Komentarz do artykułu Najlepszy wynik w historii kobiecych b
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Obiecana analiza rekordów kobiet. Zdecydowałem się umieścić ją jako główny tekst bo wyszło, że rekord Pauli jest najlepszym wynikiem w historii biegania w ogóle - więc to jakaś forma ukłonu w jej stronę.
Krzysiek Bartkiewicz miał rację.
Krzysiek Bartkiewicz miał rację.

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
hahaha
Fredzio, po nokałcie Bolta, wszyscy długasi z Tobą na czele podupadli, więc taka niespodzianka wśród kobiet pozwala zwlec się z ringu o własnych nogach...
Czy komuś chciałoby się policzyć ile musiałby nabiegać w maratonie Bekele aby zyskać podobną do Radcliffe supremację na tle innych konkurencji?
Czy musiałoby to być poniżej 2h?
Fredzio, po nokałcie Bolta, wszyscy długasi z Tobą na czele podupadli, więc taka niespodzianka wśród kobiet pozwala zwlec się z ringu o własnych nogach...
Czy komuś chciałoby się policzyć ile musiałby nabiegać w maratonie Bekele aby zyskać podobną do Radcliffe supremację na tle innych konkurencji?
Czy musiałoby to być poniżej 2h?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tak, ten Bolt mnie dołował. 
Ale policzyłem ile teoretycznie musiałby pobiec Kennenisa, żeby wg tej samej metodologii miał taką samą przewage jak Paula.
Ale zrobiłem to tylko na bazie 10 najlepszych wyników (nie 50 bo musiałbym sprawdzić jakie jeszcze wyniki padły w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca bo wtedy dane ściągałem - choćby wczoraj w Amsterdamie było 2:06).
No więc uwaga uwaga - wynik 2:02 dawałby mu 22,31pkt % a Paula ma 22,71 - czyli to właściwie bardzo blisko, 2:01:55 daje już 23pkt%.
I mała dygresja.
Nie wiedziałem, że w danych IAAF nie ma wielu wyników.
Trochę kicha, że IAAF, teoretycznie instytucja do tego powołana i mająca duże pieniądze ma mniej danych niż Tilastopaja czy alltime-athletics.com

Ale policzyłem ile teoretycznie musiałby pobiec Kennenisa, żeby wg tej samej metodologii miał taką samą przewage jak Paula.
Ale zrobiłem to tylko na bazie 10 najlepszych wyników (nie 50 bo musiałbym sprawdzić jakie jeszcze wyniki padły w ciągu ostatniego 1,5 miesiąca bo wtedy dane ściągałem - choćby wczoraj w Amsterdamie było 2:06).
No więc uwaga uwaga - wynik 2:02 dawałby mu 22,31pkt % a Paula ma 22,71 - czyli to właściwie bardzo blisko, 2:01:55 daje już 23pkt%.
I mała dygresja.
Nie wiedziałem, że w danych IAAF nie ma wielu wyników.
Trochę kicha, że IAAF, teoretycznie instytucja do tego powołana i mająca duże pieniądze ma mniej danych niż Tilastopaja czy alltime-athletics.com
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31.16
- Życiówka w maratonie: 2:23;47
No to Fredzio mnie wyręczył, sam chciałem to kiedyś opracować, ale w inny sposób i nie mam na razie tak czasu gdyż sam wiem ile czasu mnie inne statystyki zajmują. Na szybkiego powiem że Bekele pobiegłby ok 2:00.10 w stosunku do Radcliffe, ale dla niego pacemakerem to chyba byłby jakiś szybki tygrys:)
ale to tylko na bazie wyciągu wyniku z 10000m na bieżni Radcliffe i Bekele
ale to tylko na bazie wyciągu wyniku z 10000m na bieżni Radcliffe i Bekele
Żyje po to, by biegać
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Mam parę pytań natury ogólnej. Czy metodologia obliczania klas sportowych jest identyczna? Jakie są widełki punktów procentowych dla wszystkich klas sportowych i czy poszczególne dystanse biegowe w tym roku były lepsze lub gorsze względem poprzednich lat - ktoś wie?
- jasiozary
- Stary Wyga
- Kontakt:
Dołączam sie odnośnie pytania klas sportowych, a co to porównania wyników to chyba można chyba sprawdzić np pierwsze "10" i porównać :
http://pzla.pl/index2.php?page=statystyki2
http://pzla.pl/index2.php?page=statystyki2
http://nastadiony.pl
info + galeria + stadiony
info + galeria + stadiony
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Wydaje mi się, że to się różni.
Metodologia obliczania klas sportowych jest chyba oparta o aktualny poziom konkurencji (ileś najlepszych wyników), bez względu na to jaki jest rekord świata, czyli może się obniżać.
Metodologia obliczania klas sportowych jest chyba oparta o aktualny poziom konkurencji (ileś najlepszych wyników), bez względu na to jaki jest rekord świata, czyli może się obniżać.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Już wiem że nie ma bardzo ścisłych zasad. Jakieś tam algorytmy ustalono a potem się to tuninguje w gronie ekspertów. Przynajmniej w Polsce.
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wątek trochę poza głównym tematem, ale chyba warto go ciągnąc, bo od tych klas zależa rózne przywileje: stypendia, obozy , uczestnictwo w kadrze, punkty na studia itd
Co to za algorytmy i kto jest ekspertem?
Co to za algorytmy i kto jest ekspertem?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tutaj są normy:
http://pzla.pl/zdj/normy_klasyfikacyjne2008.htm
Teraz pytanie jak są wyznaczane.
Algorytm ustalili trenerzy (wyliczane na podstawie iluś tam najlepszych wyników - jeśli chcesz postaram się zdobyć szczegóły) i potem to tuningowali jeśli uznali, że coś jest bez sensu.
Podobno klasy są opracowywane zwykle raz na 4 lata,czasem się robi jakąś korektę dla pojedynczych konkurencji).
Jeszcze jakiś czas temu na stronie IAAFu były takie "interkonkurencyjne" tabele porównawcze - tzn jaki wynik odpowiada jakiemu w innej konkurencji ale zniknęły, kiedyś nawet dawałem do nich link.
Opracowane przez jakiegoś Węgra lub Rosjanina.
Może ktoś ma link jeśli jeszcze to istnieje ? Bo chyba celowo usunęli to ze strony.
http://pzla.pl/zdj/normy_klasyfikacyjne2008.htm
Teraz pytanie jak są wyznaczane.
Algorytm ustalili trenerzy (wyliczane na podstawie iluś tam najlepszych wyników - jeśli chcesz postaram się zdobyć szczegóły) i potem to tuningowali jeśli uznali, że coś jest bez sensu.
Podobno klasy są opracowywane zwykle raz na 4 lata,czasem się robi jakąś korektę dla pojedynczych konkurencji).
Jeszcze jakiś czas temu na stronie IAAFu były takie "interkonkurencyjne" tabele porównawcze - tzn jaki wynik odpowiada jakiemu w innej konkurencji ale zniknęły, kiedyś nawet dawałem do nich link.
Opracowane przez jakiegoś Węgra lub Rosjanina.
Może ktoś ma link jeśli jeszcze to istnieje ? Bo chyba celowo usunęli to ze strony.
- beata
- Ekspert/Trener
Bardzo dawno nie zaglądam do tych tabel, i teraz widzę, że dla klas poniżej I normy zostały bardzo obniżone. Praktycznie większość mocniejszych amatorek (w tym ja), łapie się teraz np. w II kl. na dychę. A co to za czas 40 min.? Żaden.Adam Klein pisze:Podobno klasy są opracowywane zwykle raz na 4 lata,czasem się robi jakąś korektę dla pojedynczych konkurencji).
Nie wiem, czy to dobrze, ale jeżeli te wyliczenia oparte są faktycznie na podstawie "iluś tam" najlepszych wyników, to nie dziwne, że tak jest - poziom biegów długich przecież obniża się, może jest więcej wyników średnich, ale mało dobrych.
Klasa I w maratonie w przeciągu 15 lat obniżyła się o dobre 5 min., gdy ja biegałam maraton to była chyba nawet 2.50. Teraz - 2.57.
To ogromna różnica, wręcz przepaść!
Ogromna przepaść jest też pomiędzy klasa I a Mistrzowską. Jaka jest tego idea? Nie wiem.
A przecież teoretycznie teraz łatwiej pobiec lepszy wynik - lepsze zaplecze, warunki, wiedza, itp. Jak zatem widać, rzecz nie w warunkach techniczno-sprzętowych.
Może nie powiem, jaki wniosek przyszedł mi na myśl ... generalnie w tonie, że wszystko upada

-
- Rozgrzewający Się
metodologia
«nauka o metodach badań naukowych stosowanych w danej dziedzinie wiedzy»
metodyka
1. «zbiór zasad dotyczących sposobów wykonywania jakiejś pracy»
2. «dział pedagogiki omawiający cele i sposoby nauczania jakiegoś przedmiotu»
Poprawna polszczyzna źródłem sukcesu w życiu prywatnym i zawodowym
«nauka o metodach badań naukowych stosowanych w danej dziedzinie wiedzy»
metodyka
1. «zbiór zasad dotyczących sposobów wykonywania jakiejś pracy»
2. «dział pedagogiki omawiający cele i sposoby nauczania jakiegoś przedmiotu»