Tempo czy tętno - przygotowanie do pół i maratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
topcat
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

ponieważ to mój pierwszy post na forum witam wszystkich "wyjadaczy"
Do tej pory byłem czytelnikiem forum uważnie czytając uwagi i rady starszych :-)

Może po kolei:

35 lat biegam od kwietnia 2009 - jak zaczynałem nie miałem siły przebiec kilometra.
Zrobiłem najpierw plan 10-tygodniowy , teraz mam frajdę z biegania jak cholera. SPokojnie biegam niedzielne wybiegania nawet do 21km - średnio w tygodniu w przedziale pomiędzy 40-50km .Zona krzyczy, że mnie niema w domu, garnitury pozmniejszałem lub kupiłem nowe (schudłem blisko 12 kg).

Teraz do rzeczy:

Na Biegu Niepodległości mój wynik netto to 52'36". Miałem plan zamknąć się w 1h trenowałem z cichą nadzieją na 55min. Pierwsza myśl za metą po zerknięciu na czas : Cholera czemu nie poniżej 52min. :-) Niedosyt....(później mi się już tylko buzia śmiała) Przygotowywałem się z programem ze strony : 10 km / 40 min - 5 treningów w tygodniu, M.Bartoszak - przeliczyłem sobie czasy do swojego planu i zachowałem zakresy tętna. Zrezygnowałem z poniedziałkowych przebieżek i wydłużyłem niedzielne (nie mam niestety czasu i siły na 5 treningów w tygodniu )

Przebiegłem sprawdziłem czas, dojechałem do domu i postanowiłem

[b]PLAN : maraton w 2010 poniżej 4h a po drodze w marcu półmaraton poniżej 1'50.[/b]

Znalazłem ten trening na stronie: Plan treningowy do maratonu- poziom średnio zaawansowany.

Pytania:

1. Plan wykazuje wszystko w czasach - rozumiem, że mam określone tempo w którym biegnę ale co z tętnem co ważniejsze w trakcie treningów (zwłaszcza typu 10km TM) mam utrzymywać tempo czy tętno ?

2. Na początku zmuszałem się na siłę do wtorkowych treningów szybkościowych w treningu M.Bartoszaka. Teraz dochodzę do wniosku, że będzie mi ich brakowało w tym programie do maratonu (polubiłem je) - co zrobić - ?
3. Czy przygotowując się wg tego planu uda mi sie w sposób naturalny polepszyć wynik na 10km czy jednak modyfikacja ziany wtorków będzie ok.

Dziękuję z góry z pomoc w rozwiązaniu watpliwości
A.
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ad.1 ważniejsze dla Ciebie jest tętno, jeżeli wymagasz już na początku swojej przygody takiej precyzji. Tempem można sterować o kilka s/km. Z czasem wstrzelisz się z zakładanym tętnem w zakładane tempo lub odwrotnie, jak kto woli.
ad.2 prześledź ten wątek: http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... %BFy%F1ski
ad.3 przy tak niewyśrubowanych życiówkach, codzienne spóźnianie się na autobus do pracy, wystarczy by złamać 50 minut na 10k.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ