Ból łydki i drętwienie stopy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Meciek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam problem jak w temacie. Biegam od 3 tygodni, po 4 dni w tygodniu, 30 min - 5km. W tym tygodniu po przebiegnięciu 2-3 km zaczęła mnie boleć łydka w lewej nodze (prawa OK) a po dalszym biegu zaczyna mi drętwieć stopa - przede wszystkim palce. Biegam w butach kalenji, najczęściej po asfalcie.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2009, 21:15 przez Meciek, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedy kupione byty, ile ważysz?
Meciek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Buty kupiłem 2 miesiące temu. http://allegro.pl/item771344692_buty_do ... f_vat.html - właśnie ten model. Ważę równą stówę.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyli już rozchodzone, więc może waga się do tego przyczyniła, masuj, może jakaś sauna typu infra(wg. mnie najlepsza bo konkretnie penetruje bez zbytniego uczucia gorąca), rzymska, fińska.

pozdro
Meciek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kurde a ja chciałem tylko biegać :/
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przy dłuższych (godzina i więcej) wybieganiach mam podobny problem ze stopą jak ty. Podejrzewam że to źle dobrane buty dają o sobie znać. Stopy podczas biegu puchną i jeśli but jest dobrany na styk, zwłaszcza jego szerokość, to wtedy można odczuwać drętwienie a nawet delikatny ból. Już miałem sytuację, że musiałem się zatrzymać, ściągnąć buta i rozmasować odrętwiałe palce. Odrobinę pomaga włożenie cienkich skarpetek i luźne związywanie sznurowadeł.
Awatar użytkownika
chodzik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

powodow moze byc wiele
jednak zapewne jest to zwiazane z tym ze zaczales biegac a wiec od dluzszego czasu pewne sily dzialaja Ci na nogi (lydki piszczele itd) ktore kiedys nie oddzialywaly na twoj organizm w takim stopniu jak dotychczas- niby mala sila ale powtarzana regularnie powoduje pozniej uraz czyli tzw kontuzje przeciazeniowa (ksiazkowo dlugotrwale oddzialywanie malej sily, ktorej nastepstwem jest uraz w twoim przypadku lydek, piszczeli)
polecam po bieganiu i przed snem wez 3 kostki lodu i pomasuj lydke od kostki do kolana :)
gg 2097932 - kto pyta nie błądzi :)
Meciek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc. Spróbuje z tym lodem i dam znać.
dkaczmar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Meciek pisze:Witam. Mam problem jak w temacie. Biegam od 3 tygodni, po 4 dni w tygodniu, 30 min - 5km. W tym tygodniu po przebiegnięciu 2-3 km zaczęła mnie boleć łydka w lewej nodze (prawa OK) a po dalszym biegu zaczyna mi drętwieć stopa - przede wszystkim palce. Biegam w butach kalenji, najczęściej po asfalcie.
Moze byc tez tak, ze jak juz zaczyna boleć łydka to podświadomie stawiasz stope troche inaczej, tak zeby lydka mniej bolała. To powoduje znowu problemy ze stopą...

Niektórzy (ja na przykład) mają lepiej wytrenowaną jedną nogę - ja np. mialem kontuzję prawego kolana i przez 15 lat grając w koszykówkę główny ciężar brała lewa noga. Teraz w czasie długich wybiegań jeśli cokolwiek mnie boli to zawsze w prawej nodze. Z czasem (z treningiem) to się wyrównuje.
ODPOWIEDZ