Do maratonu w 24 tygodnie?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

też początkowo biegałem na długich wybieganiach bez picia i posiłków typu rodzynki, zele,batony.Sprawdzało sie to do 22-25 km potem to już tylko gorzej i po 30km katorga...i przejście w marsz.Organizmu nie oszukasz,musisz dostarczać sobie paliwa,nie ucz się na swoich błędach korzystaj z innych.Ja miałem to szczęście że zrozumiałem to na półmaratonie w Warszawie,ostatnie cztery kilometry były naprawde długie a czas miałem 1;46...W debiucie Maratońskim już wiedziałem ja jako amator nie pokonam dystansu królewskiego bez odpowiedniego paliwa i korzystałem na każdym punkcie odżywczym,te pare sekund straconych to nic wielkiego a i przy sobie taszczyłem trzy żele.Teraz już jest u mnie normą że co jakiś czas biorę na trening butle z piciem i coś do jedzenia,nie po to aby skonsumować ale aby sie przyzwyczaić do niesienia czegoś.W razie potrzeby poprostu piję nawet jeśli biegne prostą dyszkę...pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Ostatnie zawody przed wiecie czym... za mną. I Bieg Jakubowy w Olsztynie: mój czas oficjalny 01:13:43. Poszczególne kilometry nie były oznaczone ( widziałem 5 ; 7.5; 10; 14 ), trochę się rozpędziłem, 10km w 48:05, (moja najszybsza dycha), na pozostałych pięciu km osłabłem, średnio 5:07min/km. Pogoda biegowa, trasa z górkami, ostatni kilometr na podbiegach ledwo żyłem. Plan wykonany, jestem zadowolony. Chyba serducho dostało w kość, tętno po 3 godz. 100, do poziomu spoczynkowego spada około 5 godz. Nie do końca mi się to podoba.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2009, 21:05 przez waldekolsztyn, łącznie zmieniany 1 raz.
M 50
42.2 km 3:45:28
21.1 km 1:37:28
15 km 1:09:02
Obrazek
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gratuluje wyniku...masz potencjał.
Ciekawi mnie sama oprawa i organizacja biegu.Jakubowy to chyba reaktywacja,oby zagościła na dłużej w Olsztynie.Sam bym chętnie pobiegł ale biegałem w Gdańsku.W przyszłym roku jednak mam zamiar,przecież to mój region.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Von_Igel
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

3maj się Waldek. 3maj.. kogoś szybszego..
Ja ustawiłem się z grupą na 1:50 ale jakoś została trochę z tyłu - wyszedłem z założenia że jak opadnę to zauważę ich jak mnie wyprzedzają.... udało się nawet lepiej niż zakładałem

I rada dla trenujących przed pierwszym startem - jak uda Ci się minąć kogoś to uskrzydla. normalnie lecisz.

Darz Bór
Von Igel
Wegetarianin - wyjada jedzenie mojemu jedzeniu.

10km 0:43:15 11.11.09 Gdynia
21km 1:41:59 06.12.09 Toruń
42,195 3:41:55 12.09.10 Wrocław
Planowane: Maraton Solidarności, Olipic Triathlon Mamaia, Maraton Bucuresti
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Zawody, zawodami a plan trzeba wykonać. Pozostało zaległe 26km z niedzieli. Dziś miał być jeszcze odpoczynek, lecz jutro wyjazd do stolicy i ma ma możliwości pobiegać, więc skatowałem się dzisiaj. Z 26 km spontanicznie, ( raz kozie śmierć) zrobiło się 29,6km, czas 2:54:48 średnia 5:54 min/km, po dwudziestu km osłabło tempo do 6:02 - 6:05min/km. Do końca biegło mi się dość dobrze, ale jak pomyślę o przebiegnięciu jeszcze 12 km to już nie jestem taki pewny. Wszystko wskazuje na grupę 4:15 na maratonie. To była twarda walka z psychiką, udało się. Uda bolą jak diabli. Co do Biegu Jakubowego, zjechała śmietanka biegaczy (kasa), ilość starujących: 180 przerosła organizatorów, były kłopoty z zapisami w dniu zawodów. Trasa bardzo fajna z niezłymi podbiegami, organizacja dla mnie OK. Medal "odpustowy".
Najważniejsze: na miejscu, niskie koszty.

pozdrawiam
M 50
Obrazek
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Jest pierwszy mały problem z butami, chyba się "uklepały", zaczynają być za wysokie na zewnątrz w okolicy kostki, przebieg poniżej 200km. Miewałem czasami takie problemy z butami do chodzenia na codzień i się rozchodziły, lub wydarły kosztem stopy, tu może być problem na 30 dni przed maratonem. Po ostatnim długim wybieganiu początek obtarć pod kostkami. Wkładki wklejone fabrycznie. Zmiana butów nie wchodzi w rachubę. Jakieś rady?

pozdrawiam
M 50
Obrazek
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

IMHO jeszcze możesz zmienić buty i do Maratonu je rozchodzić i rozbiegać :)

Nie myślałeś o przeniesieniu Twojego wątku do działu 'Blogi Treningowe'? Chyba tam powinien się znaleźć ;)
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam.
Brak sponsora, fundusze wyczerpane.

pozdrawiam
M 50
Obrazek
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A robią Ci się 'zmarszczki' na podeszwie? Może jakieś zdjęcie wrzucisz?
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam.
Run, ten wątek nie ja zakładałem, więc nie będę go przenosił, po Maratonie zakończę wynikiem (wierzę że z ukończenia). Bloga może poprowadzę, następnym planem jest setka, na początek chociaż Zamość 2010. Co do butów, żadnych zmarszczek, wygląd idealny, nagle zaczęły robić się za wysokie z prawej strony i uwierają kostki. Zapewne niedługo albo wydrze się materiał na bucie lub kostce.

pozdrawiam
M 50
Obrazek
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

to masz naprawdę problem z tymi butami,nic tak nie wkurza jak coś obcierającego o stopę.Dla mnie but to podstawa,na wiosne biegnąc maraton w Dębnie założyłem buty 2 godzinki przed biegiem,następnie cztery godziny biegu i jeszcze ze dwie po biegu nie zdejmowałem.Po prostu nie czułem potrzeby zdjęcia, że coś uwiera lub ciśnie.
Dziwi mnie trochę że buty Twoje zbiły sie po 200km.Ja mam ciągłą nadwagę i nic takiego mi się nie przytrafiło a może masz taką budowę stopy?
Chociaż i moje stopy potrzebuja odpowiednich butów,mam wysokie podbicie szeroką stopę i na dodatek zewnętrzne haluksy.Teraz używam soucany triumfy5 są wyśmienite,chociaż cena powala.
Na Twoim miejscu nie ryzykowałbym przebiegnięcia maratonu w niepewnych butach,Twoja sprawa moja tylko opinia.Jak już zacząłeś biegać to zapewne spotkasz i bosego biegacza który jest bardzo popularny,biega bez butów....pozdrawiam
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Cholera wie co z tymi butami. Wczoraj zrobiłem 10km i wszystko okey, gdyby nie otarte kostki to przestałbym sam sobie wierzyć, aha zmieniłem skarpety. W niedzielę 26km to się przekonam.

pozdrawiam
M 50
Obrazek
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

problem rozwiązany....przy długich dystansach wszystko musi jednak pasować...
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

waldekolsztyn - Rozumiem, że nie chcesz wydawać kasy ale pomyśl o ryzyku kontuzji i wydanej kasie na jakieś maści, lekarzy, opaski uciskowe czy co tam jeszcze może człowieka dorwać...
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam.
Za mną bardzo ciężki tydzień. Sobota w pracy, zdarza się to coraz częściej. Nie chcąc tracić długich wybiegań, w tym tygodniu zrobiłem dwa. Dystans w tygodniu 73.6 km. Dzisiejsze wybieganie 26km , tempo średnie 5,55min/km, najwolniejsze kilometry 6,07min/km. Trasa ta sama górki, dołki asfaltem. Po dwudziestu kilometrach miałem dość, kryzys trzymał mnie do końca, ciągła walka z psychiką, udało się, ciągły bieg na całym dystansie. Dzisiejszy dzień dał mi mocno w kość. Mam nadzieję że jeszcze wypocznę przy treningu według planu. Za tydzień ostatnie długie wybieganie 28km i chyba dystansu nie przedłużę.

pozdrawiam
M 50
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ