Dokładność GPSów, Fotpodów, prędkość chwilowa

para
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ale te 14 m, w porównaniu do średniej wartości, czyli 4421 m to tylko 0,3%
Kiprun
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego Adamie : Po raz kolejny stawiasz niezwykle śmiałe tezy. Śmiałe i ryzykowne :)
Kolego Para : Wyniki innego użytkownika forum który używał Polara i przy zmianie tempa biegu miał błędy sięgające 5 % znajdziesz czytając wcześniejsze posty w tym wątku.
Co do pomiaru dystansu na pętli o której wcześniej pisałem: Pomiary wykonywane były przez różne osoby za pomocą różnych liczników więc jeżeli wyniki są bardzo zbliżone a trasa dosyć długa to można śmiało założyć że pomiar jest obarczony małym błędem.
Co do dokładności pomiaru Forerunnera to już wyjaśniam:
Możesz sobie sprawdzić ile satelitów Garmin w danej chwili widzi i jaka jest dokładność pomiaru.Oczywiście może to być zwykły chwyt marketingowy.Ja sprawdzałem dokładność pomiaru inaczej.Przy włączonym urządzeniu pokonywałem dowolną trasę w 2 kierunkach ale tak aby oba ślady się nie pokrywały ( np. po drugiej stronie chodnika, ścieżki itp. ) Wrzucałem zapis trasy do mapy i powiększałem. Jeżeli na mapie ślady się nie pokrywały ( a tak było ) to pozwalało to ocenić dokładność pomiaru. I ta wychodziła na poziomie zbliżonym do 3 metrów ...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:Kolego Adamie : Po raz kolejny stawiasz niezwykle śmiałe tezy. Śmiałe i ryzykowne :) ...
Poczytaj trochę jak działają footpody bo chyba tu też nie wiesz o czym mówisz.

http://www.pursuit-performance.com.au/p ... otpod.html
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:Ja sprawdzałem dokładność pomiaru inaczej.Przy włączonym urządzeniu pokonywałem dowolną trasę w 2 kierunkach ale tak aby oba ślady się nie pokrywały ( np. po drugiej stronie chodnika, ścieżki itp. ) Wrzucałem zapis trasy do mapy i powiększałem. Jeżeli na mapie ślady się nie pokrywały ( a tak było ) to pozwalało to ocenić dokładność pomiaru. I ta wychodziła na poziomie zbliżonym do 3 metrów ...
ten Twój sposób o niczym nie świadczy.... zrób na stadionie 30 kółek i poogladaj wtedy ślad - napisz co zobaczyłeś :)
Awatar użytkownika
henley
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Laszlo pisze: Podtrzymuję swoje zdanie, że prędkości chwilowe czyli bieganie na tempo chwilowe zdecydowanie wymusza użycie czujnika inercyjnego. GPS nie daje rady w tej materii... oczywiście jeżeli ktoś musi mieć dokładny odczyt chwilowego tempa biegu.
Całkowicie się z tym zgadzam.
Jestem użytkownikem Polara rs800sd i wielokrotnie sprawdzałem ,że pomiar predkości chwilowej za pomocą czujnika inercyjnego S3 jest bardzo dokładny. Wcześniej miałem Polara 625sx z czujnikiem S1 i tam bezwładność zmian prędkosci była znacznie wieksza. Wielokrotnie rozmawiałem ze znajomymi którzy używają GPS i wszyscy podkreślali ,że pomiar prędkości chwilowej za pomoca GPS działa bardzo źle :bum: .
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Jednym słowem G3 i S3 winno być w komplecie. A co na pozostałe członki? ;)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

ktoś napisał a ja się ustosunkuję:
- gubienie sygnału dość częste w mieście gdzie biegam,

zdarza się tylko jeśli masz ciągi kamieniczek i wąskie uliczki - jeśli biegasz po takim mieście to współczuję ;-) u mnie blokowiska...;-) ew. domki jednorodzinne i sygnał jest cały czas.

- chwilowa prędkość to abstrakcja,

zgadzam się - samym garminie pomiar "chwilowej" prędkości wcale NIE JEST obliczany na podstawie różnicy dwóch pomiarów (z 1 s....) już wczesniej o tym pisałem ale chyba bez zrozumienia - nie wiem dokładnie z ilu pomiarów garmin pokazuje prędkość chwilową ale co najmniej z kilku... a i tak "rozrzut" przy prawie stałej prędkości biegu jest ok. 20-30 s/km !! czyli te 2km/h potrafi się rozjechać.

- stanie przez kilkadziesiąt sekund na zimnie w zimie żeby złapał satelity.

prosty sposób to zrobić sobie ten cold start jeszcze w domu ;-) na szczęście Sirf star III który jest w Forerunnerze spokojnie złapie sygnał jak położysz garmina na parapecie.. ;-) - potem nawet jak będziesz jechał 10 pięter windą.. to po wyjściu z domu sygnał złapie ci w 5 sekund. Gwarantuję bo sam tak robię ;-)

- GPS nie poda mi ilości kroków na minutę i ich długości.

wyjątkowo istotne dane ;-) ale rzeczywiście w szczególności nie poda mi tej częstotliwości co mogło by być pomocne.

inny kolega napisał:
Możesz sobie sprawdzić ile satelitów Garmin w danej chwili widzi i jaka jest dokładność pomiaru.Oczywiście może to być zwykły chwyt marketingowy.Ja sprawdzałem dokładność pomiaru inaczej.Przy włączonym urządzeniu pokonywałem dowolną trasę w 2 kierunkach ale tak aby oba ślady się nie pokrywały ( np. po drugiej stronie chodnika, ścieżki itp. ) Wrzucałem zapis trasy do mapy i powiększałem. Jeżeli na mapie ślady się nie pokrywały ( a tak było ) to pozwalało to ocenić dokładność pomiaru. I ta wychodziła na poziomie zbliżonym do 3 metrów ...
Dokładność pomiaru - nie dotyczy pomiaru długości - a jedynie BEZWZGLĘDNY błąd który wynika z chwilowych warunków atmosferycznych (dokładnie z uwagi na różne opóźnienie w sygnale zależne od warunków w atmosferze i może być korygowany takimi systemami jak WASS czy EGNOS)
Odległość czyli pomiar Względny między dwoma pomiarami jest BARDZO dokładny (mniejszy od 1 m w "przeciętnych warunkach")

Pytanie teraz - dlaczego jak biegamy po stadionie to kółka rysują się w różnych miejscach - odpowiedź jest prosta - mianowicie zmieniają się warunki atmosferyczne i "błąd" przesuwa nasze kółka w czasie... - prześledźcie jak to zazwyczaj wygląda ale u mnie przeciętnie jest tak... że np. pierwsze kółko mam 2 metry "na zachód od mojej pętli.. i z każdą kolejną przesuwa się bardziej w stronę zgodnej ze zdjęciem... by po 1h biegania pokryć się z śladem na zdjęciu - mimo że "ślad" jest na zdjęciu grubaśny (co najmniej 2 metry ) to jednak zmierzony dystans całkowity wcale nie jest taki zły... bo to przesunięcie śladu następowało powoli. ;-)

Niemniej zgodzę się z jedną rzeczą - GPS nie służy do pomiaru prędkości chwilowej. (i mi to na szczęście wcale nei przeszkadza), a jeśli mam np. biegać interwał 2km po te przykłądowe 4:30 .. to ustawiam sobie "odcinek" w garminie i wtedy ma taki wypasiony wskaźnik ile jestem "za" lub "przed" miejscem w którym powinienem być biegnąc z tym tempem... - wtedy dopuszczam "błąd - rzędu 5-6 metrów... i biegnę równym tempem... jak gps pokarze cokolwiek więcej niż 6 metrów szybciej to zwalniam odrobinkę.. jak pokazuje wolniej niż 0 metrów ;-) to odrobinę przyspieszam... na wszystkie wahania w tym zakresie nie reaguję - ale ogólnie to na prawdę fajny wynalazek garmina do biegania ze "Stałym tempem" - Polecam !
Szymon
Obrazek
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego Adamie: Cieszę się że starasz się uczyć ale trzeba mieć minimum wiedzy żeby rozróżnić marketingowy bełkot od faktów. Jeżeli ktoś , jak w podanym przez ciebie linku, nazywa zaawansowaną technologią czujniki bezwładnościowe stosowane w układach Air Bag to albo nie wie o czym pisze, albo celowo kłamie...
A co do footpoda to dlaczego skoro jest tak dobrze jest tak źle ?
para
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:Kolego Adamie: Cieszę się że starasz się uczyć ale trzeba mieć minimum wiedzy żeby rozróżnić marketingowy bełkot od faktów. Jeżeli ktoś , jak w podanym przez ciebie linku, nazywa zaawansowaną technologią czujniki bezwładnościowe stosowane w układach Air Bag to albo nie wie o czym pisze, albo celowo kłamie...
A co do footpoda to dlaczego skoro jest tak dobrze jest tak źle ?
Przy okazji czy kiedykolwiek testowałeś footpoda? Czy tylko słyszałeś od kolegi, który słyszał od kolegi? Bo jeśli nie, to potestuj najpierw trochę.
Porównaj do GPS.

Co jest tutaj marketingowym bełkotem a co faktem?

Z ciekawością się dowiem, choć rozmowa z kimś kto nie przyjmuje argumentów jest trudna.

Z tekstu wynika, że dokładnośc pomiaru wynosi 97% przed, a 99% po skalibrowaniu!

I potwierdzam te wyniki dla S1 - około 50 biegów i S3 około 70 biegów.
Sam je robiłem i nie słyszałem tego od innych kolegów.
maneater1 pisze:A co do footpoda to dlaczego skoro jest tak dobrze jest tak źle ?
- nie rozumiem tego stwierdzenia??

What about the Polar inertial sensor technology that Polar uses?

The inertial technology that Polar uses is very advanced, inertial technology is used in aerospace positioning and guidance systems, industrial robotics and in advanced automotive applications such as active suspensions and emergency airbag deployment to name a few.

The inertial sensors measure the acceleration of the S1 foot pod more than 1000 times per second and use this data with advanced algorithms to calculate foot angles and gait velocity the Polar S1 running speed and distance sensor is NOT A PEDOMETER. Instead, it is very advanced running speed sensor.

How it works

The foundation of the inertial technology is that the foot continually accelerates and decelerates with each stride. With the pod attached to the foot the major phases of gait can be extracted from the sensor signals using advanced DSP (digital signal processing) techniques (as shown in Figure 1). The footpod measures the accelerations throughout each stride, computes foot angles, and then determines the resultant acceleration in the direction of travel. These data can then be integrated for each and every stride to arrive at the information it provides in real time to the user.

What makes inertial technology particularly unique is its user independence, accuracy and ease of use. Right out of the box, the accuracy of the distance computation using the inertial algorithm during running is typically 97%.

As mentioned, one of the inherent advantages of inertial technology is it actually tracks and recreates the motion of the foot through its stride. By recreating each and every stride, it identifies the length of each stride to determine the distance a runner travels in the forward direction.

Inertial technology measures accelerations in the forward and vertical directions. The accuracy increases to 99% with calibration. In relative terms, this accuracy is as good or better than the accuracy provided by GPS.

The following is a diagram developed from the data collected with the inertial technology. It shows the path of the foot measured during a walk, jog, run and sprint. Notice the difference in stride length for the four different types of gait.
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego Para : Specjalnie dla ciebie powtórzę jeszcze raz bo najwyraźniej masz kłopoty ze zrozumieniem kilku linijek tekstu pisanego :
Ktoś kto nazywa zaawansowaną technologią czujniki bezwładnościowe stosowane w układach Air Bag to albo nie wie o czym pisze , albo celowo kłamie...
Czy teraz zrozumiałeś ???

Cieszę się że zadałeś sobie trud i zacytowałeś fragment tekstu ze ze strony POLARA.
Skoro jest tak dobrze to dlaczego przy zmianie tempa biegu dane z footpoda obarczone są tak dużym błędem ?
para
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:Kolego Para : Specjalnie dla ciebie powtórzę jeszcze raz bo najwyraźniej masz kłopoty ze zrozumieniem kilku linijek tekstu pisanego :
Ktoś kto nazywa zaawansowaną technologią czujniki bezwładnościowe stosowane w układach Air Bag to albo nie wie o czym pisze , albo celowo kłamie...
Czy teraz zrozumiałeś ???

Cieszę się że zadałeś sobie trud i zacytowałeś fragment tekstu ze ze strony POLARA.
Skoro jest tak dobrze to dlaczego przy zmianie tempa biegu dane z footpoda obarczone są tak dużym błędem ?
Kończę dyskusję bo jest to poniżej mojego poziomu.
Jak zwykle największym znawcą jest osoba, która nigdy nie używała danego urządzenia.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:Skoro jest tak dobrze to dlaczego przy zmianie tempa biegu dane z footpoda obarczone są tak dużym błędem ?
są obarczone błędem ale czy dużym??? w porównaniu z GPS to i tak miód ;)
maneater1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolego Para : Akurat tak się składa że mam i Forerunnera 305 i footpoda i czujnik kadencji i to od dawna więc twoja uwaga jest mało trafna (delikatnie rzecz ujmując )
Szczerze mówiąc to śmieszy mnie twoja postawa: moje wyniki footpoda są na pewno dobre, wyników innego kolegi który pisał wcześniej w tym wątku "nie widzę ".

Życzę powodzenia w dalszym użytkowaniu footpoda który używa tak" zaawansowanej technologii jak ta w czujnikach inercyjnych układów Air Bag" tłumacząc dosyć swobodnie tekst ze strony POLARA. ROTFL
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

maneater1 pisze:Życzę powodzenia w dalszym użytkowaniu footpoda który używa tak" zaawansowanej technologii jak ta w czujnikach inercyjnych układów Air Bag" tłumacząc dosyć swobodnie tekst ze strony POLARA. ROTFL
do moich zastosowań w zupełności starcza i nie ma co sie napinać broniąc jednej czy drugiej niedoskonałej technologii...
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

"man eater" znowu poluje :), w sumie te Twoje prowokacje czasem potrafia nakrecic ciekawa dyskusje.
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
ODPOWIEDZ