Poprawna rozgrzewka

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
skoczekM
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam ponownie .
Dzisiaj mija 10 dni mojego odpoczynku ( kilka tematow nizej jest opisany moj problem) bóle achillesa juz mineły wiec chcialbym wyjsc pobiegac bo juz czuje sie źle w swoim ciele ...
Moje bieganie do tej pory wygladalo mniej wiecej tak :
wyjscie na ulice i heja 10 km ....
Chcialbym to zmienic zeby bóle nie wróciły . Wiem ze rozgrzewka i rozciaganie to wazny czynnik ale nie dokonca wiem jak ją przeprowadzic ...
U mnie wyglada mniej wiecej tak ze z domu mam jakies 500 metrow asfaltu i pozniej do lasu wbiegam ...
Czy moglbym na przyklad najpierw spokojnie przetruchtac na tym asfalcie i troche w lesie - tak powiedzmy 1 km - pozniej zatrzymac sie i dobrze sie rozciągnąc ? Czy na przyklad lepiej zrobic rozgrzewke w domu / na podworku i dopiero wyjsc i zaczac biec ?
Kiprun
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Truchtanie jest najbardziej naturalną rozgrzewką dla człowieka. Nie wydaje mi się żeby bieganie wymagało jakiś specjalistycznych rozgrzewek jak to ma miejsce np w innych dyscyplinach sportu.
A co do rozciągania, może pomiń ten element pomiędzy rozgrzewką a bieganiem. Nieumiejętne rozciąganie może przysporzyć więcej problemów niż dobrego. Spróbuj może rozciągania przed snem, ale najpierw poprzedź je masażem. I rozciąganie powinno być do pierwszego uczucia "ciągnięcia", a nie bólu. To ma być lekki "tuning" a nie naciąganie mięśni do granic wytrzymałości.
Poniżej bardzo dobry artykuł na temat rozciągania:

http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=480
http://bieganie.pl/?cat=25&id=481&show=1

I najważniejsze nie idź na całego po odpoczynku. Lepiej robić postępy małymi kroczkami (zachować umiar) niż później siedzieć w domu i patrzeć jak inni biegają.

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@CríostóirSweeney
Nie zgodzę się co do rozciągania. Rozciąganie robi się na rozgrzanych mięśniach a nie na rozmasowanych. Zawsze rozciągam się bezpośrednio po treningu.
Nawet kiedy ćwiczę jogę, najpierw jest faza rozgrzania mięśni, statyczne ćwiczenia napinające, dopiero później faza rozciągania.

Pozdro...
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@skoczekM

Jak nie biegniesz szybszych akcentów a tylko pierwszy zakres nie robisz klasycznej rozgrzewki. Jak robisz szybsze treningi to 2-3 kilometry truchtu + rozgrzewka + akcent + schłodzenie + rozciąganie.

Pozdro...
skoczekM
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ok rozumiem , zatem postaram sie jedynie zmniejszyc tempo i ogleglosci a po bieganiu rozciagnac sie ...
ODPOWIEDZ