Grubasy - tylko dla Was

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Pulpeciara
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Polski Biegaczu!
Po przeczytaniu Twojego postu muszę przyznać,że moje przemyślenia są podobne do Twoich.
Staram się biegać codziennie tak do 30 minut .
Prócz niedziel ale za to w ten dzień chodzę na basen.
Myślę że przy tak krótkim codziennym ruchu ( dystans około 3 km) to chyba ciało nie potrzebuje regeneracji?
Jeżeli chodzi o zdrowie to mam podobne spostrzeżenia jak Twoje od kiedy ruszyłam się z kanapy czuję się świetnie.
Co do diety to staram się nie jadać kolacji i w ogóle uważać na to co jem.
Mam nadzieję że to da w końcu efekt i latem będę mogła wbić się bez wstydu w bikini.
A Arturowi to gratuluję kondycji !!!!
I w ogóle aż dech zapiera jak czytam Wasze posty ile schudliście !
Pewnie latem będą lub już teraz są z Was niezłe CIACHA :oczko:
Pulpeciara -
zupełna świeżynka !!!
New Balance but biegowy
Polski_Biegacz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pulpeciara,

daj sobie jedendzien wolnego bo się przetrenuuesz i po 2 tyg stracisz zapał ;) czemu nie jesz kolacji?? Jedz 5-6 posilków bogatsze w białko bo spalisz mięśnie. Jeśli nie masz pulsimetru jak ja to co minutę biegu ja np spiewam przez 15 sekund tekst piosenki jeśli ciężko spiewam to zwalniam z biegiem, chociaż i tak biegne wolno prawie z ta samo predkoscia co chodzę. Jeszcze ci co diety uważaj na produkty wysoce przetworzone np płatki corn flakes biały chleb i różne cudactwo jak xnna blonnik zamiast tego zjedz otreb ale nie za dużo bo rostroju dostaniesz ;). Zależy ile wazysz kup sobie dobre buty ja biegalem na początku w new balancach jakiś bolaly mnie kolana stopy itp Nie dawno kupiłem sobie saucony triumph 6 biega się cudownie :)

pozdrawiam i biegaj :D

Powodzenia w biegach
lusiana
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ArturS pisze:Panie, panowie :hej: nadwaga 20kg, ale udało się zrealizować cel przewidziany na wiosnę - 10km zaliczone poniżej 50min :hej: :hej: :hej: Dokładnie to 47:40 netto (47:43 brutto). Biegajcie, trenujcie i cieszcie się z wyników :) Może dla wielu wynik słaby, ale dla trenującego od 4 miesięcy mega wypas :oczko:
no pięknie :) ja tez dołączam do gratulujących. Mam nadzieję, że i ja swój cej zrealizuję - przebiec 30 minut bez przerw marszowych, a dystans, póki co, nie gra roli ;)

zdecydowałam się na plan 10 tygodniowy, z tym, że startuję od 4 tygodnia, teraz robię 3x 8"b,2"m. Wiem, że dla Was to śmieszne, ale ja i z tego się cieszę :)
kto biegnie nie grzeszy ["Maratończyk" TSA]
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Każdy od czegoś zaczynał - ja od podbiegiwania w lesie (żeby nikt nie widział), w butach halowych, ciuchach nie nadających się do tego i bez jakiejkolwiek wiedzy - przez to szybko rezygnowałem, w kolejnym roku znowu próbowałem i znowu przerywałem, aż nadszedł rok 2009 i się w końcu wkręciłem jak należy :hej: Zanim się obejrzysz będziesz się dopytywać gdzie najlepiej zadebiutować w maratonie ;)
Pulpeciara
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Polski Biegaczu!
Masz rację chyba zrobię sobie przerwę w tym bieganiu, po wczorajszym biegu bolą mnie łydki ale za to ból w okolicy mostka ustąpił :oczko: i mogłam biec dłuzej bez problemu.
Czy ten ból łydek to normalna sprawa? Czytam Wasze posty i wydaje mi się, że wiele osób ma z tym problemy.
To sprawa butów, przetrenowania?
A co do kolacji to jem późno obiad o 18 a biegam o 19 to głodna nie jestem.
A z tymi początkami tak jak pisał Artur to jestem w podobnej fazie obecnie.
Tylko te plany o których wciąż piszecie przyznam, ze bardzo mnie denerwują. Nie wiem czy robię dobrze ale organizm sam chyba mi podpowiada co mam robić. Biegnę raczej truchtam tyle ile mogę a jak nie daję rady to maszeruję i tak w kółko. To źle?
Pulpeciara -
zupełna świeżynka !!!
Awatar użytkownika
proximo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pulpeciara pisze:Polski Biegaczu!
Masz rację chyba zrobię sobie przerwę w tym bieganiu, po wczorajszym biegu bolą mnie łydki ale za to ból w okolicy mostka ustąpił :oczko: i mogłam biec dłuzej bez problemu.
Czy ten ból łydek to normalna sprawa? Czytam Wasze posty i wydaje mi się, że wiele osób ma z tym problemy.
To sprawa butów, przetrenowania?
A co do kolacji to jem późno obiad o 18 a biegam o 19 to głodna nie jestem.
A z tymi początkami tak jak pisał Artur to jestem w podobnej fazie obecnie.
Tylko te plany o których wciąż piszecie przyznam, ze bardzo mnie denerwują. Nie wiem czy robię dobrze ale organizm sam chyba mi podpowiada co mam robić. Biegnę raczej truchtam tyle ile mogę a jak nie daję rady to maszeruję i tak w kółko. To źle?
Przerwa jak najbardziej wskazana. Staraj sie biegac 3-4 razy w tygodniu, to naprawde wystarczy. Organizm musi odpoczac, i pamietaj - odpoczynek i regenaracja po treningu sa wazniejsze niz sam trening.
Co do bolu w mostku to obawiam sie, ze jest zbyt mala przerwa pomiedzy posilkiem a bieganiem, nie powinno sie biegac wczesniej niz 2-3h po jedzeniu. Moze moglabys zjesc obiad wczesniej, a po bieganiu cos malego, np. rybke jakas z puszki albo kawalek przygotowanej wczesniej gotowanej piersi z kurczaka - w kazdym razie jakies bialko, to Cie nasyci i bedzie zbawienne dla organizmu (po treningu). Zeby uniknac bolacych lydek postaraj sie dobrze je rozciagnac po bieganiu - czesto to pomaga. Co do planow to ja sam rozpoczynalem od 10 tygodniowego i uwazam, ze to byla swietna decyzja. Stosujac plan latwo zauwazyc postepy, ktore bardzo ciesza na poczatku, a jak biegasz w/g tego, ze jak sie zmeczysz to zaczynasz marsz to jest to malo wymierne (no chyba, ze ze stoperem w reku) i z treningu na trening stosunek biegu do marszu ulega bezustannym zmianom i ciezko zauwazyc postep. Planow masz kilka do wyboru i latwo cos znalezc.
Powyższy post wyraża opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w żadnym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Pulpeciara
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki !
Dzięki za rady. Może masz rację. Chyba zbyt ostro wystartowałam. Bieganie codzienne widać niewskazane.
Jak się ma 10 kg nadwagi to chciałoby się szybko zobaczyć efekty i wydawało mi się że jak polatam codziennie to jakoś tak szybciej mi spadnie. A tu tymczasem to szybko to spada jedynie forma a waga ani rusz!
Wydrukowałam sobie plan 6-cio tygodniowy.
Zobaczymy czy uda mi się go zrealizować.
Pulpeciara -
zupełna świeżynka !!!
Pulpeciara
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno.
Wiem, że 10 kg dla niektórych to nie dużo . Ale przy niecałym 1,6 m wzrostu uwierzcie mi, ze wyglądam jak prawdziwy pulpet.
Pozdrawiam wszystkie GRUBASY .
Pulpeciara -
zupełna świeżynka !!!
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pulpeciara pisze:Jeszcze jedno.
Wiem, że 10 kg dla niektórych to nie dużo . Ale przy niecałym 1,6 m wzrostu uwierzcie mi, ze wyglądam jak prawdziwy pulpet.
Ale chyba nie za bardzo zwracasz uwage na to co radza Ci doswiadczeni (o wiele bardziej niz ja) biegacze, co? Juz tyle razy pisane bylo o planach, o koniecznych przerwach na regeneracje itd, a Ty swoje... Poza tym na poczatku nie spodziewaj sie zbyt wielkiego spadku wagi. Zaczynasz cwiczyc a wiec budujesz miesnie. A maja one taka ceche, ze sa ciezsze niz tluszcz. Wniosek jest taki, ze sylwetka stanie sie szczuplejsza ale na spadek wagi musisz poczekac dluzej niz 3 dni.
Nie zrazaj sie i nie oczekuj, ze z kazdym biegiem stracisz kilogram. Potrzebna jest cierpliwosc. Ja tez z poczatku sadzilem, ze juz po tygodniu bede super hiper szczuply. Ale poczytalem cenne wskazowki kolezanek i kolegow z forum i zrozumialem co i jak. Tobie, jesli pozwolisz, rowniez radze spokojnie poczytac i wytrwale cwiczyc. I tyle....
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
Polski_Biegacz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pulpeciara pisze:Dzięki !
Chyba zbyt ostro wystartowałam. Bieganie codzienne widać niewskazane.
Mówiłem. E tam nie wskazane wystarczy biegać z głową :). Póki co biegam 5-6 razy w tygodniu ale w późniejszym czasie przejdę na 4x w tyg bo zwiększy się prędkość czas biegu i dystans co za tym idzie potrzeba więcej czasu na regeneracje.
Pulpeciara pisze: Jak się ma 10 kg nadwagi to chciałoby się szybko zobaczyć efekty i wydawało mi się że jak polatam codziennie to jakoś tak szybciej mi spadnie. A tu tymczasem to szybko to spada jedynie forma a waga ani rusz!
Ja mam troszkę więcej i już widzę efekty :) Po tygodniu 0.5kg w dół :D
lusiana
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pulpeciaro,
ja mam dokładnie to samo. Też z niecierpliwością czekam na efekty i wciąż nie mogę się doczekać. Ja mam z 5 kg do zrzucenia. Może w tym jest właśnie problem, bo myślę, że przy mniejszej nadwadze trudniej o spektakularny efekt (ale ucieszyłabym się chocby z kilku gram mniej, a tymczasem waga stoi w miejscu :niewiem: ). No i pozostało mi uzbroić się w cierpliwość i pobiegać trochę więcej niż miesiąc :hahaha:

Posłuchałam doświadczonych i póki co robię 5.tydzień planu 10 tygodniowego i jest ok :)
kto biegnie nie grzeszy ["Maratończyk" TSA]
Awatar użytkownika
proximo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Polski_Biegacz pisze:
Pulpeciara pisze:Dzięki !
Chyba zbyt ostro wystartowałam. Bieganie codzienne widać niewskazane.
Mówiłem. E tam nie wskazane wystarczy biegać z głową :). Póki co biegam 5-6 razy w tygodniu ale w późniejszym czasie przejdę na 4x w tyg bo zwiększy się prędkość czas biegu i dystans co za tym idzie potrzeba więcej czasu na regeneracje.
Swiete slowa "biegać z głową" - Zycze Ci tylko z calego serca aby Twoj organizm nie powiedzial STOP! zanim zdazysz zwiekszyc predkosc, czas biegu i dystans. Ale, co ja tam wiem. Moze bardziej doswiadczeni mi przytakna.
Powyższy post wyraża opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w żadnym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zgadza się słonia, trzeba po kawałku :)
Proximo daj cynk jak będziesz w kraju, już trochę poznałem te lasy przy Głogówku, więc teraz to ja mogę być przewodnikiem :)
Wczoraj pobiłem swój rekord, 2 godziny ciągłego biegu, aż mi się las skończył :hejhej:
Awatar użytkownika
proximo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

pusz73 pisze:Zgadza się słonia, trzeba po kawałku :)
Proximo daj cynk jak będziesz w kraju, już trochę poznałem te lasy przy Głogówku, więc teraz to ja mogę być przewodnikiem :)
Wczoraj pobiłem swój rekord, 2 godziny ciągłego biegu, aż mi się las skończył :hejhej:
Odezwe sie. Gratulacje! Piekna sprawa, a przy okazji - nie wiedzialem, ze tam jest az tyle sciezek.
Polski_Biegacz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

kubako83 pisze:
Pulpeciara pisze:Jeszcze jedno.
Ale chyba nie za bardzo zwracasz uwage na to co radza Ci doswiadczeni (o wiele bardziej niz ja) biegacze, co? Juz tyle razy pisane bylo o planach, o koniecznych przerwach na regeneracje itd, a Ty swoje... Poza tym na poczatku nie spodziewaj sie zbyt wielkiego spadku wagi. Zaczynasz cwiczyc a wiec budujesz miesnie. A maja one taka ceche, ze sa ciezsze niz tluszcz. Wniosek jest taki, ze sylwetka stanie sie szczuplejsza ale na spadek wagi musisz poczekac dluzej niz 3 dni.
Nie zrazaj sie i nie oczekuj, ze z kazdym biegiem stracisz kilogram. Potrzebna jest cierpliwosc. Ja tez z poczatku sadzilem, ze juz po tygodniu bede super hiper szczuply. Ale poczytalem cenne wskazowki kolezanek i kolegow z forum i zrozumialem co i jak. Tobie, jesli pozwolisz, rowniez radze spokojnie poczytac i wytrwale cwiczyc. I tyle....
Dokładnie ja dodam od siebie ,że jak będziesz miała złą dietę to szybko "schudniesz" bo spalisz mięśnie a nie tłuszcz. Więc pamiętaj o białku i innym w diecie :)
ODPOWIEDZ