Chodzik - komentarze
Moderator: infernal
- chodzik
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
oj dzieki
a sa starsznie wysokie.... fakt z kazdym dniem spada, co jest wynikiem trafnie dobranego treningu ale i przedewszystkim prawidlowego wdrazania organizmu do wysilku, dodatkowo spada mi masa ciala-no dobra smalec sie topi co obniza HR (mniej balastu)
zobaczymy jak to bedzie zima i na wiosne
a sa starsznie wysokie.... fakt z kazdym dniem spada, co jest wynikiem trafnie dobranego treningu ale i przedewszystkim prawidlowego wdrazania organizmu do wysilku, dodatkowo spada mi masa ciala-no dobra smalec sie topi co obniza HR (mniej balastu)
zobaczymy jak to bedzie zima i na wiosne
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
- Jarek Gniewek
- Zaprawiony W Bojach
Oj chodzik a mówił Jaruś żebyś tak mocno po tych górkach nie szedł
"Umysł jest wszystkim; mięśnie - tylko kawałkami gumy. Stałem się taki, jaki jestem,
właśnie dzięki mojemu umysłowi".
właśnie dzięki mojemu umysłowi".
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
A z ciekawości - masz wyznaczony swój HRmax? We wpisach widziałem szczytową wartość na poziomie 180 bpm - to jest Twój max!? To by mnie trochę pocieszyło, przyznam szczerze :D... ale jak mi przywalisz jakimś tętnem około 200, to się załamię :D
- chodzik
- Stary Wyga
chodzik czul moc w gorach )
Patatajec- hmm zapewne wiesz ze hr max jest rozne w zaleznosci od poziomu wytrenowania to nie jest wartosc stala....
przykladowo osoba ktora nic nie robi jest w stanie osiagnac tetno gigant
z kolei wytrenowany dlugas nie osiagnie wyzszego HR niz np po miesiecznej abstynencji biegowej
poza tym wyznacznikiem zmecznia jest przyrost jonow wodoru H+, niestety ciezko jest go wyznaczyc, dlatego za jeden z czynnikow odpowiadajacy zmeczeniu uwaza sie przyrost kwasu mlekowego (prosciej- latwiej go zmierzyc niz przyrost wodoru H+)
wiec HR maksymalnym nie sugeruje sie
powiem Ci wiecej znam zawodnikow co maja HR max 165 (przy osiagnietym 160 na zawodach wygladaja jak trupy) a i znam takich co na 180 robia lekki trening i rzeczywiscie maja tez male zakwaszenie - mowa tu o poziomie miedzynarodowym jak nie o czolowce swiatowej
takze nie sugeruj sie tym ze wg ksiazkowej sredniej nie masz 220- wiek hehe czy z BMI body max index ze twoja waga jest taka a nie inna
czy usrednione HR max czy BMI w zadnym stopniu nie ma sie do indywidualnych osiagow Twojego organizmu... bo mozesz miec owiele nizsze HR max niz 220-wiek bo mozesz miec inna gestosc koscca, miesni, nawodnienia niz BMI co w zadnym przypadku nie szkodzi:)
powiem wiecej ta regulka 220- wiek czy BMI to SAMO ZLO latwe dla marketingu firm stawiajacych na pielestale te haslo na opakowaniach swoich produktow
przyklad:)
kiedys byly platki mussli
potem byly platki mussli light
a teraz w dobie fitnessu mamy.... PLATKI MUSSLI FITNESS
a sklad pozostal taki sam przez te 10 lat ) a cena... urosla dzieki nazwie FITNESS
Patatajec- hmm zapewne wiesz ze hr max jest rozne w zaleznosci od poziomu wytrenowania to nie jest wartosc stala....
z kolei wytrenowany dlugas nie osiagnie wyzszego HR niz np po miesiecznej abstynencji biegowej
poza tym wyznacznikiem zmecznia jest przyrost jonow wodoru H+, niestety ciezko jest go wyznaczyc, dlatego za jeden z czynnikow odpowiadajacy zmeczeniu uwaza sie przyrost kwasu mlekowego (prosciej- latwiej go zmierzyc niz przyrost wodoru H+)
wiec HR maksymalnym nie sugeruje sie
powiem Ci wiecej znam zawodnikow co maja HR max 165 (przy osiagnietym 160 na zawodach wygladaja jak trupy) a i znam takich co na 180 robia lekki trening i rzeczywiscie maja tez male zakwaszenie - mowa tu o poziomie miedzynarodowym jak nie o czolowce swiatowej
takze nie sugeruj sie tym ze wg ksiazkowej sredniej nie masz 220- wiek hehe czy z BMI body max index ze twoja waga jest taka a nie inna
czy usrednione HR max czy BMI w zadnym stopniu nie ma sie do indywidualnych osiagow Twojego organizmu... bo mozesz miec owiele nizsze HR max niz 220-wiek bo mozesz miec inna gestosc koscca, miesni, nawodnienia niz BMI co w zadnym przypadku nie szkodzi:)
powiem wiecej ta regulka 220- wiek czy BMI to SAMO ZLO latwe dla marketingu firm stawiajacych na pielestale te haslo na opakowaniach swoich produktow
przyklad:)
kiedys byly platki mussli
potem byly platki mussli light
a teraz w dobie fitnessu mamy.... PLATKI MUSSLI FITNESS
a sklad pozostal taki sam przez te 10 lat ) a cena... urosla dzieki nazwie FITNESS
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
Tak, tak, ja rozumiem pojęcie HRmax i wiem, że 220 - wiek, to nie jest wiarygodna metoda jego wyznaczania i poziom HRmax nie wskazuje na talet, bądź jego brak w sporcie. Sam swoje HRmax wyznaczyłem na Biegnij Warszawo - tam, przy w zasadzie kilometrowym finiszu moje tętno sięgnęło 201 uderzeń na minutę i tę wartość obrałem jako swój HRmax...
Nie wiem natomiast, czy masz rację pisząc, że:
Nie wiem natomiast, czy masz rację pisząc, że:
W >artykule< na stronie głównej bieganie.pl jest napisane, że HRmax "nie może być stale podniesione lub obniżone treningiem" i "jest zdeterminowane genetycznie", co by wskazywało na to, że jest to wartość nie do poprawienia i służyć może do określania stref wysiłku skierowanych na tętno. Właśnie to porównanie stref wysiłku było celem napisania tego wcześniejszego posta. Jeśli Ty np. masz niższe HRmax, a ja wyższe, to w porównaniu, proporcje między naszymi tętnami mogą być mniejsze... Tak chciałem się dowartościować trochę tym porównaniem :D... hr max jest rozne w zaleznosci od poziomu wytrenowania to nie jest wartosc stala....
- chodzik
- Stary Wyga
201 to jak solidny parowoz )
a tak to gratulacje )
poza tym nie bazowalbym na tym artykule bo jest pisany "lajtowo" i nie zawiera wszystkich aspektow odnosnie hr max
ale jedno co powinno Cie tam zainteresowac to stwierdzenie:
-nie odzwierciedla sportowego poziomu zawodnika,
-
- Stary Wyga
Chodzik tak patrząc na Twoje rezultaty to chyba nie można Cie już zaliczyć do amatorów? I pytanie gdzie zaciera się różnica między sportem amatorskim a wyczynowym. Nie chodzi mi tu o pieniądze oczywiście ale tylko wyłącznie o wyniki. Swoją drogą gratuluję wytrzymałości i konsekwencji w dochodzeniu do celu.
trudno pogodzić wszystko, ale warto się starać
- chodzik
- Stary Wyga
a dziekuje
hmm nie wiem bo nigdy nie bylem zawodowcem
granica zaciera sie wtedy kiedy ze sportu jestes w stanie sie utrzymac- niestety to materialna granica
ciezkie pytanie zadales
hmm nie wiem bo nigdy nie bylem zawodowcem
granica zaciera sie wtedy kiedy ze sportu jestes w stanie sie utrzymac- niestety to materialna granica
ciezkie pytanie zadales
-
- Stary Wyga
Wg takich kryteriów powiedzmy obrazowo w piłce nożnej mógłbyś już być zawodowcem, a w biegach poprzeczka wisi w pobliżu Kenijczyków? Dlatego właśnie odrzucam kwestie materialne.
trudno pogodzić wszystko, ale warto się starać
- chodzik
- Stary Wyga
mysle ze poprzeczka w LA stoi gdzies w finalowej 8 ME czy MS lub IO w kat senior (ale i czesto Ci co sa w tej 8 to zyja w ubustwie.....)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <35'
Paweł kiedy zaczynasz typowe przygotowania do sezonu?
I jeszcze jedno... jestem ciekawy jakie jest Twoje podejście jeśli chodzi o siłę biegową. Ostatnio czytałem sąd jednego z trenerów, że siła biegowa w postaci skipów dla biegaczy długodystansowych jest całkowicie bez sensu. No i od razu w mojej głowie która niestety wielkiej wiedzy na temat biegania nie posiada:P zapaliła się lampka... DLACZEGO?
I jeszcze jedno... jestem ciekawy jakie jest Twoje podejście jeśli chodzi o siłę biegową. Ostatnio czytałem sąd jednego z trenerów, że siła biegowa w postaci skipów dla biegaczy długodystansowych jest całkowicie bez sensu. No i od razu w mojej głowie która niestety wielkiej wiedzy na temat biegania nie posiada:P zapaliła się lampka... DLACZEGO?
- chodzik
- Stary Wyga
od stycznia sie rusze:)
no i ma racje ten trener- lepsza jest tak jak w chodzie robiles naturalna sile biegowa wybierajac sie na tzw meska trase po gorach- tu tak samo u biegacza idzie na mocny CROSS i tyle dodatkowo na silowni z ciezarami pocwiczy sile przy cw imitujacych jakby bieg- np wykroki ze sztanga itd itp- bo coz to za sila robic 100m skip A czy skip C to raczej hmm "cwiczenia biegowe"
no i ma racje ten trener- lepsza jest tak jak w chodzie robiles naturalna sile biegowa wybierajac sie na tzw meska trase po gorach- tu tak samo u biegacza idzie na mocny CROSS i tyle dodatkowo na silowni z ciezarami pocwiczy sile przy cw imitujacych jakby bieg- np wykroki ze sztanga itd itp- bo coz to za sila robic 100m skip A czy skip C to raczej hmm "cwiczenia biegowe"
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:20:14
Chodzik, wytłumacz starszemu koledze na czym polega Twój trening ?
Czytam Twój blog i widzę, że biegasz prawie wszystko w II zakresie. Szybko i krótko ! Trenowałem z kolegami, którzy biegali 1500 m i 3km przeszkody. Taki trening jak ty teraz to oni biegali w k. stycznia-luty ( intensyfikacja treningu przed przełajami ) Chyba, że planujesz jakieś starty w grudniu ?
Możesz mi powiedzieć na jakich planach treningowych biegasz teraz i jakie masz zdanie na temat okresu roztrenowania ?
Czytam Twój blog i widzę, że biegasz prawie wszystko w II zakresie. Szybko i krótko ! Trenowałem z kolegami, którzy biegali 1500 m i 3km przeszkody. Taki trening jak ty teraz to oni biegali w k. stycznia-luty ( intensyfikacja treningu przed przełajami ) Chyba, że planujesz jakieś starty w grudniu ?
Możesz mi powiedzieć na jakich planach treningowych biegasz teraz i jakie masz zdanie na temat okresu roztrenowania ?