początek z ambicjami i motywacją

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
refiko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich!
Na początku przedstawię się, mam na imię Dawid, 22, zaraz 23 lata, 187cm, spora waga bo 95kg, przy czym absolutnie na tyle nie wyglądam. Jakiś rok temu moja waga dobiła do 110kg, w ciągu miesiąca czy półtora zbiłem ją na 90kg :hej: . Niby fajnie bo dużo i szybko, ale jak nie dawno się okazało, to było prawdopodobną przyczyną powstania złogów(czytaj kamieni) w pęcherzyku żółciowym i zabiegu usunięcia go(pęcherzyka) na początku miesiąca sierpień. Przez ten rok regularne treningi na siłowni w stopniu średnio zaawansowanym z dobrymi wynikami. Przed zabiegiem biegałem 2-3 razy w tygodniu przez okres około 2 miesięcy. Bardzo to lubię dlatego już dochodząc do siebie biegam w myślach :hahaha: . Biegałem generalnie na pofałdowanych terenach, i teraz jak sprawdziłem na mapach GEOportalu był to nie mal zawsze ten sam dystans 9,3km. Bywało tak, że robiłem go w granicach 52min jak i 60min, Zatem moje tempo wynosiło 5:35/km - do 6:30/km. Nie miałem jakiś celów treningowych, więc nie myślałem o trzymaniu tempa itd... po prostu pełna amatorka.
Jako, że już sporo czasu minęło od moich ostatnich biegów to już mnie pięty "swędzą" i zastanawiam się czy już mogę zacząć biegać??
Czy okres jednego miesiąca od wykonania zabiegu usunięcia pęcherzyka to wystarczająco?? Pytanie to kieruję do tych którzy przechodzi ten zabieg.

Za każdym razem starałem się biegać jak najbliżej 1h, raz się udawało, innym nie. Teraz chciałbym biegać z jakimś planem, tylko jak chciałbym trenować z takim planem który zakładałby minimum 30min biegu przynajmniej średnio-intensywnego. Zbijanie wagi nie jest moim priorytetem, "przy okazji mógłbym pozbyć się tej końcówki 5-6kg, ale mówię, że nie jest to dla mnie aż tak istotne...

Na koniec powiem, że chcę tylko BIEGAĆ ale z jakimś sensem, ładem i składem! Mam nadzieję, że ktoś zrozumie moją chaotyczną wypowiedź i w jakimś stopniu udzieli wskazówek, wsparcia. Jak wszystko będzie dobrze szło, pomyślę o jakiś zawodach na wiosnę, ale teraz to odległa przyszłość! :ble:

Ciuchy i buty mam przyzwoite, na dniach powinienem kupić urządzonko Garmina z GPS, pomiarem tętna itd...

Pozdrawiam, Refiko
PKO
Awatar użytkownika
steve
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mysle ze w takiej sprawie powinienes skonsultowac sie z lekarzem, on bedzie najlepiej wiedziec czy mozesz juz uprawiac sporty kondycyjne, bo nie oszukujmy sie, bieganie to nie rower i jednak przez ten okres 0,5h wszystko w srodku pracuje intensywniej i nie ma pewnosci czy bedzie wszystko ok, tym bardziej ze rehabilitacja po roznego rodzaju urazach/kontuzjach/zabiegach u kazdego przebiega inaczej.
Lekaz najpewniejszym zrodlem :)
Awatar użytkownika
refiko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak oczywiście masz rację, zanim zacznę cokolwiek robić porozmawiam z lekarzem. Prosiłbym o odpowiedzi, a może podpowiedzi w odniesieniu do pozostałej części mojej wypowiedzi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
refiko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ktoś coś podpowie?
Kramer
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

refiko pisze:Ktoś coś podpowie?
Z czym masz problem? Na pytanie czy już możesz biegać czy nie odpowie Ci lekarz. To kwestia bardzo indywidualna i nikt rozsądny nie będzie Ci tu wydawał opinii, bo nikt nie chciałby mieć na sumieniu ew. problemów. Zresztą sam napisałeś, że "zanim cokolwiek zrobisz porozmawiasz z lekarzem".

Co do chęci biegania z ładem i składem na bieganie.pl jest mnóstwo planów treningowych. Sam musisz określić cel jaki chcesz osiągnąć. Jak już cel będzie to musisz tylko wybrać odpowiednio intensywny plan, taki który dasz radę od poczatku realizować - nikt za Ciebie tego tu nie zrobi :)
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

refiko przyjrzyj się programom w internecie, na tej stronie jest ich przecież calkiem sporo, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Dokladnie tutaj: http://bieganie.pl/index.php?cat=19
Awatar użytkownika
refiko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przeglądałem te plany i nie wiem gdzie się ulokować, już mówię o co mi chodzi.

przejrzałem np. plan 10 km dla początkujących - 4 treningi w tygodniu
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=431

Po przeczytaniu pierwszego akapitu:
To jest plan dla tych, którzy maja problem z utrzymaniem ciągłego biegu przez okres dłuższy niż 20 minut. Wymagane jest jednak, abyś biegaczu już w momencie jego rozpoczęcia był w stanie biec, truchtać przez 15-20 minut. Jeśli nie jesteś jeszcze w stanie tego zrobić wybierz na przykład Plan 10-cio tygodniowy.

nie wiem co myśleć bo jestem początkujący, a bieganie ciągle przez 1h nie jest dla mnie jakimś szczególnym wyzwaniem( nie mam tu na myśli biegania po bieżni, tylko ścieżki w lasach, po luźnych piachach).

Motywację mam dużą, po cichutko sobie myślę o jakimś starcie na wiosnę, ale do jakiego dystansu się przygotowywać?? czy jeśli bez treningów robię 9,3km w granicach 55min (spokojne tempo) to czy mogę próbować przygotować się do jakiegoś startu na dystansie 15km czy 20km?? Czy jest taka szansa, zakładając, że będę się przykładał?? :bleble:

Czy szukać dla siebie planu wśród początkujących czy może już średnio zaawansowanych? Mam wrażenie, że te plany dla początkujących są dla ludzi którzy chyba od 20lat nie ruszali się itd...

Niech ktoś mnie oświeci, z góry dziękuję :jatylko:

---//EDIT//---
Początkowo chciałem kupić pulsometr garmina z GPS, ale doszedłem do wniosku, że na razie taka zabawka nie jest mi potrzebna. Dlatego pytam, jaki inny pulsometr kupić?? wymagam jedynie możliwości zrzucenia wykresu na komputer. opcja mierzenia przebiegniętego dystansu jest mi zbędna.
jaką kwotę muszę zainwestować? czy proste modele garmina wystarczą? np:
Garmin Forerunner 50 HR
Kramer
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja realizuję plan który podałeś wyżej :) Z Twoimi obecnymi wynikami polecałbym przygotowywać się na 10km - wydaje mi się, że to dobry dystans na początek - ale wg mocniejszego planu, "dla średnio-zaawansowanych" się on bodajże nazywa
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj.
Zacząłem biegać w kwietniu tego roku, także bez ładu i skladu. Od czerwca, jako że byłem w stanie przebiec 10km, chciałem przygotować się na półmaraton. Dobrze szło, więc zmiana planu na " maraton w 24 tygodnie dla początkujących" z tego portalu. Plan polecam, nie mam problemów. Bez trudnego celu byłoby mi ciężko się zmobilizować. Swoje spostrzeżenia opisuje w temacie "Do maratonu w 24 tygodnie?".

pozdrawiam
M 50
42.2 km 3:45:28
21.1 km 1:37:28
15 km 1:09:02
Obrazek
Awatar użytkownika
refiko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Po głębszych przemyśleniach będę uderzał na trening maraton w 24tygodnia :D

Ze względu na to iż jest to długi plan, rozpocznę go z początkiem października, i na kwiecien będę myslał o jakims starcie moze.... :hej: :hej: :hej:

Marzenia....
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Powodzenia.
Do odważnych świat należy, ja akurat powinienem skończyć ten plan. Jak zaczniesz dopisz się do wątku " Do maratonu w 24 tygodnie? ", będzie nas dwóch. Dzisiaj mam start 15km w Olsztynie.

pozdrawiam
M 50
42.2 km 3:45:28
21.1 km 1:37:28
15 km 1:09:02
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ