Okulary czy kontakty?
- td0
- Zaprawiony W Bojach
Wybieram się pierwszy raz na maraton. Zacząłem przygotowania jakieś 5-6 miesięcy temu. Treningi biegam w okularach. Przy dłuższych biegach okulary zaczynają jednak przeszkadzać. Zastanawiam się czy na maraton założyć szkła kontaktowe? Czy są jakieś przeciwskazania do korzystania ze szkieł przy tak długotrwałym wysiłku?
Tomek
Tomek
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A próbowałeś biegać w szkłach ? Jeśli na treningu nie będą Ci przeszkadzać to i na maratonie nie powinny.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tylko kontakty, nie wyobrażam sobie obecnie bieganie w okularach. kontakty zakładam nawet jak chcę przebiec tylko parę km. W ultramaratonie na saharze może byłby z nimi jakiś problem ale w naszych warunkach są idealne. Dodam, że biegam w dniówkach i takie polecam. Jeśli masz takie do dłuższego noszenia to zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia brzegu szkła przy wcześniejszym zdejmowaniu o czym możesz się przekonać w trakcie biegu, kiedy szkło będzie Ci masakrować przez parę godzin rogówkę. Na początku możesz tego nie odczuć, ale później każdy drobiazg w trakcie biegu może przeszkadzać. Tak więc kontakty TAK, ale tylko jednodniowe.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
trudno pogodzić wszystko, ale warto się starać
- run
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Również nie wyobrażam sobie biegania w okularach korekcyjnych, biegam tylko w kontaktach.
Co ciekawe miesięczne szkła przy długich wybieganiach ruszały mi się na oczach. Możliwe, że miałem dobraną złą średnicę. Teraz mam dwutygodniowe, lżejsze od miesięcznych i jest oka.
Co ciekawe miesięczne szkła przy długich wybieganiach ruszały mi się na oczach. Możliwe, że miałem dobraną złą średnicę. Teraz mam dwutygodniowe, lżejsze od miesięcznych i jest oka.
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
JA biegam w okularach i nie wyobrażam sobie biegania w szkłach kontaktowych
.
Co człowiek to opinia
Pozdrawiam zza okularów

Co człowiek to opinia

Pozdrawiam zza okularów
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
- asik_zoo
- Stary Wyga
Też biegam w okularach, ale mam niewielką wadę wzroku i bardzo lekkie oprawki. Nie przeszkadzają mi. Tzn. trochę przeszkadzają, zawsze to gorzej niż bez. Ale nie jest źle.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:38
- Życiówka w maratonie: 3:25:27
Ja też nosze okulary korekcyjne, ale biegam bez okularów a szkieł kontaktowych nigdy nie miałem. Tak mi jest najlepiej, jestem dalekowidzem więc może dlatego mi to nie przeszkadza
-
- Rozgrzewający Się
Od niedawna noszę soczewki kontatkowe (2 miesiące). Wcześniej nosiłem tylko okulary i z nimi biegałem ale zaczęły mnie denerwować i przeszkadzać. To właśnie bieganie było głównym powodem dla którego chciałem zacząć nosić kontakty. W okularach biegałem 2 sezony a soczewki mam jak napisałem wcześniej od 2 miesięcy i nie wyobrażam sobie powrotu do okularów. Nie biegałem co prawda maratonów, ale 17km zrobiłem bez problemu i nie czułem żadnych dolegliwości. Polecam soczewki ACUVUE OASYS 2 tygodniowe. Można je nosić przez naprawdę długi okres czasu (noszę od 7:00 do 21:00 - to aż 14 godzin dziennie) i nie wysychają.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Krzako][img]http://runmania.com/f/95a2a9b5e783977421c2e734f5afb442.gif[/img][/url]
- ooco
- Zaprawiony W Bojach
np wiem, i leci Ci czasem pot po tych okularach, ze nic nie widziszJarStary pisze:JA biegam w okularach i nie wyobrażam sobie biegania w szkłach kontaktowych.

ja truchtam w okularach, ale z gumką z tyłu, a biegam treningowo i na zawodach zawsze w szkłach kontaktowych
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Tak to prawda, ale jest jeszcze gorzej jak ten pot zalewa oczy bez okularówooco pisze:..
np wiem, i leci Ci czasem pot po tych okularach, ze nic nie widzisz

Pozdrawiam kontaktowo
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem