrót do biegania
-
- Rozgrzewający Się
Mam 18 lat, i na swoim koncie parę biegów na 5 km i jeden bieg na 10 km. Jakiś czas temu musiałem przerwać bieganie z powodu poważnych problemów zdrowotnych, lecz teraz wróciłem do zdrowia i chciałem znów zacząć biegać i wystartować w biegu na 10 km który odbędzie się 30.05.2010. Mój problem jest taki, wielu "ekspertów" polecało mi różne plany treningowe, dlatego nie wiem za co się zabrać. Bazy biegowej nie mam za wielkiej, zacząłem biegać od tego tygodnia, codziennie po 30 minut ( chcę jakoś wejść w rytm ). Moje pytanie jest takie, jaki plan treningowy mi polecacie, zależy mi na jak najlepszym czasie. Z góry dzięki za odpowiedź.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Wybierz sobie któryś plan na 10 km dla początkujących:
http://bieganie.pl/?cat=19
http://bieganie.pl/?cat=19
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale rozumiem, że kolega nie potrafi wybrać bo jest początkujący i za mało wie.
Wg mnie na takie pytanie nie moze być takiej odpowiedzi jakiej oczekujesz.
Ja polecę jeden, ktoś inny drugi - bez sensu.
Biegaj na razie tak jak biegasz i zrób jakiś test na jakimś krótszym dystansie (3-5 km, nawet 1 km to już coś)- powiesz ile Ci wyszło to będzie wiadomo coś więcej.
Wg mnie na takie pytanie nie moze być takiej odpowiedzi jakiej oczekujesz.
Ja polecę jeden, ktoś inny drugi - bez sensu.
Biegaj na razie tak jak biegasz i zrób jakiś test na jakimś krótszym dystansie (3-5 km, nawet 1 km to już coś)- powiesz ile Ci wyszło to będzie wiadomo coś więcej.
-
- Rozgrzewający Się
Tak, tylko zależy mi na czasie oscylującym w okolicach 40-45 minut (za swoim pierwszym biegiem miałem czas 41:37, co prawda trasa niedokładna po było coś 9,5 km, bez większych przygotowań). Większość planów jest rozłożona na około 15 tygodni, a do zawodów zostało 19, więc co zrobić z tymi 4 tygodniami.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
W Planach Michała Bartoszaka masz przykładowy rozkład treningów w początkowym okresie.