Komentarz do artykułu Który wynik w historii biegów jest naj

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dla mnie wszystkie są wyjątkowe. Ponieważ poprzedzone są ciężką i mozolną pracą zawodników.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o analogiczną analizę kobiet, to stawiam na Flo-Jo...

Obrazek

Obrazek
lcs
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przydałaby się jeszcze analiza z uwzględnieniem tylko najlepszego wyniki dla poszczególnych zawodników.
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba jednak Marita Koch... Chociaż wyniki Chinek (np. na 3000 m też niezwykłe:)
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiemy doskonale, że sport ciągle ewoluuje. Zmieniają się metody treningowe itd.
Pozwala to ciągle poprawiać rekordy świata, albo się znacznie zbliżać do tych nieosiągalnych...
Zastanawiam się, czy to zestawienie mogło by się zmienić, gdyby uwzględniać tylko wyniki zrobione do czasu ustanowienia rekordu, usuwając wszystkie zrobione w następnych latach?
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zespół analityczny postara się dostarczyć kolejne raporty. :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A - zapomniałem pokazać wam wykresy, fajnie to tam wygląda, wstawię trochę później.
krzysiek91
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jesli chodzi o kobiety to stawiam na maraton nie wiem jaki jest drugi wynik w historii ale 2:15 to i tak o klase jak nie dwie lepiej. A co do mezczyzn to dla mnie osobiscie najlepszy wynik to 1500, w ostatnich 2/3 latach raczej nikt nie polamal nawet 3:30
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

Ciekawe ile czasu minie zanim ktoś pobije rekordy Bolta (po za samym Boltem) Podejrzewam, że będą te rekordy wsiały tak jak wiszą wyniki Johnsona, Kipketera i Hichama.

PS.Wg mojej amatorskiej obserwacji Bolt nie pobije rekordu na 400m, wystarczy popatrzeć na jakim luzie biega 100m, a na 200m już zaciska zęby, to na 400m po prostu nie będzie mu się chciało biegać ;) Po co się tak ma męczyć :hej:
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz rację, coś w tych zaciśniętych zębach mu nie do twarzy. Na 400 mogą mu powypadać plomby. Ale chciałbym się mylić żeby tylko zobaczyć wynik poniżej 43s...
Awatar użytkownika
kub44
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:46
Życiówka w maratonie: 3:48:00

Nieprzeczytany post

I zobaczyć minę Michaela Johnsona jak mówi: "Cieszę się, że ktoś pobił mój wynik" :hej:

PS. O na przykład taką minę: http://www.youtube.com/watch?v=-mTGbTCD_Zk
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
Awatar użytkownika
sebbor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:38
Życiówka w maratonie: 2:38

Nieprzeczytany post

krzysiek91 pisze:Jesli chodzi o kobiety to stawiam na maraton nie wiem jaki jest drugi wynik w historii ale 2:15 to i tak o klase jak nie dwie lepiej. A co do mezczyzn to dla mnie osobiscie najlepszy wynik to 1500, w ostatnich 2/3 latach raczej nikt nie polamal nawet 3:30
3:29.47 Augustine Kiprono Choge Berlin 14/06/2009

Ale zgodzę się że na tym dystansie rządził wyłącznie Hicham El Guerrouj. No i Lagat :)
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

zestawienie fajne - ale jedno "ale" - tj. wnioski które zostały wyciągnięte są zbyt daleko idące ;-)

tj. - to że czyjś WR jest o ileś procent lepszy niż innych biegaczy - może oznaczać że jest objawieniem w swojej konkurencji podnosząc poziom, jednak wcale nie musi oznaczać słabej lub mocnej pozycji tej konkurencji. Wyobraźmy sobie że jest dwóch boltów ;-) i obaj biegają po 9'60 a czasem po 9'56 - czy to by znaczyło że sprint jest najsłabiej obsadzoną konkurencją - bo można się zbliżyć do WR ?

Oczywiście widzę że piszesz o 10 i 50 biegaczach... - niemniej wypadało by chyba zrobić jakieś bardziej rozbudowane zestawienie, by wysuwać takie daleko idące wnioski.

Na pewno porównać najlepsze wyniki zawodników, a potem ilość osiąganych bardzo dobrych rezultatów. Nie wiem czy lepszym zawodnikiem jest ten który biega na stałym poziomie o 0,2% lepiej od konkurencji - czy ten któremu raz udało się wskoczyć na 0,5% przed resztę stawki, a tak to jest drugi bądź trzeci.

Czyli - moje zdanie w skrócie jest takie - fajne zestawienie, - można by dorobić jeszcze "każdy zawodnik z 1 najlepszym czasem" - wtedy porównując te tabele można by dojść do tego jak duża jest konkurencja w danej dyscyplinie.

Swoją drogą - te procenty na 1000m to właśnie wskazywały by na to że to słabo obsadzona konkurencja - skoro jest 10 zawodników którzy biegają w miarę równo... a potem nagle robi się przepaść... - to znaczy że raczej właśnie brakuje mocnych talentów to raz, a dwa - że konkurencja między zawodnikami nie jest duża.
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ