9 grudnia 2009 (środa)
Trening na bieżni godz. 17:00. Temp ok. 3 stC, wietrznie i ciemno...
Zaplanowane i zrealizowane Tempo runs. Patrząc na jeden z planów treningowych i myśląc realnie o pobiegnięciu w przyszłym roku maratonu na poziomie 3:30 musze powoli przyzwyczajać się do biegania 14 - 16 kilometrów w tempie 4:45 - 4:50. Na tym treningu było to małym zapoczątkowaniem tego. Nie nastawiam się na żadne planowanie, bo z doświadczenia wiem, że nie najlepiej mi to wychodzi. Grudzień na pewno będzie jeszcze miesiącem bardzo poszarpanym, szczególnie okres przedświąteczny i świąteczny. Od stycznia będę się starał przynajmniej trochę bardziej się zdyscyplinować.
Sam bieg, czyli te 10 km w tempie 4:40 biegło mi się w miarę dobrze. Złapałem tez międzyczas po 5 km i obie połówki wyszły w miarę równo. Pomijając fakt, że byłem tylko jedną godzinkę po obiedzie i chwilami łapała mnie kolka to było nawet bardzo dobrze. Po tych 10 km jedno kółko na bieżni dla lepszej regeneracji i powrót do domu. Dzisiaj nie odczuwam, żadnych bólów mięśni, żadnych zakwasów, ogólnie jestem w takiej dyspozycji, że mógłbym spokojnie wykonać dziś taki sam trening - przynajmniej tak mi się wydaje na podstawie samopoczucia. Wieczorem jak dobrze pójdzie będzie dzisiaj ok. 30 - 40 min spokojnego biegu.
DIETA
Odkrywania "supli" w Bleezowej kuchni ciąg dalszy. Dziś na tapetę daje zwykłego buraka. Pisałem już o nim wcześniej, a konkretnie przy okazji moich problemów z ciśnieniem. Burak jak to burak idzie z niego zrobić wiele a na dodatek jest tani jak barszcz. Właśnie, kilka dni temu zakwasiłem buraki i od wielu lat miałem okazję zjeść prawdziwy naturalny barszczyk własnej roboty, już nie taki instant z tytki lub jakaś inna podróbka marketowa.
Kilka ciekawostek o buraku (soku) zaczytane z netu:
- Zawiera witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.
- Działa leczniczo na nowotwory,
- Wspomaga leczenie anginy, grypy oraz przeziębienia,
- Prowadzi do równowagi kwasowo - zasadowej w żołądku,
- Działa krwiotwórczo, bakteriobójczo i oczyszcza krew,
- Działa wykrztuśnie przy kaszlu
-
Sok może być stosowany, jako napój energetyzujący lub orzeźwiający,
- Zwiększa wytrzymałość, pozwala zwiększyć aktywność fizyczną oraz Wytrzymywać większe obciążenia,
- Może być z powodzeniem stosowany, jako dozwolony doping!!!!
To tylko niektóre informacje wyciągnięte z netu, polecam poszperać, co nie, co o tym.
A jeśli to wszystko nieprawda??? To niezły ze mnie burak…
Pozdro Bleez