ból między łopatkami ;/

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
munczios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

może powielam temat ale nie znalazłem podobnego wątku...biegam już jakiś czas 40-50min i zawsze się pojawia po 30min biegu ;/ przeciążenie? stawy nogi stopy piszczele wszystko ok....tylko między łopatkami...
"Możesz przegrać z przeciwnikiem ale nie z samym sobą"
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A od jak dawna biegasz? Chodzi o mięsień czworoboczny - też z tym mam/miałem problem
Obrazek
Kiedyś ból występował po 30min biegu, później przesuwał się coraz dalej. W tej chwili problem się u mnie pojawia po ok 1:20h biegu, choć nie zawsze. Może po prostu trzeba to "wybiegać"? Nie wiele tu się zdają ćwiczenia wzmacniające ukierunkowane na te mięśnie - raz w tygodniu mam dzień ćwiczeń wyłącznie barków wraz z czworobocznym, który przy okazji musi się napracować przy treningu na plecy, czy nawet na biceps. Przerwa w ćwiczeniach siłowych też niczego nie zmieniła.
munczios
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

z rok czasu biegam...staram się 2(minimum) - 3x w tygodniu...jak było lato to nie miałem z tym problemu...teraz jakoś na jesień się zaczęło...ale nie wydaje mi się żeby to był problem w ubiorze...spodnie dresowe...podkoszulek...na to taka trochę cieńsza bluza z długim rękawem...nie jest mi zimno ani się nie przegrzewam...
"Możesz przegrać z przeciwnikiem ale nie z samym sobą"
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

A może masz złą technikę biegu? Głowa pochylona za bardzo do przodu? Poproś kogoś żeby nakręcił filmik jak biegniesz szczególnie po długim wybieganiu.
Dobrze działa pewnie ćwiczenie jeśli można to nazwać ćwiczeniem:

Kładziesz się na podłodze na plecach, z nie za wysoką poduszką pod głową, stopy opierają się na podłodze tak aby kolana były zgięte, dłonie swobodnie oparte na dolnej partii brzucha. Pamiętaj aby całe plecy opierały się na podłodze. Swobodnie i głęboko oddychasz około 10-15 razy. Spróbuj się zrelaksować przy tym. Rób to 2 razy w ciągu dnia-pamiętaj aby to robić zawsze po treningu.

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
ODPOWIEDZ