Komentarz do artykułu Który wynik w historii biegów jest naj
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o analogiczną analizę kobiet, to stawiam na Flo-Jo...

-
- Zaprawiony W Bojach
Chyba jednak Marita Koch... Chociaż wyniki Chinek (np. na 3000 m też niezwykłe:)
- PiotrekMarysin
- Zaprawiony W Bojach
Wiemy doskonale, że sport ciągle ewoluuje. Zmieniają się metody treningowe itd.
Pozwala to ciągle poprawiać rekordy świata, albo się znacznie zbliżać do tych nieosiągalnych...
Zastanawiam się, czy to zestawienie mogło by się zmienić, gdyby uwzględniać tylko wyniki zrobione do czasu ustanowienia rekordu, usuwając wszystkie zrobione w następnych latach?
Pozwala to ciągle poprawiać rekordy świata, albo się znacznie zbliżać do tych nieosiągalnych...
Zastanawiam się, czy to zestawienie mogło by się zmienić, gdyby uwzględniać tylko wyniki zrobione do czasu ustanowienia rekordu, usuwając wszystkie zrobione w następnych latach?
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Zespół analityczny postara się dostarczyć kolejne raporty. 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A - zapomniałem pokazać wam wykresy, fajnie to tam wygląda, wstawię trochę później.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jesli chodzi o kobiety to stawiam na maraton nie wiem jaki jest drugi wynik w historii ale 2:15 to i tak o klase jak nie dwie lepiej. A co do mezczyzn to dla mnie osobiscie najlepszy wynik to 1500, w ostatnich 2/3 latach raczej nikt nie polamal nawet 3:30
- kub44
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:46
- Życiówka w maratonie: 3:48:00
Ciekawe ile czasu minie zanim ktoś pobije rekordy Bolta (po za samym Boltem) Podejrzewam, że będą te rekordy wsiały tak jak wiszą wyniki Johnsona, Kipketera i Hichama.
PS.Wg mojej amatorskiej obserwacji Bolt nie pobije rekordu na 400m, wystarczy popatrzeć na jakim luzie biega 100m, a na 200m już zaciska zęby, to na 400m po prostu nie będzie mu się chciało biegać
Po co się tak ma męczyć 
PS.Wg mojej amatorskiej obserwacji Bolt nie pobije rekordu na 400m, wystarczy popatrzeć na jakim luzie biega 100m, a na 200m już zaciska zęby, to na 400m po prostu nie będzie mu się chciało biegać

5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Masz rację, coś w tych zaciśniętych zębach mu nie do twarzy. Na 400 mogą mu powypadać plomby. Ale chciałbym się mylić żeby tylko zobaczyć wynik poniżej 43s...
- kub44
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:46
- Życiówka w maratonie: 3:48:00
I zobaczyć minę Michaela Johnsona jak mówi: "Cieszę się, że ktoś pobił mój wynik"
PS. O na przykład taką minę: http://www.youtube.com/watch?v=-mTGbTCD_Zk

PS. O na przykład taką minę: http://www.youtube.com/watch?v=-mTGbTCD_Zk
5km-19:04 10km-39:46 maraton-3:48:21
- sebbor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:38
- Życiówka w maratonie: 2:38
3:29.47 Augustine Kiprono Choge Berlin 14/06/2009krzysiek91 pisze:Jesli chodzi o kobiety to stawiam na maraton nie wiem jaki jest drugi wynik w historii ale 2:15 to i tak o klase jak nie dwie lepiej. A co do mezczyzn to dla mnie osobiscie najlepszy wynik to 1500, w ostatnich 2/3 latach raczej nikt nie polamal nawet 3:30
Ale zgodzę się że na tym dystansie rządził wyłącznie Hicham El Guerrouj. No i Lagat

- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
zestawienie fajne - ale jedno "ale" - tj. wnioski które zostały wyciągnięte są zbyt daleko idące
tj. - to że czyjś WR jest o ileś procent lepszy niż innych biegaczy - może oznaczać że jest objawieniem w swojej konkurencji podnosząc poziom, jednak wcale nie musi oznaczać słabej lub mocnej pozycji tej konkurencji. Wyobraźmy sobie że jest dwóch boltów
i obaj biegają po 9'60 a czasem po 9'56 - czy to by znaczyło że sprint jest najsłabiej obsadzoną konkurencją - bo można się zbliżyć do WR ?
Oczywiście widzę że piszesz o 10 i 50 biegaczach... - niemniej wypadało by chyba zrobić jakieś bardziej rozbudowane zestawienie, by wysuwać takie daleko idące wnioski.
Na pewno porównać najlepsze wyniki zawodników, a potem ilość osiąganych bardzo dobrych rezultatów. Nie wiem czy lepszym zawodnikiem jest ten który biega na stałym poziomie o 0,2% lepiej od konkurencji - czy ten któremu raz udało się wskoczyć na 0,5% przed resztę stawki, a tak to jest drugi bądź trzeci.
Czyli - moje zdanie w skrócie jest takie - fajne zestawienie, - można by dorobić jeszcze "każdy zawodnik z 1 najlepszym czasem" - wtedy porównując te tabele można by dojść do tego jak duża jest konkurencja w danej dyscyplinie.
Swoją drogą - te procenty na 1000m to właśnie wskazywały by na to że to słabo obsadzona konkurencja - skoro jest 10 zawodników którzy biegają w miarę równo... a potem nagle robi się przepaść... - to znaczy że raczej właśnie brakuje mocnych talentów to raz, a dwa - że konkurencja między zawodnikami nie jest duża.

tj. - to że czyjś WR jest o ileś procent lepszy niż innych biegaczy - może oznaczać że jest objawieniem w swojej konkurencji podnosząc poziom, jednak wcale nie musi oznaczać słabej lub mocnej pozycji tej konkurencji. Wyobraźmy sobie że jest dwóch boltów

Oczywiście widzę że piszesz o 10 i 50 biegaczach... - niemniej wypadało by chyba zrobić jakieś bardziej rozbudowane zestawienie, by wysuwać takie daleko idące wnioski.
Na pewno porównać najlepsze wyniki zawodników, a potem ilość osiąganych bardzo dobrych rezultatów. Nie wiem czy lepszym zawodnikiem jest ten który biega na stałym poziomie o 0,2% lepiej od konkurencji - czy ten któremu raz udało się wskoczyć na 0,5% przed resztę stawki, a tak to jest drugi bądź trzeci.
Czyli - moje zdanie w skrócie jest takie - fajne zestawienie, - można by dorobić jeszcze "każdy zawodnik z 1 najlepszym czasem" - wtedy porównując te tabele można by dojść do tego jak duża jest konkurencja w danej dyscyplinie.
Swoją drogą - te procenty na 1000m to właśnie wskazywały by na to że to słabo obsadzona konkurencja - skoro jest 10 zawodników którzy biegają w miarę równo... a potem nagle robi się przepaść... - to znaczy że raczej właśnie brakuje mocnych talentów to raz, a dwa - że konkurencja między zawodnikami nie jest duża.