Sportypal - aplikacja dla sportowców
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Przypadkiem przed chwilą trafiłem na alternatywę dla Nokia Sports Tracker, a mianowicie program Sportypal. Co mnie ucieszyło to wieloplatformowość aplikacji - działa na systemach: Windows Mobile, iPhone, Android i Symbian. Czy ktoś z was miał z tym styczność? Z ciekawości zainstaluję u siebie i przetestuję.
-
- Zaprawiony W Bojach
Konto już mam, instalnięte też oblukam dzisiaj jak sięto ma ale to to samo co nst zapewne :D
ps. oblukałem, jedno co powiem to więcej żre na kasie bo ładuje mapy ale pyta czy chcesz załadować, dzisiaj obadam ile pociągnie pod czas całego biegu, czy tylko na uruchomienie czy będzie próbkował co jakiś czas.
ps. oblukałem, jedno co powiem to więcej żre na kasie bo ładuje mapy ale pyta czy chcesz załadować, dzisiaj obadam ile pociągnie pod czas całego biegu, czy tylko na uruchomienie czy będzie próbkował co jakiś czas.
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
- kubako83
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ale puść jednocześnie z NST - ja dziś tak spróbuję.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A można dwie aplikacje jednocześnie podpiąć do jednego modułu GPS?
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Sportypal z tego co widzę ma możliwość ciekawej analizy "Automatic checkpoints". Poużywam równolegle aplikacji i zobaczymy która ma jakie plusy.
- kubako83
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A przyznam, że jeszcze nie sprawdzałem. Bawiłem się wczoraj trochę tym Sportypal ale mi on nie pasuje. Przede wszystkim, że na mojej Nokii 5800 cały się rozłazi, nie obsługuje ekranu dotykowego, części literek nie widzę, bo wychodzą poza ekram, chociaż z drugiej strony ponad pół ekranu wolne.ArturS pisze:A można dwie aplikacje jednocześnie podpiąć do jednego modułu GPS?
Zdecydowanie wolę NST, ale Sportypal nie przekreślam - jak będzie wersja dedykowana mojej Nokii to chętnie przetestuję.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wczoraj na treningu (czy raczej jego próbie, bo ulewa kazała zawracać) wybiegłem z NST, ale po 2km okazało się, ze straciła fixa i nie chciała się połączyć. Włączyłem więc Sportypala i ten nie wiedzieć dlaczego problemów nie miał. Ale jeśli chodzi o wygodę z korzystania jest jeszcze w tyle za NST. Poza tym przy NST po naciśnięciu czerwonej słuchawki (wyjście ze wszystkiego) program nadal działa w tle, a SP po prostu wyłącza się. Pozostaje więc przy NST. Fajnie że jest alternatywa, ale jej testowanie zostawię komu innemu - znajomy jak się dowiedział o programie to był wniebowzięty (zapalony rolkarz). Mam jednak nadzieję, że nokia rozbuduje nieco ten soft - choćby pozwoli sparować każdy telefon z pulsometrem tak, żeby powstał podobny zestaw jak Nokia N79 Active z paskiem Pulsara.
-
- Rozgrzewający Się
Czy ktoś z Was próbował Endomondo? To również aplikacja działająca na różnych systemach. Bardzo przyjazny interfejs, szybki, dokładny, GPS działa bez zarzutów, chociaż tu już pewne ograniczenia sprzętowe - np. Nokia ma przewagę nad I-Phone. Używam Endomondo Tracker od kilku miesięcy i śmiało mogę każdemu polecić, przetestowany w różnych warunkach.
-
- Rozgrzewający Się
Używam sportypal na telefonie HTC, ekran dotykowy działa bez problemu, gdy chcę skorzystać z telefonu program działa w tle. W Windows Mobile 6.5 działa naprawdę dobrze. GPS działa bez zarzutu nie traci sygnału a biegam w lesie. Uważam iż jest to całkiem dobry program z dużymi możliwościami analizy treningu poprzez stronę www, można również zaraz po treningu wejść na stronę sportypal używając telefonu.
- Misiek109
- Wyga
J też używam Sportypal, ale ostatnio zauważyłem spore przekłamania. Analizując ślad biegowy na mapie widzę ze biegałem tam gdzie nawet nosa nie wychyliłem różnica około 10% na całym dystansie. Sład jest taki jakbym biegał zygzakiem i dodatkowo jeszcze wracał, a raz to nawet pobiegłem z 500 metrów w bok i z powrotem, nie mówiąc juz ze biegam po wieżowcach, chyba coś jest nie tak? Może to wina gps-a? Używam Samsunga Omni.
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niestety to norma. GPS robi spore odchyły. U mnie nie raz wygląda tak jakbym biegał po koronach drzew i dachach wieżowców
Czasami walnie też jakąś głupotę typu przeskok o kilka km. Tutaj jest tego najlepszy przykład, Max.speed: 1278 km/h - mówcie mi Flash Błyskawica 

- Misiek109
- Wyga
ArturS pisze:Niestety to norma. GPS robi spore odchyły. U mnie nie raz wygląda tak jakbym biegał po koronach drzew i dachach wieżowcówCzasami walnie też jakąś głupotę typu przeskok o kilka km. Tutaj jest tego najlepszy przykład, Max.speed: 1278 km/h - mówcie mi Flash Błyskawica
Trochę mnie to załamało, bo myślałem że już tak mi dobrze idzie, postanowiłem sobie w sobotę zakupić FR 305, mam nadzieje że tam takich przekłamań nie ma? A może też są?
- ArturS
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Też są, choć garmin chyba się bardziej postarał i nie jest aż tak źle. Nie ma złotego środka. Kolega biega z jakimś chyba polarem z krokomierzem i twierdzi, że udało mu się na tyle dokładnie skalibrować, że na maratonie wskazało mu poniżej 100m różnicy, a tyle to się myślę nazbiera na bieganiu zygzakiem itp. Gorsze przekłamania zdaje się robią gdy się biega w terenie z przewyższeniami. Gdzieś był obszerny artykuł o pomiarze odległości, ale nie mogę się go teraz doszukać.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No wlasnie zaczalem uzywac tego endomonodo ( samsung omnia) bardzo mi spasowal - tzn ma to co mi jest potrzebneultrarunner pisze:Czy ktoś z Was próbował Endomondo? To również aplikacja działająca na różnych systemach. Bardzo przyjazny interfejs, szybki, dokładny, GPS działa bez zarzutów, chociaż tu już pewne ograniczenia sprzętowe - np. Nokia ma przewagę nad I-Phone. Używam Endomondo Tracker od kilku miesięcy i śmiało mogę każdemu polecić, przetestowany w różnych warunkach.
ale jak wszystkie gps ma problem z wysokoscia przyklad - bieg po plazy czyli na poziomie morza
http://www.endomondo.com/workouts?w=oSu1ul4IkH4 skad tam sie wzielo 22 m a nawet 66
a tu np bieglem po wodzie
http://www.endomondo.com/workouts?w=gaYTTMs5a5k
ale nie gubi fixa nie zzera za duzo kasy wies spoko
Tylko musze jakas opaske na ramie na tego smasunga obstalowac moze ma ktos jakies zrodlo i moze cos podpowiedziec
pzdr
andrzej/gdy
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)