DObre buty na asfalt.

galka91
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć.

Mam 15 lat biegam od marca, mój wzrost to 185cm i waże 84kg. Biegam 4 razy w tygodniu planem 24 tygodniowym do maratonu.

Biegam wieczorami po lesie, lecz zimą szybko w lesie ciemno więc pozostaje mi asfalt. Jakie buty doradzicie :niewiem: Myślałem o jakiś Saucony, ale niewiem czego konkretnie mam szukać.
Raczej jestem pronatorem.

Jeżeli chodzi o koszt to nie ma problemu tata powiedział że mi kupi porządne buty abym potem nie miał problemów z nogami. W granicach rozsądku aby kosztowały. Mam Joma Carrera VI na które fundusze musiałem wykombinować sam. Ale teraz gdy tata zobaczył że nadal biegam i porozmawiał z biegaczem który zaliczył już kilkanaście maratonów, postanowił mi kupić buciki :hejhej:

Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Patryk
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://bieganie.pl/?cat=20&id=952&show=1

Na wstępie poczytaj to i zrób wodny odcisk stopy.

Jak biegasz? Tzn czym atakujesz podłożę? Piętą, śródstopiem ?

Jeżeli chodzi o buty firmy Saucony to polecam Ci następujące modele:

- Saucony Pro Grid Omni 6
- Saucony Hurricane 8
-Saucony Pro Grid Trigon 5 Guide
- Saucony Pro Grid Guide 2

Lub z innej "stajni":

- Asics Gel GT-2410
- Nike Air Structure Triax+ 12
- Nike Lunar Glide
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

galka91 pisze:Cześć.

Mam 15 lat biegam od marca, mój wzrost to 185cm i waże 84kg. Biegam 4 razy w tygodniu planem 24 tygodniowym do maratonu.
Zmień plan. Dystans docelowy nie jest dla Ciebie. Na razie trenuj pod 3-5 kilometrów i takie dystanse biegaj na zawodach.

Pozdro...
galka91
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Jurek Kuptel dlaczego to sugerujesz :niewiem: Chcę przebiec maraton na drugi rok to źle :niewiem:

Podłoże atakuję piętą i jestem pronatorem, moje płaskostopie jest dosyć mocne.
Pozdrawiam,
Patryk
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Patryk. Młody jesteś chłop jeszcze :jatylko: , za młody na dystanse maratońskie. Pobiegaj na krótszych dystansach (3,5 nawet 10km) ale na 42km jeszcze nie ruszaj. 15 lat to jeszcze wiek rozwojowy, zadepczesz się na tych maratonach i tyle. Zobacz w jakim wieku zaczynają biegać maratony biegacze z czołówki list światowych. Oni to robią głównie już po 30-tce. Wyluzuj z tym dystansem, żeby biegać dobrze maraton trzeba zaliczyć trochę dystansu. Ani układ ruchu, ani serduszko nie są w Twoim wieku do tego przystosowane. Zresztą spytaj pierwszego, lepszego trenera lekkiej to powie Ci to samo.

Pozdrawiam. Więcej luzu życzę ... :hej:

ps. W każdym regulaminie biegu maratońskiego masz wzmiankę o minimalnym wieku biegaczy. To nie jest wymysł organizatorów, to norma światowa.
galka91
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Czyli 10 km w moim wieku może być :niewiem: Zmienie sobie plan, niż potem walczyć z ubytkiem na zdrowiu. Ale po 18-stce maraton :oczko: I jest już to postanowione :ble: Czyli dwa lata mam na inne dystanse. :oczko:

Czy biegając w niedziele moge robić te 20 km narazie robie 10 ale czuje że moge spokojnie więcej. Oczywiście dystans będe zwiększał stopniowo.

Jaki plan mi polecisz :niewiem: Dodam że w październiku będą zawody między szkolne na dystansie ok 4 km i chciałbym tam jak najlepiej pobiec.
Ale napewno nie skończe z bieganiem.

EDIT
Sprawidziłem mistrz świata z Berlina ma 27 lat.
Pozdrawiam,
Patryk
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

galka91 pisze: Biegam wieczorami po lesie, lecz zimą szybko w lesie ciemno więc pozostaje mi asfalt.

kup czołówkę; na znaną leśną trasę spokojnie wystarczy np. Tikkina 2 za ~60 zł;
pzdr
gl
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

galka91 - Jest masa marek obuwia i preferencje są na ogół kwestią indywidualną. Mi np w ogóle nie pasują New Balance i Nike średnio. Co prawda miałem tylko po jednym modelu, dopiero po kilku zdartych parach będę mógł wyciągać głębsze wnioski. Teraz chyba wypróbuję Reebok z serii Premier, mierzyłem je i rozmawiałem ze sprzedawcą-biegaczem, który bardzo fachowo wytłumaczył mi kilka kwestii. Nie wciskał na siłę jednej konkretnej marki tylko wytłumaczył w prostych słowach do co czego służy itd. Jeśli zapytasz się jego (jej) o bieganie po asfalcie z pewnością dostaniesz konkretną odpowiedź :)
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

galka91 pisze: Jaki plan mi polecisz :niewiem: Dodam że w październiku będą zawody między szkolne na dystansie ok 4 km i chciałbym tam jak najlepiej pobiec.
Nie wiem jaki plan Ci polecić bo sam planów nie stosuje. Robię sobie jedynie pewne szkice i ekperymentuje. Biegam 6-7 razy tygodniowo, z reguły I zakresy - czyli bieganie wolne + 2 akcenty w tygodniu bieganie temp szybszych. Ogólnie wzoruję się na myśli J.Danielsa którego podstawy masz opisane w dziale trening. Dla Mnie gotowe plany nie odzwierciedlają moich potrzeb biegowych, są zbyt skostniałe by z nich korzystać. Potrafię zrobić trening szybki trwający nawet około 1 godziny; biegam czasami tempa maratońskie trwające 2-2,5 godzin na jednym treningu; ale potrafię pobiec 30min wolnego tempa na treningu i to wszystko. Reasumując: musisz czuć organizm by go nie zajechać i umiejętnie pobudzać tempami szybszymi.
Opieram się na tym kalkulatorze w wyznaczaniu prędkości zakresów:

http://www.mcmillanrunning.com/mcmillan ... ulator.htm

Wbijasz ostatni wynik z zawodów i do niego dostosowujesz prędkości.

Polecam książkę:

http://www.petlaczasu.pl/daniels-runnin ... /b00117746

galka91 pisze:Ale napewno nie skończe z bieganiem.
Lubię takie podejście. Trzym się. Jurek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ