przygotowanie do maratonu i siłownia???

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
00jan pisze:Nie sprawdzałem, ale ten człowiek to autorytet.
nie pozostaej ci innego tylko czym pedzej zmienić autorytet. Pamiętak twój autorytet świadczy o tobie.

Tompoz
Moze 7 cm przesadzone było, ok. Moge się z tym zgodzić. W całej histori chodziło o to, że czlowiek powinien rozciągać plecy po biegu.

Jeżeli ten autorytet świadczy o mnie to moge taki być. Człowiek o wielu talentach i wielkiej wiedzy nie tylko w sprawie treningu.
PKO
nifares69
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Myślę,że w całym tym zamieszaniu nie chodzi o budowanie masy ,co o zwiększenie sprawności górnych partii,tak poprostu. :oczko:
=http:[url//runmania.com/rlog/?u=nifares69]Obrazek[/url]
stepow
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wuj Phyll pisze:
smokecity pisze:Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Problem mam tylko z ciężarem, bo popsuła się maszyna do wypychania na siłowni i przeszedłem na sztangę, czego nie żałuję. Wrzucam 70kg, barki padają, kręgi na sztandze bolą jak cholera, a nogi jakby nigdy nic, mogę robić serie po 15-20. Chciałbym zrobić mocniejsze, ale ciężko mi wrzucić więcej bo mam słabą górę.
Ojej, przysiadami ze sztangą "załatwiłem" sobie kiedyś kręgosłup! (z mojej własnej głupoty!!!).
Polecam zamiast tego inne ćwiczenie - przysiady na jednej nodze. Jeśli czujesz, że obciążenie jest za małe dociążasz się sztangielką. Lepiej mieć kilka lub kilkanaście kilo w ręce niż 70-100 na karku!
Dla urozmaicenia podaję inne ćwiczenia - wykroki w przód, w tył, w bok. Przysiady bułgarskie (też na jednej nodze), wejścia na stopień, ławeczkę lub krzesło. Wszystkie ćwiczenia bez obciążenia lub z obciążeniem - sztangielki, butelki z wodą, kanistry wypełnione wodą (np. po płynie do spryskiwacza). No i maszyny do wyciskania na nogi na siłowni (są takie, które nie obciążają kręgosłupa).

Pozdrawiam i sukcesów życzę
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
Wuj Phyll
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

stepow pisze:
Ojej, przysiadami ze sztangą "załatwiłem" sobie kiedyś kręgosłup! (z mojej własnej głupoty!!!).
Polecam zamiast tego inne ćwiczenie - przysiady na jednej nodze. Jeśli czujesz, że obciążenie jest za małe dociążasz się sztangielką. Lepiej mieć kilka lub kilkanaście kilo w ręce niż 70-100 na karku!
Dla urozmaicenia podaję inne ćwiczenia - wykroki w przód, w tył, w bok. Przysiady bułgarskie (też na jednej nodze), wejścia na stopień, ławeczkę lub krzesło. Wszystkie ćwiczenia bez obciążenia lub z obciążeniem - sztangielki, butelki z wodą, kanistry wypełnione wodą (np. po płynie do spryskiwacza). No i maszyny do wyciskania na nogi na siłowni (są takie, które nie obciążają kręgosłupa).

Pozdrawiam i sukcesów życzę
Dzięki za rady, te przysiady z hantlami na jednej nodze, to dobry pomysł, nie omieszkam spróbować. Ciekawi mnie wykrok w bok, nigdy tego nie próbowałem :-)
Od siebie dodam wyskoki na maksa z ćwierćprzysiadu, daje w kość
stepow
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wykrok w bok to też taki "przysiad na jednej nodze" tylko nieco inaczej.

Specyfika treningu siłowego wymaga zmiany ćwiczeń co pewien czas - ja stosuję nowy zestaw co ok. 8 tygodni, dlatego dobrze jest znać jak najwięcej wariantów prostych w sumie ćwiczeń.

Na tym filmiku jest przykład takiego wykroku w bok:
http://tinyurl.com/yeqco5x

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ