Komentarz do artykułu 5. Carrefour Półmaraton Warszawski

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

russian, white russian- W pełni się z tobą zgadzam. Ne bez powodu orgowie założyli kiedyś FUNDACJE a nie jakąś FIRMĘ S.A. Biegi uliczne nie służą do trzepania kasy tylko do propagowania sportu. Jeśli było by inaczej, to mieszkając w samym środku miasta, żądał bym od organizatorów rekompensaty choćby za problem z dostaniem się do domu w czasie trwania imprezy.Swoją drogą, co to za wydatki tytułem „koszty zapewnienia rywalizacji na odpowiednio wysokim poziomie” ? Osobiście byłem jedną z pierwszych osób która zapisała się na tą impreze, byłem też pewnie jedną z pierwszych która zdębiała na widok kwoty do zapłaty. Wolę zabrać dziewczynę na łikend do Poznania czy Krakowa i „przy okazji” wystartować właśnie tam, niż zapłacić 80zł za fajerwerki których nie potrzebuję.
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I jeszcze jedno - koszt wpisowego w Pradze - to 650koron a nie 1000koron. http://www.praguemarathon.com/2010/herv ... a/o-zavode. Pewnie w Budapeszcie też jest niższa niż podaje autor tekstu... nie ma to jak praca nad wiarygodnością.
Obrazek
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

marek81 pisze:Nie bez powodu orgowie założyli kiedyś FUNDACJE a nie jakąś FIRMĘ S.A.
sedno.

przeczytałem sobie jeszcze raz ten wątek,(najbardziej spodobał mi się fragment o przeliczaniu km/zł), i dodałbym jeszcze jedno pytanie:

rozmawiamy o tym,
jak zrobić dobry biznes, czy jak zrobić dobry bieg?

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Wojtek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:----
moje pytania brzmią:

1 czy chcemy wspierać agresywną komercjalizację biegów?

2 czy chcemy świadomie doprowadzać do upadku wielu małych, klimatycznych biegów w kraju?
(sytuacja jest idealnie symetryczna do zmiany struktury rynku po wejściu zachodnich sieci supermarketów - małe sklepy po prostu upadają)

3 czy chcemy, żeby debiutanci na trasach biegowych, czyli nasi przyszli potencjalni znajomi mieli mentalność 'kliencką' w stosunku do imprez biegowych? czy może bardziej pasuje nam trochę inny klimat, np kaliskiej setki?
---------------------------

stolica, jak to stolica - tworzy pewne trendy.

pytanie czy chcemy je wspierać?

zdrówko
1,2. Fundacja organizuje też biegi za 10 zł, i są to małe kameralne biegi na kilkaset osób w lesie lub parku. Inne prawa rządzą organizacja takich biegów niż dużych imprez takich jak Maraton Poznański czy Krakowski. Małe biegi nie upadną jeśli startowe na wielkich podskoczy drastycznie, przeciwnie - więcej osób z przyczyn finansowych będzie startowało na nich.
3. Nie wiem czy można mieć bardziej roszczeniową-narzekacką postawę niż większość osób narzekających w tym wątku na cenę. Więc chyba wolę.
lumbago

Nieprzeczytany post

Podsumowując - jeśli nawet z biegania zrobimy sport elitarny za który trzeba bulić to już nie wiem co pozostanie.W każdym regulaminie każdego biegu jest słynna formułka o "upowszechnianiu biegania jako najprostszej formy ruchu " czy jakoś tak .No a potem wpisowe 8 dych i tyle na temat"upowszechniania" Dziwi mnie to wszystko akurat w przypadku tego biegu bo przecież sponsor tytularny jest i to baaaaaardzo bogaty ze sklepami w każdej wsi. Akurat z takim sponsorem spodziewałbym się niskiej ceny.
sveNN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja tam wolę w pakiecie porządną koszulkę (bawełniana za dopłatą np 15 zł) kosztem 3-4 klasyfikacji i mniejszej liczby poideł na trasie....
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

sveNN pisze:Ja tam wolę w pakiecie porządną koszulkę (bawełniana za dopłatą np 15 zł) kosztem 3-4 klasyfikacji i mniejszej liczby poideł na trasie....
a mi wystarczy, że trasa jest dobrze zmierzona (jeśli organizator podaje jej długość) i zabezpieczona - reszta to dodatki - mniej lub bardziej umilające bieg i wole tańszy bieg niż te dodatki
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Russian - zapomniałeś jeszcze zapytać sie "Czy chcemy świńską grypę?".
Bym proponował żebyś spróbował się zająć organizacją dużego biegu i po kilku latach zweryfikowalibyśmy Twoje podejście do sprawy.

Marek81 - to są koszty Półmaratonu w Pradze, skopiowane z ich strony, ceny są w EURO, nikt chyba o koronach nie pisał:

Register and pay now to get a specially discounted price!
REGISTRATION DATE PRICE
by 31 December, 2009 35€
by 27 February, 2010 45€
by 23 March, 2010 55€
in person at the Half Marathon EXPO 65€
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panie Adamie, ceny podane w euro - są cenami dotyczącymi chyba cudzoziemców a ceny w koronach:
do 31.12.2009 650Kč
do 27.2.2010 800CZK
do 23.3.2010 1000Kč
w 1/2Maratonském Expo 1250Kč
Są dla Czechów – i to te kwoty należy porównywać. W Polsce obcokrajowcy też płacą więcej. Z tego co pamiętam to w czechach nie ma euro. :bum: I żeby nie było wątpliwości – bardzo cenię i szanuje organizatorów imprezy za to co robią. Podjęli się pracy której nikt inny nie chciał. Nie wątpię, iż podwyżka przyniesie fundacji wzrost wpływów – frekwencja pewnie się utrzyma. Szkoda tylko, że wprowadzono zmiany w sposób mało przyjazny, nam biegaczom-amatorom. Chwilami się zastanamiam, czy te imprezy są dla zawodowców a my jestesmy dla nich tylko dodatkiem, czy jednak sa one dla normalnych ludzi i to zawodowcy są dodatkiem.
Serdecznie pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

650 koron to 25 EUR, czyli nadal drożej niż Warszawa.

Czy imprezy są dla zawodowców? Dla wszystkich ale jako kibic chciałbym aby poziom sportowy był na nich wysoki.

Ja nie mówię, że wprowadzenie zmian odbyło sie na luzie. I chyba zbyt dużo osób interpretuje moje słowa jako obronę. Powtórzę - są rzeczy na które mnie stać i są takie, na które nie stać. Ale mogę jedynie powiedzieć sobie trudno i tyle.
Jak mnie nie stać to idę biegać tam gdzie mnie stać. Jakoś do dealerów mercedesa pretensji nie macie.

I apeluję - jeśli jest wśród was taka grupa altruistów, którzy dla fun'u i dobrej atmosfery wśród biegaczy chcą zorganizować dużą imprezę - to zorganizujcie. Od czegoś musicie zacząć. To co się nazywa teraz Fundacją Maratonu Warszawskiego - zaczęło w 2002 roku od organizacji Maratonu który rozgrywał się na 11 czy 13 pętlach po Ogrodzie Saskim.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Czy imprezy są dla zawodowców? Dla wszystkich ale jako kibic chciałbym aby poziom sportowy był na nich wysoki.
to kup Pan bilet - dlaczego ja biegacz mam płacić za rozrywke kibica? ;)
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że sprowadzenie wszystkiego do kasy – nie ma sensu. Nie każdy, kogo stać na mercedesa leci po niego do salonu - na rynku jest sporo innych marek :ble: . Zgadzam się z tobą, że zrzędzenie dla zrzędzenia nie ma sensu. A dyskusja sprowadzona na tor troszkę bardziej merytoryczny, zawsze może coś wnieść np: czego oczekują przede wszystkim warszawiacy, bo to oni chyba stanowią większość startujących. Może pojawi się jakiś ciekawy pomysł na przyszłe lata? Może kogoś zapał poniesie i zrobi jakąś bardziej kameralną imprezę. :hahaha: A co do poziomu.. myślisz, że więcej osób przyjdzie oglądać 15000 amatorów czy 15 naprawdę dobrych biegaczy?.
Obrazek
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Oczywiście, że amatorów, bo tych 15 myknie i tyle ich będzie widać, a szacowny tłum amatorski to dopiero okazja do podziwiania :)
KRZYSIEKBIEGA
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31.16
Życiówka w maratonie: 2:23;47

Nieprzeczytany post

W zasadzie każdy ma swój wybór, tak się składa że w tym dniu przypada bardzo duża konkurencja. Bogatsi wybiorą Warszawe, inni Poznań, a zapaleni kibice pojadą do Bydgoszczy gdzie w tym dniu będą Przełajowe Mistrzostwa Świata, po sąsiedzku jest też pół/maraton w Bratysławie
Żyje po to, by biegać
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No tak, dla kibiców to właściwie trudno w tym roku będzie znaleźć konkurencję do Bydgoszczy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ