PATATAJEC - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

Dodam swoje trzy grosze. W 310-e jest funkcja "wirtualny partner" Ustawiasz sobie tempo np. 5.20 i startujesz. Masz na wyświetlaczu dwa ludziki, jednym jesteś Ty. W prawym dolnym rogu wyświetlany jest czas o ile sek. wyprzedzasz partnera- na jasno , jak on Ciebie to czas ten jest na ciemnym tle. W lewym dolnym rogu to samo ale w metrach. Czyli masz kontrolę nad swoim biegiem na bieżąco. Oczywiście ustawione alerty informują Cię o dystansie i czasie biegu. Dzięki funkcji "wirtualny partner" możesz biec tempem z dokładnością do 1 s i ciągłą kontrolą. Na wszystkich wybieganiach mam ustawioną funkcję wp. Cena od 305-ki oczywiście wyższa, ale cena ewentualnej późniejszej odsprzedaży powinna tą różnicę wyrównać. 310-ka ma wymienną baterię, a w 305 jak padnie to pulsometr do kosza.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W 305 też jest funkcja "wirtualny partner". Jedyne wady jakie widzę w 305, to właśnie niewymienialna (choć można ją wymienić) bateria i ciche alarmy. Muszę tego "wirtualnego partnera" obczaić.
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:W 305 też jest funkcja "wirtualny partner". Jedyne wady jakie widzę w 305, to właśnie niewymienialna (choć można ją wymienić) bateria i ciche alarmy. Muszę tego "wirtualnego partnera" obczaić.
Nie ma nic lepszego na wybiegania jak "wirtualny partner" Alarmy kilometrażu jak masz ustawiony na 1 km nie pozwolą Ci tak dokładnie biec z określonym tempie. Każdy kilometr biegasz wtedy +- 10-15 s ( u ciebie to widać po czasach poszczególnych km )." Wirtualnego partnera" kontrolujesz kiedy chcesz, nawet co kilkanaście s. Oczywiście w nocy funkcja podświetlenia włączona na "ciągle"
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

przekonaliście mnie :) w następnym tygodniu zamawiam tego garmina, będzie zabawa, show must go on ;)
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mimik super!

Lubusz - w końcu obadałem zegarek pod kątem tego wirtualnego partnera - od następnego biegania z nim biegam :)
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:mimik super!

Lubusz - w końcu obadałem zegarek pod kątem tego wirtualnego partnera - od następnego biegania z nim biegam :)
Ja wybiegania wyłącznie z tym biegam :)
Nie zwracaj uwagi na ludziki, ale na okno z czasem. Ciemne tło - jesteś za partnerem, jasne tło- wygrywasz.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lubusz pisze:
PATATAJEC pisze:mimik super!

Ja wybiegania wyłącznie z tym biegam :)
Nie zwracaj uwagi na ludziki, ale na okno z czasem. Ciemne tło - jesteś za partnerem, jasne tło- wygrywasz.
:) ! Wygrywam !!!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Patatajec - w Biegu Niepodległości biegniesz? Koszulkę bym Ci dał.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No hej! Biegnę, chyba że nagle choróbsko wróci, albo mi urwie nogę! Jak Cię znaleźć?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Najlepiej jakoś po biegu. Będę tam się na pewno kręcił z aparatem. Pytanie - czy mnie poznasz.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poznam na pewno :) Będę się więc rozglądał za gościem z aparatem. Biegnę w grupie 45-50 minut.
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak się biegało z tym "wirtualnym partnerem" ? Często odzywał się, że zmieniasz tempo?
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mimik pisze:Jak się biegało z tym "wirtualnym partnerem" ? Często odzywał się, że zmieniasz tempo?
To nie działa w ten sposób :) Ustawiasz sobie przykładowo trening prosty: bieg na dystans i prędkość na km. Wciskasz start i biegniesz. Na zegarku widzisz, ile jesteś metrów za wirtualnym partnerem, lub przed nim. Dodatkowo, żeby było łatwiej, pole z metrami (połowa wyświetlacza) jest raz czarne (jeśli jesteś choć pół metra za "wirtualnym partnerem"), a raz biała (kiedy go wyprzedzasz). Działa to wyśmienicie :)
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jest możliwośc, że na poszczególnych kilometrach "wirtualny partner" bedzię biegał z okreslona predk, np. pierwszy kilometr- 5,20min, następny kilometr np- 5,00min i tak dowoli kazdy kilometr??
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tego typu trening możesz ustawić bez problemu, ale bez "wirtualnego partnera". Niestety, taka opcja jest nieco mniej dokładna, ze względu na pomiar prędkości chwilowej, który jest niedokładny w urządzeniach GPS. Być może w 310XT jest możliwość ustawienia wirtualnego partnera w ten sposób. W 305 jest jeszcze możliwość biegania po wcześniej przebiegniętej trasie, ścigając się z własnym wynikiem - można włączyć "wirtualnego partnera", który odtwarza Twój poprzedni bieg. Nie próbowałem jednak tej możliwości i nie wiem jak to działa w praktyce. Gdyby można było w jakiś sposób edytować istniejące, bądź tworzyć fikcyjne aktywności, to chyba można by w ten właśnie sposób obejść ten brak customowego, wielo-pozycyjnego "wirtualnego partnera".
ODPOWIEDZ