30 dni przed maratonem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Run gratulacje z pokonanego dystansu," człowiek nabiera po takim wybieganiu szacunku do maratonu" i o to właśnie chodzi w bieganiu 30-tek przed maratonem z punktu widzenia debiutanta.
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

igorz pisze:prawie 30 km, pozazdrościć widoków można: http://www.youtube.com/watch?v=UcUmGzciPfo
Co oni mają na rękach? Widziałem to już kiedyś ale nie kojarzę do czego to służy.
jakub738 pisze:Run gratulacje z pokonanego dystansu," człowiek nabiera po takim wybieganiu szacunku do maratonu" i o to właśnie chodzi w bieganiu 30-tek przed maratonem z punktu widzenia debiutanta.
No i jeszcze świadomość, że maraton jest o 12 km dłuższy...

EDIT
Zmieniłem avatar na pokazujący moją minę po powrocie do domu ;)
Damiczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mam za to pytanie z innej beczki,dzisiaj zaczołem robic ten plan http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432
tyle że ja bym wolał np.ten dystans podzielic na 2 razy i pokonac go szybciej,czy to nie zepsuje efektów?

Czekam na odp.
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam.
A półmaraton też podzielisz na 2 razy i pobiegniesz szybciej? Zmień plan, zacznij np plan na 5 lub 10km, zapewne będzie krócej i szybciej.

pozdrawiam
M 50
42.2 km 3:45:28
21.1 km 1:37:28
15 km 1:09:02
Obrazek
Damiczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale mi nie chodzi o to że mam problemy z przebiegnięciem dystansu,poprostu mi lepiej odpowiada podzielenie dystansu,no a z drugiej strony to powinieniem jednak biegac tyle ile w planie:]
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Damiczek pisze:Ja mam za to pytanie z innej beczki,dzisiaj zaczołem robic ten plan http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432
tyle że ja bym wolał np.ten dystans podzielic na 2 razy i pokonac go szybciej,czy to nie zepsuje efektów?

Czekam na odp.
IMHO po to są podane takie dystanse alby je wybiegać, gdyby miały być krótsze, byłyby krótsze. Inaczej wtedy organizm pracuje.

Na przykładzie - Gdyby whisky miała być z lodem znalazłby się on w jej oryginalnym składzie ;)
Wtrzewik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam!
Ja również przygotowuję sie do swojego debiutu w Maratonie.
Mój cel to ukończenie w czasie poniżej 5h. Jeżeli nie złapie mnie żadna choroba lub kontuzja to wydaje mi się że dam spokojnie radę. Na więcej sie nie nastawiam ale pio cichu liczę na 4:30. Mam za soba 2 wybiegania jedno 22 km, drugie w ostatnia sobotę 30 km. Tę 30 zrobiłem ze średnią prędkością 6:02 min/km. Biegłem ją popijając Powerade, na 25 km paliwo sie skończyło i momentalnie sił ubyło. Ledwie dobiegłem do 30 km. Po tej lekcji wiem że na maratonie jak będę dużo pił izotoników na punktach ( wystartuję ze swoim) to powinienem dobiec do mety.
Tygodniowo biegam około 45-50 km , 3 -4 razy w tygodniu.
W najbliższą sobotę ostatnie długie wybieganie na 2 tygodnie przed maratonem ( Berlin), coś około 30 km.
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

run pisze:Fajnie, daj znać kiedy będziesz wiedział którą grupę prowadzisz :)
http://www.maraton2009.pl/node/13629
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

piter82 pisze:
run pisze:Fajnie, daj znać kiedy będziesz wiedział którą grupę prowadzisz :)
http://www.maraton2009.pl/node/13629
Thx :) Czuję, że mógłbym biec szybciej ale jakoś w okolicach tej grupy będę się trzymać.
kecyrf
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

witam. ja również planuję wystarować w tym roku w maratonie poznańskim, bedzie to mój debiut. biegam okolo pół roku po 3 razy w tygodniu (początki były różne). ostatnie miesiące biegałem systemem: sobota kolo 50 min, poniedziałek podobnie, i w czwartek dorzucałem po kilka minut, aż doszedłem do prawie 2 godz w czwartki (było to około 18 km, pierwsza osiemnastka w czasie 1h 48min, druga 1h 55min- biegłem wolniej gdyż po pierwszej coś mnie kulo w kolanie i nie chcialem nadwyrężać). około półtora tygodnia temu przebiegłem dystans 21km100m (czas 2h 16min). od tego czasu biegałem po 14 km. tempo jakim biegałem do "18" to około 10km/h. No i mam teraz dylemat jak teraz trenować przed maratonem, czy dalej powiększać dystans czy zostać na tym co jest. czytałem tez po forach to polecany jest trening z interwałami, tylko nie jarzę za bardzo o co chodzi, poza tym że jest to chyba na zmianę raz bieg raz marsz. Jeśli ktoś ma jakieś porady z góry dziękuję.
P.S. A jak się robi tą stopkę, gdzie można prowadzić taki kalendarzyk z przebiegniętymi dystansami?
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2009, 22:48 przez kecyrf, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=kecyrf][img]http://runmania.com/f/0747368f5efc151eb0792cdda542349a.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W niczym Ci nie pomogę, ale w info co do stopki dam radę :D

Klikasz na to co run, albo ja mamy w podpisie. Pokaże Cię się strona runmania.com. Tam się rejestrujesz i dodajesz dystanse i czasy w kalendarzu. Co do stopki : wchodzisz w podmenu "Stopki" na runmania.com i przeklejasz kod w Profil>Informacje o profilu>Podpis na naszym forum bieganie.pl. To wszystko od tej chwili każdy Twój post będzie zaopatrzony w stopkę ze statsem. Warto dodać, że stopka uaktualnia się rzadko, ale żebby jej pomóc, wystarczy wejść na runmanię i kliknąć na podmenu "Stopki" - wtedy się uaktualni.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Stopkę możesz sobie ściągnąć ze strony runmania.com tam można prowadzić dzienniczek biegowy.
Co do treningu to zwiększaj objętość,spróbuj choć raz pokonać dystans 28-30 km wtedy dopiero poczujesz co to maraton.Można pokonać maraton metodą Galaweja(nie czepiać się pisowni :nienie: )czyli bieg przeplatany marszem.Jak chcesz dotrzeć do mety w dobrym humorze i kondycji przyłącz się do grupy z pacemakerem np na 5 godzin.Pytaj jakby co.
Obrazek
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj run.
Moja "30" za mną, właśnie skończyłem 29.6km, tak wyszło z wszelkich map, a że nie było planowane to dlatego brakło 0,4 km. Bieg ciągły asfaltem , średni czas 5:54min/km. Biegłem ze zwykłą saszetką skórzaną z paskiem w którą upchnąłem 0,5l wody, baton, w ręku banan. Głowa się buntowała, ale wygrałem, po dwudziestym km tempo spadało do 6:03 - 6:05min/km. biegłem po pracy i po sobotnich zawodach na 15km w Olsztynie (życiówka 1:13:43). Jutro po schodach chyba tyłem. Powodzenia.

pozdrawiam
M 50
42.2 km 3:45:28
21.1 km 1:37:28
15 km 1:09:02
Obrazek
Awatar użytkownika
asik_zoo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja też będę w grupie Pitera na 5 h. Też nie biegam według żadnego planu. Staram się po prostu robic 1 wybieganie, 1-3 szybkie przebieżki (6-8 x 100 m), a ogółem biegam 5-6 razy w tygodniu, ale za to krótsze dystanse. Mój nr już znacie, pokrzykujcie na mnie, to mi pomaga. :hej:
Uff. Staram sie nie stresowac, ale to nie takie proste. :lalala:
kecyrf
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wielkie dzięki za pomoc, stopka jak widać już jest :bleble: , co prawda dystans tylko z ostatnich 2 tyg. ale rzecz jasna poprzednich nie pamiętam. Nawiasem mówiąc fajna rzecz ten kalendarzyk, wylicza już co nie które rzeczy. Co do biegu to tak właśnie planuję pobić mój dystans (czyli półmaraton), tak za około półtora tygodnie, będzie to akurat 3 tygodnie po półmaratonie i 3 tyg przed. Zakładam minimum 25 km, ale jak dam radę to do 30 bym chciał. Dziś dorzuciłem 19 km i nie było źle, co prawda wieczorkiem było przyjemnie i nie będzie to co w dzień, przynajmniej jak gorąco będzie. Czas pokaże.
Co do pacamerów to planuję biec z nim, tyle że z tego co czytałem to w Poznaniu najwolniejszy jest na czas 4:30, no i będę musiał się tego czasu uczepić.
A i jeszcze jedno pytanie odośnie maratonu, czy w końcowej fazie jak bym nie dawał rady to biec aż do bólu, czy lepiej zrobić przerwę i kawałek spacerku, bo nie wiem czy po spacerku da się zerwac do ponownego biegu.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=kecyrf][img]http://runmania.com/f/0747368f5efc151eb0792cdda542349a.gif[/img][/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ