Bieg na 75% - jak to się robi? ;)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
para
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

bansen pisze:To co napisałeś jest niezgodne z zasadami logiki. Nawet tysiąc przykładów podobnych twojemu nie jest w stanie wzorów potwierdzić, skoro neguje te wzory choćby jeden przykład.
Ciekawa to logika. Podobno to wyjątek potwierdza regułę, a nie odwrotnie? Chyba, że zasady logiki się zmieniły.
Poza tym w instrukcjach do pulsometrów i na stronach www jest zawsze napisane, że HRmax = 220-wiek, to wzór przybliżony i dla osoby np. trenującej może nie być prawidłowy oraz zawsze jest opisane jak wyznaczyć HRmax podczas testu wysiłkowego. Więc logika nie jest tu potrzebna tylko wystarczy zrobić normalny test wysiłkowy na HRmax.
A wzór jest dla osób które zaczynają lub nie chcą (lub nie mają odwagi) pojechać na maksa. W końcu od czegoś trzeba zacząć.

Pozdrawiam
PKO
Kramer
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

para pisze:Podobno to wyjątek potwierdza regułę, a nie odwrotnie? Chyba, że zasady logiki się zmieniły.

A widzisz różnicę między prawdziwą logiką, a "ludowym" powiedzonkiem? :)
Fakt faktem wzory nie dają idealnych rezultatów bo nie mogą. Zbyt wiele zmiennych wchodzi w grę, żeby wzór uwzględniający jedną (np. wiek) mógł dać wszystkim (lub choćby większości) satysfakcjonujący wynik (choć to jeszcze zalezy od tego co kogo satysfakcjonuje). Z drugiej jednak strony - nie rozumiem narzekania na nieskuteczność wzorów. Masz nogi - idź pobiegaj i sprawdź HRmax empirycznie (zwłaszcza, że jak tu ktoś napisał, najwięcej problemów mają osoby, które posiadają pulsometr :hahaha: )
Eurymone
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hmm, ciekawa dyskusja. Według mnie zarówno logika, jak i chłopski rozum oraz mądrość ludowa wskazują niechybnie na to że wyliczanie HRMax ze wzoru musi być tylko wartością przybliżoną, bo każdy jest inny. Zamierzam wyznaczyć sobie HRMax empirycznie w sprzyjających warunkach na bieżni. Póki co spróbowałam pobiec wolniej niż zwykle (pulsometr wskazał średnie tętno 151) i jestem zaskoczona wynikiem oraz przyjemnoscią takiego biegu. Nigdy wcześniej nie biegłam godzinę i nigdy nie przebiegłam +-10 km (mam obliczoną pętelkę w parku Morskie Oko). Cóż - wiem że Ameryki nie odkrywam, ot zachwyty leszcza. Pozdrawiam.
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Może to się komuś przyda:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=411
elektrod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:44

Nieprzeczytany post

Czy HRmax jest wartością stałą? tzn wiem, że z wiekiem się obniża, ale czy jest zależny od wagi, wytrenowania czy innych jeszcze czynników. Jak ja zaczynałem bieganie od zera czyli tzw. "kanapowca" na pierwszym biegu po 200 metrach nie wiedziałem co się ze mną dzieje. Teraz po kilku miesiącach jestem lżejszy o 9 kg i potrafię ciągłym przebiec ok godziny. Czy w tym czasie moje HRmax mogło się podnieść?
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878

PB
5k - 20:09 - 29.03.2025 (parkrun)
10k - 42:35 - 11.11.2024
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie, jest raczej stałe, są tacy którzy twierdzą, że spada wraz z wytrenowaniem ale inni twierdzą, że jest to efektem specjalizacji - że jeśli maratończyk trenuje biegi długie to trudno jest mu wejść na taki poziom intensywności jak gdyby biegał 800m na maksa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ