Krotkie przerwy miedzy odcinkami

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Wojtek87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jezeli ktos sledzi forum na biezaco widzial pewnie moje wypowiedzi 'gloryfikujace' krotkie przerwy pomiedzy odcinkami.
Oczywiscie jest mnostwo teorii co do tego jakie przerwy stosowac, jedni beda za przerwami Danielsa czyli proporcjonalnymi do czasu wysilku, inni sklaniac beda sie do polskich dlugich przerw niezaleznie od dystansu.

Ja chce przedstawic jeszcze inne podejscie do czasu odpoczynku.
Bardzo krotkie przerwy niezaleznie od dystansu.

Zaczne od konkretnego przykladu takiego treningu. Ekstremalny przyklad to trening 3km+6x800m (podbieg 400 zbieg 400) + 3km przerwa zawsze 1 minuta. Tempo 3.10 i 2.20.

Pewnie wielu z was uzna to za szalenstwo i ja tez tak na poczatku myslalem. Jednak po jakims czasie zobaczylem duzo zalet takiego biegania.
Oczywiscie minusem jest duze obciazenie psychiczne, ale to moze procentowac podczas zawodow. Zmeczenie fizyczne tez jest dosc duze jednak po jakims czasie przestaje dokuczac.
Co ciekawe po kilku sesjach prrzestaje miec znaczenie.

Co ja zyskalem biegajac np. 400 na 45 sek przerwie. Napewno to, ze teraz przerwa nie gra dla mnie zadnej roli, szybsze recovery mojego serca. Pewnie duzo pewnosci siebie i samozaparcia.
Nie orientuje sie jak wyglada moje VO2max, ale wydaje mi sie, ze tez wzroslo.

O 'dziwo' nie zarznalem sie takim treningiem i nie znam osoby ktora by sie nim zarznela.

Na koniec moge podac jeszcze kilka przykladow 2x10x200 na przerwie 30sek , 1600 2x1000 4x400 na przerwie 1.00 czasami 1.30.

Chcialbym prosic o konkretne, merytoryczne wypowiedzi gdzie jakas teza jest potwierdzona jakims faktem.
PKO
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dla mnie przerwa powinna zalezec od fizjologii zawodnika. Nie kazdy zawodnik zakwasza sie tak samo, tetno takze inaczej spada u kazdego zawodnika. Trening wedlug mnie powinien byc zindywiluozowany i poparty jakimis badaniami badz obserwacjami na treningu przez trenera.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wojtek87 pisze:4x400 na przerwie 1.00 czasami 1.30.
Ale przerwę 1:00 - 1:30 uważasz za krótką? Jest krótsza niż czas trwania odcinka ale procentowo niewiele, ja bym powiedział, że to są takie całkiem normalne przerwy.
Zresztą - wg mnie wszystko można zrobić tylko trzeba być przekonanym do tego i mieć dowody, że to daje efekty.
Wojtek87
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moze minutowa przerwa w treningu 4x400 to nie jest nadzwyczajnie krotko, ale jesli doda sie ten 1600 i 2x1000 na takiej samej przerwie to jednak zmienia postac rzeczy.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krótsze przerwy pomiędzy interwałami poprawiają pojemność danej strefy dostarczania energii

dłuższe przerwy pomiędzy interwałami poprawiają moc danej strefy dostarczania energii

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Długość przerw zależy m.in. od dystansu docelowego, stopnia wytrenowania zawodnika, intensywności odcinków i ich ilości.

Generalizowanie, jak zawsze w treningu, jest bez sensu.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Interwał intensywny i ekstensywny - róznica polega nie tyle na czasie przerwy, ale na tempie pokonywania odcinka - w metodzie powtórzeniowej bedzie przerwa najdłuzsza ale tempo to praktycznie zawody i dlatego tak fachowe okreslenia jak objetosc i moc maja racje bytu, nieprawdaz Tompoz? Kluczem jest tempo! a nie interwał, czy przerwa.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak się kolego Bebej zastanawiam mocno , i potrzumyje moje zdanie że sensem jest przerwa przekladająca sie na to że ómownie bodźcujemy moc bądź pojemnośc danego żródła energii. Tak myslę bo np. prędkość ( moc generowana ) przekłada się na to jaka to jest strefa energetyczna. Sam juz nie wiem ................... ale myslę że sedno sprawy jest w przerwach.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ