Nike Free 3.0 lub 5.0- proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ostatecznie zdecydowałem się na zakup bucików Nike Free 5.0 (myślę czy od razu nie kupić też 3.0). Muszę je sprowadzić z zagranicy bo w Polsce są niedostępne. I tu jest problem.

Proszę o pomoc w doborze rozmiaru. Wszędzie w komentarzach użytkownicy piszą, że należy zamawiać o 0,5 rozmiaru większe niż standardowe buty biegowe Nike (np. Pegasus). Czy to prawda?

Obecnie biegam w Adidasach. Aby móc zamówić właściwy rozmiar Free chcę pójść do sklepu sportowego i przymierzyć standardowe biegowe Nike. Na tej podstawie zamówię model Free.

Mierzyłem ostatnio Nike Air Zoom Skylon i pasował mi rozmiar US 12,5 (EUR 47). Czy powinienem zamówić Nike Free rozmiar US 13.0 (EUR 47,5)?
PKO
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Coś mie się wydaje, że nie ma na forum użytkowników tych "kapci".
Chyba będę zamawiał "w ciemno". Jeszcze się zastanowię.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fotman widzę, że jesteś z Gdańska więc zasięgnę informacji. We wtorek jadę do waszej mieściny pochodzić sobie po sklepach. Chciałbym też kupić buciory nike free 3 lub 5 lub jakieś pumy. Powiedz mi czy poza galerią bałtycką i manhattanem jest jeszcze coś ciekawego do wyboru. Chodzi oczywiście o wrzeszcz.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nike Free 5.0 tylko w Intersporcie w Galerii Bałtyckiej (ograniczona rozmiarówka). Tam też Pumy.
We Wrzeszczu oprócz sklepów w GB i Manhattanie jest jeszcze mały sklepik na rogu Grunwaldzkiej i Dmowskiego (na skos od Manhattanu) ale wybór cieniutki.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Byłem zobaczyłem. Wchodzę do intersportu i gość odrazu, że poleca supernovy :bum: Pewnie to standard mowa od szefa. Nike free 5 faktycznie jest ale chyba tylko do numeru 45. Everyday oczywiście posiadają rozmiary nawet jeśli weźmiesz je z księżyca. Parodia. Wkońcu przymierzyłem pumy eutophia mimo, że kończą się na 46,5. Coś cudownego to jest właśnie to. No nic skoro wiem, że potrzebuję 47 to zamawiam przez neta. Czegoś tak kapitalnego i szczupłego jeszcze nie widziałem. Polecam
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy temat aktualny ale... ja swoje free 3.0 zamawiałem na podstawie free 7.0 które mogłem przymierzyć. Moim zdaniem 5.0 sobie odpuść, 3.0 są początkowo hardcore'owe ale po pewnym czasie okazuje się że są to jedyne fajne buty. Mam jeszcze Asics Numbus 9 w których chodzę na spacer z psem (no bo skoda mi tych kilkuset zł które wydałem na te buty...). Od czasu do czasu biegam w Nimbusach ale przypominają mi cegły, no i drętwieje mi podeszwa... Tylko 3.0 :bum:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a gdzie zamawiałeś?
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

vrs pisze:Nie wiem czy temat aktualny ale... ja swoje free 3.0 zamawiałem na podstawie free 7.0 które mogłem przymierzyć. Moim zdaniem 5.0 sobie odpuść, 3.0 są początkowo hardcore'owe ale po pewnym czasie okazuje się że są to jedyne fajne buty. Mam jeszcze Asics Numbus 9 w których chodzę na spacer z psem (no bo skoda mi tych kilkuset zł które wydałem na te buty...). Od czasu do czasu biegam w Nimbusach ale przypominają mi cegły, no i drętwieje mi podeszwa... Tylko 3.0 :bum:
OK, 3.0 są lepsze ale ich w Europie nie ma w moim rozmiarze (US12,5 EUR47). Tylko na amerykańskiej stronie Nike.com. Dlatego muszę być pewny rozmiarówki. W komentarzach na nike.com wielu użytkowników tych butów twierdzi, że musieli kupić o pół rozmiaru większe od swoich standardowych butów biegowych.
A jaki masz rozmiar Nimbusa? Czy twój Nimbus ...US= twój 3.0 ...US? Proszę o porównanie rozmiarów amerykańskich.
Nimbusa mogę przymierzyć w Polsce.
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej

@fotman
Nimbus10-US11,5=Nike Free 3.0-US12

@thomekh
Pisałem o tym już w tym dziale, zamawiane było na eBay w DE
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

fotman pisze:Free nie amortyzują?... :hahaha:
Muszę na chwilę wrócić Footman do tematu amortyzacji we Free.
Przyznaję - że amortyzują.
Moje zdanie wynikało z tego, że tylko w nich chodziłem a nie biegałem
Jak się trochę przebiegłem to zdanie zmieniłem.
Tak więc - zwracam honor.
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Biegałeś we Free u nas w sklepie? Dobrze pamiętam?
Pzdr,
Janek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie, pobiegałem trochę po moich okolicach.
Nigdy się nie mogłem zmusić do biegania w nich bo wydawały mi się takie....niepotrzebne. To znaczy - że chętnie bym w nich pobiegał po miękkiej trawie - ale po co biegać w nich po trawie jeśli przyjemniej jest po trawie biegać boso.
I żal mi było marnować treningu na takie eksperymenty.
Ale w końcu się za nie zabrałem żeby jakoś mieć porównanie do Biom - i dzięki temu lepiej zrozumiałem co projektanci chcięli osiągnąć. Lepiej też dzięki temu zrozumiałem Biom.
Obmacanie buta czy tylko chodzenie w nim nie wystarczy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ