10km w czasie którszym niż 30-35min
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym zacząć trening do biegu 10km. Czy mam szanse żeby osiągnąć czas pomiędzy 30-35min na dystansie 10km?
Mam 17lat, biegałem wcześniej bez żadnego planu.
Chciałbym zacząć trening od września do grudnia (3miesiące) następnie przeczekać zime i ponowić trening (ponowić w sensie wykonać cały plan jeszcze raz) od marca do czerwca (3miesiące) według tego planu http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=151 .
Czy dam rade tego dokonać bez żadnych odżywek typu carbo, węglowodany itp., stosujac tylko odpowiednią diete?
Chciałbym zacząć trening do biegu 10km. Czy mam szanse żeby osiągnąć czas pomiędzy 30-35min na dystansie 10km?
Chciałbym zacząć trening od września do grudnia (3miesiące) następnie przeczekać zime i ponowić trening (ponowić w sensie wykonać cały plan jeszcze raz) od marca do czerwca (3miesiące) według tego planu http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=151 .
Czy dam rade tego dokonać bez żadnych odżywek typu carbo, węglowodany itp., stosujac tylko odpowiednią diete?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Bond007 pisze:Witam wszystkich serdecznie.
jakie masz teraz wyniki? co do odżywek - pewnie, że dasz rade - poniżej 35 minut to ja biegałem w trampkach i na mleku z miodem

- lejek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45:18
Cześć,
1. Wszystko zależy z jakiego poziomu startujesz! Jaki jest Twój obecny czas na 10km?
2. Nie przerywaj treningu w zimie, bo na wiosnę będziesz zaczynał niemal od początku!
Pozdrawiam,
Lejek
PS: Plan, który pokazałeś, jest na 6 miesięcy, a nie na 3...
1. Wszystko zależy z jakiego poziomu startujesz! Jaki jest Twój obecny czas na 10km?
2. Nie przerywaj treningu w zimie, bo na wiosnę będziesz zaczynał niemal od początku!
Pozdrawiam,
Lejek
PS: Plan, który pokazałeś, jest na 6 miesięcy, a nie na 3...
-
- Rozgrzewający Się
Tak wiem że trening jest na 6 miesięcy ale aktualnie jestem w dobrej formie więc myśle że moge zacząc odrazu od treningu jakby to nazwać głównego.
A teraz co mam na myśli pisząc w dobrej formie tzn że biegałem według podobnego planu jak zalecany tzn.
Czy moglibyście mi doradzić -bo może moje myślenie jest nieodpowiednie- jaki trening dobrać żeby do czerwca osiągnąć wcześniej wspomniany wynik?
Ja poprostu nigdy nie biegałem według planu nie mam doświadczenia w treningach, zazwyczaj moje treningi były źle dobierane i źle wykonywane - tego nie ma co ukrywać.
Licze na wasze wsparcie.
A teraz co mam na myśli pisząc w dobrej formie tzn że biegałem według podobnego planu jak zalecany tzn.
A drugim argumentem jest fakt iż gdybym zaczął od treningu powyżej to trening "główny" przypadł by na najzimniejszy okres czyli zime.,wtorek ok. 12km – 75% intensywności
środa ok. 15km – 70%
czwartek ok. 14km – 75%
sobota ok.10km – 80%
niedziela ok. 18km – 70%
Czy moglibyście mi doradzić -bo może moje myślenie jest nieodpowiednie- jaki trening dobrać żeby do czerwca osiągnąć wcześniej wspomniany wynik?
Ja poprostu nigdy nie biegałem według planu nie mam doświadczenia w treningach, zazwyczaj moje treningi były źle dobierane i źle wykonywane - tego nie ma co ukrywać.
Licze na wasze wsparcie.
- kamil9998
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:26
Nie czaje jak mozna przebiec dany plan i pozniej powtorzyc go jeszcze raz i na dodatek robiac sobie przerwe 3 miesiace, tak jak wyzje pisali tak jakbys zaczynal od poczatku a nawet gorzej bo po takiej przerwie uwierz ze ciezko sie zebrac a teraz jakas tam forme jak mowisz masz a po przerwie co....
- Jędrzej
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Jeśli chcesz uzyskać rzeczową odpowiedź na swoje pytanie to musisz nam podać jaki jest twój aktualny wynik na dystansie 10k (ewentualnie wynik z 5k lub 3k)
... i czy jest wiarygodny (tzn. czy to wynik z zawodów czy sprawdzianu, na bieżni czy asfalcie - jeśli na asfalcie to w jaki sposób mierzona była trasa).
... i czy jest wiarygodny (tzn. czy to wynik z zawodów czy sprawdzianu, na bieżni czy asfalcie - jeśli na asfalcie to w jaki sposób mierzona była trasa).
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No właśnie - jakie masz wyniki?
-
- Rozgrzewający Się
Dystans 10km
Wynik ze sprawdzianiu
Czas 41:05
nawierzchnia Asfalt
Odległość odmierzana licznikiem rowerowym (dokładnosc do 10m)
PS. Wcześniej napisałem że jestem w dobrej formie, jednak znalazłem w innym temacie po jakim czasie traci sie forme
A mój ostatni trening był 2 miesiące przed wakacjami(trwał niecałe 8tygodni) więc jednak w dobrej formie nie jestem.
Wynik ze sprawdzianiu
Czas 41:05
nawierzchnia Asfalt
Odległość odmierzana licznikiem rowerowym (dokładnosc do 10m)
PS. Wcześniej napisałem że jestem w dobrej formie, jednak znalazłem w innym temacie po jakim czasie traci sie forme

-
- Rozgrzewający Się
dyndel o co ci chodzi człowieku?
Załóż sobie blog i tam pisz swoje przeżycia i opisuj swoje marzenia. Niektórzy naprawde tutaj chcą sie czegoś dowiedzieć a ty tylko zaśmiecasz forum, a twoje wypowiedzi wogole nic nie wprowadzają do tematu:/
Ogarnij sie!!!
Załóż sobie blog i tam pisz swoje przeżycia i opisuj swoje marzenia. Niektórzy naprawde tutaj chcą sie czegoś dowiedzieć a ty tylko zaśmiecasz forum, a twoje wypowiedzi wogole nic nie wprowadzają do tematu:/
Ogarnij sie!!!

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
A dlaczego chcesz przestać trenować z zimie? Ze względu na pogodę ?
-
- Rozgrzewający Się
Adam Klein chodzi o to że w zime nie mam zabardzo gdzie biegać bo sie wcześnie ciemno robi i dużo miejsc w których biegam aktualnie jest niebezpiecznych.
Ale myśle że z tym problemem jakoś sobie poradze i również w zimę będe mógł kontynuować trening.
Jednak chciałbym uzyskać jeszcze jakieś wskazówki odnośnie treningu tzn. jaki będzie odpowiedni żeby poprawic mój czas conajmniej o 10min
Ale myśle że z tym problemem jakoś sobie poradze i również w zimę będe mógł kontynuować trening.
Jednak chciałbym uzyskać jeszcze jakieś wskazówki odnośnie treningu tzn. jaki będzie odpowiedni żeby poprawic mój czas conajmniej o 10min

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Żadne odżywki Ci narazie nie potrzebne.
Co do wyniku - jeśli prawie z marszu biegasz około 41 minut - to potencjał do poprawy jest, zwłaszcza, że jesteś młody, wg mnie musisz poprostu trenować i zobaczysz co z treningu wyjdzie - ale 5 minut z poziomu 40 do 35 to nie to samo co z poziomu 50 do 45.
Co do wyniku - jeśli prawie z marszu biegasz około 41 minut - to potencjał do poprawy jest, zwłaszcza, że jesteś młody, wg mnie musisz poprostu trenować i zobaczysz co z treningu wyjdzie - ale 5 minut z poziomu 40 do 35 to nie to samo co z poziomu 50 do 45.