Czas biegu a dystans

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy można zamiast liczby kilometrów biec przez jakiś określony czas. I jak to wyliczyć żeby błąd był jak najmniejszy? Chodzi o to że za kilka dni fartleki zamieniają mi się na tempowe bieganie odcinków o różnej długości od kilometra do 3km w powtórzeniach i nie uśmiecha mi się biegać 12km w tę i z powrotem po lesie na odcinku 2 czy 3 km. A nie mam niczego do pomiaru odległości. Może ktoś z was ma jakiś własny sposób i zechce się nim podzielić ?

Dodam tylko, że te odcinki mam biegać na tętnie 90-95% HRmax.
PKO
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

hej

popros tego kto Ci uklada plan treningowy zeby wszystko pisal w MINUTACH

czemu trening na czas a nie na kilometry jest bezpieczniejszy?

BO TYLKO DZIEKI OKRESLONEMU CZASOWI CO DO SEKUNDY BEDZIESZ W POZADANEJ STREFIE WYSILKOWEJ

z kilomtrami jest roznie raz biegniesz po 4:30 a raz po 4:50 i trening automatycznie sie wydluza

jezeli biegasz na HR to ustalasz sobie ze np bieg na HR w zakresie 170-175 ud/min 5 minut i nie musisz sie martwic o kilometry :)

taki naprawde glownym zadaniem jest to abys byl okreslony czas w danej strefie a nie okreslone kilometry (bo raz biegniemy szybciej raz wolniej itd)

z drugiej strony ten trening w Twoim przypadku 90-95% HR max to lekka przesada jeszcze na odcinkach 1-3km (i to o tej porze roku....)

musisz miec zle wyznaczone HR max (ktore jest i tak tylko odnosnikiem i to niezbyt miarodajnym)

fajnie jakbys zrobil sobie test na HR max do odmowy czy to na biezni elektrycznej BIEGNAC POD GORE czy w terenie rowniez na dluuuuuugim PODBIEGU

wtedy bedziesz blizej swojego HR max niz teraz :)

ps a biegales kiedys na zawodach ze sporttesterem w takich zawodach gdzie sie kompletnie wyprules dystans powiedzmy 3-5km
jezeli to nie tajemnica to ile wskazywal Ci sporttester?
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
mariusz k
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bieganie na danym dystansie czy w określonym czasie nie robi różnicy. Jedyna róznicą są potem statystyki odnosnie tempa bo nie ma jak tego przeanalizować. Po prostu oszacuj w jakim tempie begasz na danej intensywności min/km i potem przelicz te kilometry na czas. Biegając np. kilometrówki po 3min, chcąc biegać odcinki po 2 km biegaj po prostu po 6 min na takiej intensywności na jakiej biegałbyś te 2km.
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Chodzik ten kto mi wymyśla treningi to strona główna www.bieganie.pl dział trening. A konkretnie jest to trening na 10km dla średniaków 5x w tygodniu, http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=315. Więc trudno będzie go poprosić żeby napisał mi w minutach. Na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że mam źle wyznaczone HRmax ? Śmiem się z tobą nie zgodzić.
Tak na prawdę nie napisałeś nic czego bym nie wiedział. A ja po prostu nie wiem jak zamienić te kilometry na minuty. I tyle. Bez żadnego teoretyzowania.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Pusz - czy wiesz w jakim czasie jesteś w stanie przebiec jakiś odcinek na wyścigu?
Bo to da Ci przelicznik.
Skorzystaj choćby z tego kalkulatora:

http://bieganie.pl/?show=1&cat=44&id=399

Nie zwróciłem uwagi ale pogadam z autorem planu, bo nie wiem czy 4x3 km to nie za dużo, tak samo 6x2 - zresztą - wiem co autor powie - że jeśli czujesz, że to za mocno to nie rób.
Ja wiem, żę dla mnie bo to było za mocno.
Zrobiłbym 3x3, 5x2 - generalnie, żeby nie przekraczać dystansu startowego bieganego ze startowa intensywnością - bo to ma być Twoja około startowa intensywność.
I trzymaj się raczej bliżej 90% HRmax, zresztą ten kalkulator Ci mniej więcej to pokaże.
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Tak na prawdę to nigdy jeszcze nie robiłem sobie takich konkretnych czasówek. Ostatnio przebiegłem 5km w czasie 25:50 i 3km w 15:46 przy czym w obu biegach był jeszcze zapas sił bo nie traktowałem ich jak sprawdzian. Biegłem mocno ale nie był to mój max.
Dziękuję za namiar na kalkulator, właśnie tego szukałem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Spróbuj pobiec 3km na maksa - i napisz jak Ci wyszło.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W twoim przypadku bez teoretyzowania to przeliczaj 5'/km. No coz Adam zna już dobrze moje poglady wiec nie napisze nic wiecej. Jak czujesz, ze 4x3km to za duzo to zrob 3x3km. Zreszta na koncu planu jest opis. Napisalem tam zeby dluzsze odcinki niz 1km wykonwyac wolniej.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

hej pusz73

moim zdaniem (moge sie mylic) po jednym odcinku 3km na HRmax 95% to ciezko abys ukonczyl caly trening (przerwa 4 minuty) jak wiekszosc ludzi a co dopiero 4x3km na HR 95%
u Ciebie w gre wchodza inne V wiec meczysz sie teoretycznie dluuuuzej niz zawodnik ktory przebiegnie treningowo takie 3km powiedzmy w 8'50'' kazde 3km a Ty pokonujesz 3km w 15' wiec to malo realne- ale piszesz ze miales spory zapas sily- wiec u Ciebie taki trening zajmnie od 60-64' przebywania na HR ok 95%
u tego szybszego trening zajmnie ok 36'
ja zgodzilbym sie z Adamem abys troche wolniej pobiegal to nie to co Fartlek to nie 4 minuty w takiej strefie ale 4x15-16'

moim zdaniem plan ma swoja DUZA WADE!!!

NIE PRZYGOTOWYWUJE DO TAKICH OBCIAZEN 4x3km 6x2km

robisz taki fartlek- najdluzszy w tym palnie
Fartlek 85-90% 4'/3'/2'/1'/2'/3'/4 laczny czas wysilku w strefie 85-90% wynosi 19' a laczny czas przerwy rowniez wynosi 19'

pozniej masz trening

4x3km 90-95% p.4min trucht Twoim tempem ok 5'30'' km bedziesz na HR 90-95% 60-68' MINUT!!! a przerwa wynosi 12' (po ostatnim odc nie ma przerwy) nie dosc ze masz dluzszy wysilek TO MASZ JESZCZE WYZSZA INTENSYWNOSC to jest KAMIKAZE

TEN PLAN MA MEGA BLAD!! TYDZIEN 11 12 13 14 ODRADZAM te mocne akcenty- MICHAL MUSIALES GO W NOCY PISAC :) hehe :)

na koncu ejst napsiane tak :
Treningi typu na 95% powinny być wykonywane na prędkości startowej lub nawet trochę wolniej w przypadku odcinków dłuższych niż 1km.

ale te V startowe to z jakiego dystansu maja byc? no chyba nie z 10 nie z polowki i nie z maratonu bo tam srednie hr jest duzo nizsze niz 90% zwlaszcza u biegajacych "spokojnie"

sformulowanie w tabeli 90-95% nieswiadomie wprowadza w blad potencjalnych odbiorcow planu- np kolega pusz73 ( zawodowcy mieliby problem z tym treningiem- mimo ze zrobiliby go prawie 2 razy szybciej)- dla odbiorcy plan jest jak swietosc itd

MICHAL FAJNIE JAKBYS GO SKORYGOWAL :) ale zdanie nalezy do Ciebie

tak wiec pusz73- bedziesz super mocny jak zrobisz ten trening :)
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Alez krytyka. Moze nie tak ostro :)

Patrzac na fizjologie czlowieka. To na 90% hrmax mozna biec godzine. Wiec trening 4x3km z przerwami jak najbardziej na tej predkosci jest do zrobienia. Nikt nie napisal w tym planie, ze masz go przebiec z palcem w ...
Moge ewentualnie dopisac, ze po tym treningu bedzie bolec glowa, bedzie ciezko wrocic do domu, ale da to efekty

Druga rzecz.

Ogół treningów przygotowuje organizm do tego zeby wykonac ten trening. To nie jest plan dla starych schorowanych dziadkow. Tylko dla osob, ktore licza sie z tym, ze na treningu trzeba sie zmeczyc, ze bedzie bolec. Ostatnie tygodnie to tzw BPS. W BPS zawodnik ma przyzwyczaić się do mocnego wysiłku i tyle. Powinienes jeszcze pamietac obozy i treningi tempowe...
Zawodowiec zrobi ten trening 2 razy szybciej i na wyzszej intensywnosci. Pamietam, ze podczas biegu na 10,5km pobieglem 34' srednia z biegu wyniosla 95% hrmax
Kiedy szedlem 20km 1h22 srednia wyniosla 89% hrmax

Zatem dla osoby regularnie pozbywajacej sie glikogenu. Przebiegniecie godziny w formie interwalu w tempie ok.90% hrmax. Bedzie zapewne ciezkie, ale jak najbardziej do zrobienia.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

60 minutowy wysiłek na maxa to z mego kolarskiego czy biegowego doświadczenia to średnie tetno wychodzi włąsnie około 90 % hr max. A więc interwał trwajacy czasowo 60 minut na średnim tętnie 90 % hr max.................................... to nic innego jak zawody.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

no moze ostro pokrytykowalem :) hehe :)

ale wg mnie to mega ciezkie akcenty :)

i jak sam napsiales u Ciebie takie HR bylo na zawodach...

moze lepiej byloby gdyby to byla np predkosc startowa z polamartonu (to i tak bedzie ciezko zrobic taki trening)- ale taki odbiorca tego planu 5xtygodniowo to i tak bedzie prawie martwy :)
CIEZKI PLAN no moim zdaniem jest BARDZO CIEZKI :)
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tylko pytanie czy chcemy ludzi udobruchac slodkim pierdzeniem o planach i o tym jakie one to sa wspaniale. Papier przyjmie wszystko. Moge to napisac w tylu wersjach i do kazdej ktos bedzie mial jakies ale. Ten plan jest taki jaki jest. Skupia sie na tym zeby dana osoba poprawila sie najbardziej jak to mozliwe, a zeby tego dokonac trzeba zapier... . Kto powiedzial, ze srednio zaawansowany amator nie moze trenowac mocno. Rozumie, zebym tam napisal 6x3km. To byloby bez sensu, ale 4x3km w tempie wolniejszym niz planowane tempo startowe? Co w tym zlego
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Buddy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20
Życiówka w maratonie: 2:47:38

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:Kto powiedzial, ze srednio zaawansowany amator nie moze trenowac mocno.
MichalJ ma rację, amatorzy też mogą (i powinni) szybciej pobiegać.

Jednostki typu 5x2 czy 4x3 na prędkości startowej pod dany dystans to nie jest lekki trening, ale spokojnie do zrobienia.
Jedyne co może być ew. przeszkodą to przerwy między akcentami.
W planie Michała są dość krótkie, jeśli ktoś ma biegać
pod 40'/ 10km, to ma 4x3km @4/km i 4' przerwy,
pod 35:30' / 10km, to ma 4x3km @3:33/km i 4' przerwy -> to by było np. dla mnie i na 4' przerwy dostałbym niezły wycisk, bo takie jednostki biegam na przerwie = akcent.

Ale na pewno do zrobienia.
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

chodzi o to ze w tym planie nei ma nawet zbytniej adaptacji to wykonania tego typu treningu....

napsialem to na przykaldzie fartleku :) ktory jest tam w planie :)

racjonalnym jest aby przed WYSILKIEM TEMPOWYM bo takim napewno jest trening 4x3km czy 6x2km na INTENSYWNOSCI 90-95%
chociaz jakis dluzszy trening w ciagu na intensywnosci 85-88% HR

u pusza73 ktory biega 15'30 3 km to bedzie mega dlugo w tej strefi wysilku to jak zawody....

mysle ze Buddy ponioslo Cie....

bo ktos kto ma zyciowke na 10km 35'30 jak napisales

to nigdy w zyciu nie zrobi tego treningu 4x3km srednio po 3'33km

bo wychodzi na to ze po drodze wyruwnuje rekord na 10km i jeszcze jak gdyby nic biegnie 2 km wiecej tym samym tempem:)

poza tym nei napisalem ze amatorzy nie moga biegac szybko tylko to ze ten plan nie wprowadza do wysilkow tego typu moim zdaniem to kamikaze i tyle :) zamiast robic trening na takiej intensywnosci lepiej wystartowac w zawodach GDZIE HR SREDNIE bedzie moze odpowiadalo tym w zalozeniu (no ale trzeba meic tez dobrze wyznaczone hr max :)
a zeby bylo najlepiej to zmierzyc zakwaszenie organizmu i ot tyle :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ