Beta blokery a trening

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Ciekawy temat :) Mam podobną przypadłość. 2 lata temu jedna tabletka Betaloc 25mg z rana. Rok temu ostro wskoczyłem na rower, a od września doszło bieganie. W efekcie zjechałem z pół tabletki, co moja lekarka określa dawką homeopatyczną i pewnie niedługo zaryzykujemy odejście od leku. W każdym razie lepiej nie ekperymentujcie z samowolnym braniem czy też odstawianiem na bok. Brać i biegać. Po jakimś czasie lekarz sam powie z czego zrezygnować. Najpewniej z tego pierwszego :)
PKO
anonymus2x
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Szanownych Forumowiczów. Chciałbym nieco odświeżyć temat, gdyż zmagam się z podobnym problemem. Jeszcze w czerwcu br. ważyłem 94 kg przy wzroście 176 (wiek 33 l.). Nadciśnienie leczyłem różnymi lekami od ok. 2,5 roku. W lipcu w końcu nie znajdując przyczyny nadciśnienia po stronie medycznej, wybrałem się do dietetyka. I to był strzał w 10-tkę. Po przejściu na dietę zjechałem z 94 kg do 74 kg obecnie. W międzyczasie byłem u kardiologa, który podobnie jak Pani dietetyk zalecił bieganie. Biegam od miesiąca. Wagę utrzymuję, parametry krwi, HDL, LDL, trójglicerydów, wątroba niemalże idealne. I tu do sedna. Nadal biorę leki na nadciśnienie. Są to Noliprel forte, 5 mg + 1,25 (1 tabletka po przebudzeniu się) i po ok. 3-4 h 1 tabletka Coronal 5 (5 mg) - beta-bloker.

Biegam z pulsometrem, gdyż wcześniej zależało mi na utrzymywaniu się w II strefie, by zgubić tłuszcz. Teraz staram się biegać w II i w większości w III strefie. Ale.....

Czy biorąc powyższe leki, "standardowy" wzór na wyznaczenie stref tętna ma zastosowanie? Czy ktoś mógłby mi podać odpowiedni - w przypadku moich leków i "parametrów" - wzór, jak poprawnie obliczyć strefy tętna dla mnie?

Bez leków, chwilę po otwarciu oczu, bez wstawania z łóżka mój puls spoczynkowy to 55-56 rpm (pomiar 4 dni z rzędu). Po wstaniu i po tabletce Noliprel forte + chwila porannego krzątania się - puls ok. 63-65 rpm.

Na chwilę obecną strefy, jakie sobie obliczyłem (nie uwzględniając leków oczywiście), to:

I - 122-135
II - 135-147
III - 147-160
IV - 160-173
V - 173-186

Ale czy to jest poprawne?? Wątpię. Dlatego proszę o pomoc. Z góry dziękuję :)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości" - Albert Einstein
degi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@anonymus2x - Kolego sorry, ale kilka postów wyżej w tym wątku była odpowiedź - IDŹ DO LEKARZA. Nikt rozsądny na forum nie weźmie na siebie odpowiedzialności w udzielaniu rad zdrowotnych. Wiem, że najprościej zadać pytanie na forum i czekać na odpowiedź, ale jeżeli zależy Ci przede wszystkim na własnym zdrowiu to pomęcz się trochę i znajdź w okolicy lekarza medycyny sportowej, ale nie ortopedę (Ci niestety najczęściej zajmują się "sportem"), a kardiologa - a jak jeszcze będzie miał w gabinecie bieżnię do badania wysiłkowego to będzie to.
BTW - A pytałeś swojego kardiologa? Zrobił "karpika"? - poszukaj innego, może nawet nie od medycyny sportowej ale np. biegającego.
Powodzenia!
anonymus2x
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie w tym problem, że w pobliżu nie ma sportowego kardiologa :). Gdyby był, to bym nawet nie pytał tutaj :). Natomiast lekarz rodzinny, który "steruje" na co dzień moimi lekami - no właśnie. Nie proszę również o branie odpowiedzialności za odpowiedź. Wszak nie jestem ewenementem na skalę światową i istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest ktoś, kto biega i bierze te same lub podobne leki, a miał określone HRmax i strefy (nie mówię, że bym miał je kopiować, ale znałbym różnicę, jaką wziąć do obliczeń - rząd wielkości). No cóż, chyba trzeba wziąć jak co dzień tradycyjnie leki i zrobić rundkę ok. 5 km ze zwiększaniem tempa biegu aż do uzyskania "cofki" :). I wyjdzie HRmax po pigułach.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota. Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości" - Albert Einstein
degi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Eee tam, nie ma...

Ja bym uderzył tu: http://www.kcmclinic.pl/pl/dla-pacjento ... ej,110.htm masz na miejscu i kardiologa, i bieżnię, i medycynę sportową (tyle, że ortopeda, ale jak jest rozsądny to wyśle Cię na konsultację...)

Poza tym w okolicy Szklarskiej Poręby - Mekki Polskich Biegaczy nie znajdzie się lekarz specjalizujący się w bieganiu???
chiżu
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Beta-blokery są dozwolone w bieganiu. Nie wolno ich używać tylko w tzw. sportach precyzyjnych: bilardzie, strzałkach, golfie, łucznictwie, narciarstwie i snowboardzie freestylowym, sportach motorowych i strzelectwie.
Tutaj jest lista substancji i metod zabronionych w sporcie w 2014: klik. Na samym dole (strona 9) jest o beta-blokerach.
anonymus2x
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

degi pisze:Eee tam, nie ma...

Ja bym uderzył tu: http://www.kcmclinic.pl/pl/dla-pacjento ... ej,110.htm masz na miejscu i kardiologa, i bieżnię, i medycynę sportową (tyle, że ortopeda, ale jak jest rozsądny to wyśle Cię na konsultację...)

Poza tym w okolicy Szklarskiej Poręby - Mekki Polskich Biegaczy nie znajdzie się lekarz specjalizujący się w bieganiu???
Fakt, w profilu JG. Ale chwilowo (i jeszcze przez kilka miesięcy) przebywam nad morzem. Już robię update danych :).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ