mam tylko 305... więc ciężko mi się wypowiadać.. - napiszę tylko że są rzeczy dla których z 305'tki bym nie zrezygnował: mianowicie:
1. All in one

- czyli to że zegarek jest razem z gps'em i nie trzeba żadnych "dostawek" - nie miałem porównania, do póki mój szwagier nie zaczął się skarżyć na timex body link.. - co 2-3 treningi zawsze "coś mu nie kontaktowało" .. to się gps odłączał to nagrywarka nie łapała danych.. - oczywiście w polarze masz chyba mniej tych części ale nadal o 1 więcej
2. Działa ze Sporttrackiem zarówno pod Ubuntu jak i Windowsem (garmin TC można sobie mieć do planowania ambitnych treningów, ale dla codziennego dzienniczka chyba nie ma nic fajniejszego niz Sporttrack) - polar pewnie też sobie radzi - na pewno pod Windowsem.. pod ubuntu może być problem bo komunikacja z urządzeniami odbywa się inaczej (do Garmina jest już specjalny plugin tak że import wygląda prawie tak samo jak pod windowsem)
3. WIELKI wyświetlacz... - a na nim taka opcja jak "wyścig z partnerem" - bardzo fajne do nauki biegania równym tempem.
no i to by było na tyle moich subiektywnych uwag dlaczego 305 i nic innego
a do polara chyba jeszcze musisz dokupić polar flow link żeby zgrywac dane na kompa...