dla amatora to będzie ok ale ambitny amator umiejący iść w trupa w biegu 5km szybko sie zajedzie częstymi startami - starty jak i BC2, BC3 treszoldy i inne są dla ludzi, tylko trza je umiejętnie i z umiarem stosować - bez umiaru to można inne rzeczy robićrussian, white russian pisze:proponuję zamiast dyskusji o progach częste starty na krótkich zamiast ślepej fiksacji na maratonie. - przynajmniej do poziomu 2:40. a gruby kilometraż ewentualnie w BPS-ie.
--------------------------
jak głupoty piszę, poprawcie.
zdrówko
paradoks Szula/Danielsa
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tadeusz Kępka mówił, że w 1978 roku w miesiącach przed Mistrzostwami Europy zorganizował naszej kadrze po prostu dużo startów.
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
... a rekord Polski na 10000m pozostał do dziś.
no patrzcie jaki nieszczęśliwy traf.
ale to pewnie dlatego, że Kowol był w ciągu.
---------------------------------
czas spędzany na zastanawianiu się, czy ten ciągły to mam biegać po trzy trzydzieści, czy trzy czterdzieści pięć - i dlaczego akurat tyle, od tej pory przeznaczam na sensowne ułożenie kalendarza startów, zwłaszcza początku sezonu.
takie postawienie sprawy bardzo mnie osobiście, jako amatora cieszy - mimo, że problem wcale nie musi okazać się łatwiejszym.
----------------------------------
zdrówko
no patrzcie jaki nieszczęśliwy traf.
ale to pewnie dlatego, że Kowol był w ciągu.
---------------------------------
czas spędzany na zastanawianiu się, czy ten ciągły to mam biegać po trzy trzydzieści, czy trzy czterdzieści pięć - i dlaczego akurat tyle, od tej pory przeznaczam na sensowne ułożenie kalendarza startów, zwłaszcza początku sezonu.
takie postawienie sprawy bardzo mnie osobiście, jako amatora cieszy - mimo, że problem wcale nie musi okazać się łatwiejszym.
----------------------------------
zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
endurable
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nareszcie.russian, white russian pisze:
Obiecuję, że ja też kiedyś jeszcze coś pobiegnę.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jedna koledzy uwaga próg mleczanowy LT to jest co innego niż indywidulany próg beztlenowy. Stąd u Szula 75-85 % hr max. a u tego włocha 88-92 % hr max. To sa różne progi.
Tompoz
Tompoz
Tompoz
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
U jakiego Włocha? Mowa o Danielsie?
Obydwaj nazywają to progiem mleczanowym
Obydwaj nazywają to progiem mleczanowym
- PiotrekMarysin
- Zaprawiony W Bojach
Proroctwa, proroctwami, ale Russian nie wrzucił dzisiaj nic smakowitego by Szul. A już ostrzyłem sobie zmysły na jakieś ciekawe spostrzeżenia o płci pięknej. Ciekawe, czy Piotrek wertuje stare posty Ryszarda, czy wyszedł jednak na trening.
A odnośnie tematu, to był kilka lat temu na bznm koleś o nicku Drugi. Zapoczątkował całą serię wątków o LT (np "Czego matka Ci nie powiedziała o LT"). Dylematy Russiana, jako żywo przypominają mi rozważania Drugiego.
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
no dobra.
swoją odpowiedź już znalazłem, ale z ciekawości powolę sobie sprzedać refleksje z "późnego Szula".
na początek:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ht=#125670
ni z tego, ni z owego pojawia się znana, lubiana i praktykowana wartość: 92%HRmax
zdania Pana profesora też jakby bardziej wyważone i mnie osobiście bliższe - nie wypowiada już kontrowersyjnych sądów w materii Cyca
-------------------
w następny temat niestety się nie zagłębiałem, zresztą nie ma się co dziwić, jeszcze mnie jumper znowu zlinczuje:
dalej, mądrze i nie o seksie, ani o akwizycji zegarynek, więc pozwolę sobie zacytować:
ile w końcu nabiegałeś w tym maratonie Michał?
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ht=#120379
-------------------------------------
jeszcze jedna mądra kwestia - sporo ostatnio rozmów o "umacnianiu owb1".
pod rozwagę:
zdrówko,
oddaję temat maneaterowi i tompozowi, coby nie stracili formy.
swoją odpowiedź już znalazłem, ale z ciekawości powolę sobie sprzedać refleksje z "późnego Szula".
na początek:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ht=#125670
ni z tego, ni z owego pojawia się znana, lubiana i praktykowana wartość: 92%HRmax
zdania Pana profesora też jakby bardziej wyważone i mnie osobiście bliższe - nie wypowiada już kontrowersyjnych sądów w materii Cyca
-------------------
w następny temat niestety się nie zagłębiałem, zresztą nie ma się co dziwić, jeszcze mnie jumper znowu zlinczuje:
-------------------Ryszard Zbereźnik pisze:Te gumy kosztują w zależności od długości i grubości od 250 do 650 zł.
dalej, mądrze i nie o seksie, ani o akwizycji zegarynek, więc pozwolę sobie zacytować:
----------------------------------Jeżeli mówimy o tzw. przetrenowaniu parasympatycznym, które objawia się nienaturalnie niskim tętnem spoczynkowym np. 28, nienaturalnie szybkim spadkiem tętna np. ze 180 do 80 w przeciągu 1 minuty, obniżeniem się tętna maksymalnego o ok. 20 sk/min i tzw. paradoksem mleczanowym to jest to możliwe częściej u amatorów niż u zawodowców. Wiedza zawodowców na temat treningu jest dużo większa niż amatorów i dlatego brak wiedzy może doprowadzić do takiej sytuacji.
Taki stan organizmu miewa miejsce przy treningu w deficycie energetycznym czyli przy niepełnej odbudowie glikogenu mięśniowego. Po intensywnych treningach na ogół czujemy zmęczenie mięśni i intuicyjnie robimy dni luźne. Przy treningu o niskiej intensywności ale długim, podczas tzw. robienia kilometrów możemy nie zauważyć oznak pojawiającenia się zmęczenia. Te objawy to przede wszystkim zaburzenia zmienności rytmu serca na początku treningu a następnie już w trakcie całego treningu. Polar wtedy "wariuje", zawiesza się, pokazuje bzdurne wartości. Jeżeli to zlekceważymy to będzie krew z nosa, rano podczas mycia, niechęć do treningu a na końcu infekcja (chociaż nie zawsze) Gdy zlekceważymy chorobę i dalej będziemy trenować to może dojść do stanu zapalnego mieśnia sercowego i do uszkodzenia serca.
Spotkałem kilku amatorów w takim stanie.
ile w końcu nabiegałeś w tym maratonie Michał?
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ht=#120379
-------------------------------------
jeszcze jedna mądra kwestia - sporo ostatnio rozmów o "umacnianiu owb1".
pod rozwagę:
czas lulać, dzisiaj o 6:30 bieganeczkoMożna biegać "tlenówkę" szybko, nie zakwaszając się. Trzeba odpowiednio dobrać czas odcinków i ich długość (warunkowaną przemianami energetycznymi).
Nazwam taki trening "wytrzymałością tlenową o maksymalnej intensywności" albo "wytrzymałością tlenową maksymalną".
R.
zdrówko,
oddaję temat maneaterowi i tompozowi, coby nie stracili formy.
we gather energies
endurable
endurable
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie zgadzam się zupełnie.PiotrekMarysin pisze:A odnośnie tematu, to był kilka lat temu na bznm koleś o nicku Drugi. Zapoczątkował całą serię wątków o LT (np "Czego matka Ci nie powiedziała o LT"). Dylematy Russiana, jako żywo przypominają mi rozważania Drugiego.
Drugi wszedł w biochemię naprawdę głęboko jak na człowieka który zaczął się tym interesować chwilę temu i duży respekt dla niego za to.
Russian raczej się ogranicza do kwestii treningowych i dobrze, dzięki temu biega dwa razy lepiej niż Drugi.
Ja uważam że najciekawszy dylemat jaki mamy w sporcie "tlenowym" - to zrozumienie tego co nas ogranicza w utrzymaniu wysokiej prędkości i jak sobie z tym ograniczeniem radzić.
W Lore of Running są spore rozdziały i dywagacje na ten temat.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
wiemy co nas ogranicza, wiemy jak to ograniczenie przesuwać, nie znamy tylko metody, która da najlepsze efekty... bo treningiem J.D. czy J.S. możemy doprowadzić się do prędkości x w maratonie a zawsze można byłoby coś zrobić lepiej i tą prędkość zwiększyć - tylko pytanie jak? co zrobić inaczej? coś mi sie wydaje, że niedługo trening elity będzie wyglądał tak, że biegnie człowiek a za nim ambulans połączony z człowiekiem plątaniną kabli i rurek z pomiarem czego się daAdam Klein pisze:Ja uważam że najciekawszy dylemat jaki mamy w sporcie "tlenowym" - to zrozumienie tego co nas ogranicza w utrzymaniu wysokiej prędkości i jak sobie z tym ograniczeniem radzić.
- td0
- Zaprawiony W Bojach
Mam dziwne wrażenie, że gdyby tak cała ta ekipa z ambulansa razem z tym biegaczem, swój czas, który poświęca na analizy przeznaczyła na trening to źle na tym by nie wyszła.gasper pisze:wiemy co nas ogranicza, wiemy jak to ograniczenie przesuwać, nie znamy tylko metody, która da najlepsze efekty... bo treningiem J.D. czy J.S. możemy doprowadzić się do prędkości x w maratonie a zawsze można byłoby coś zrobić lepiej i tą prędkość zwiększyć - tylko pytanie jak? co zrobić inaczej? coś mi sie wydaje, że niedługo trening elity będzie wyglądał tak, że biegnie człowiek a za nim ambulans połączony z człowiekiem plątaniną kabli i rurek z pomiarem czego się daAdam Klein pisze:Ja uważam że najciekawszy dylemat jaki mamy w sporcie "tlenowym" - to zrozumienie tego co nas ogranicza w utrzymaniu wysokiej prędkości i jak sobie z tym ograniczeniem radzić.
Kenijczycy zamiast analizować, czytać, ... po prostu biegają.
Zaczynam się łapać na sytuacji gdzie czytanie o bieganiu zajmuje mi więcej czasu niż samo bieganie. I pomyśleć, że bieganie miało być aktywnością, która oderwie mnie od kompa. A tu wprost na odwrót.
Kończę i wychodzę biegać. Poczytam, gdy po biegu nie będę miał więcej sił na bieganie.
:) Tomek
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tak? Co nas ogranicza?gasper pisze: wiemy co nas ogranicza, wiemy jak to ograniczenie przesuwać,
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
VO2 max i kwas mlekowyAdam Klein pisze:Tak? Co nas ogranicza?gasper pisze: wiemy co nas ogranicza, wiemy jak to ograniczenie przesuwać,
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
tiaa.. tylko że na tą jedną "literkę" wpływ ma pincet procesów fizjologicznych...VO2 max
swoją drogą jestem ciekaw o ile takai haile mógłby poprawić rekord świata w maratonie gdyby przez cały czas biegnąc oddychał mieszanką 50/50 O2 z Azotem i czy w ogóle większa absorbcja tlenu - przyczyniła by się u niego do jego większego wykorzystania.
zbadał już to ktoś ?
----- a googlując trochę - znalazłęm tylko stosowanie mieszanek z niską zawartością o2 - czyli symulację warunków górskich... ---- no i jeszcze coś takiego :
http://www.megasystem.net.pl/?page=odzywki
ciekawe - czego to się człowiek nie nauczy.