JAKIE witaminy , i odzywki przed i po treningu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
biegacz34
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam
mam pytanie jakie wspomaganie witamin i odżywek ( ewentualnie) stosować
trening 3x w tygodniu bieg( okolo 10km) + 2 x silownia po 45 minut
trening rano około 6.30

poza tym czy odżywka weglowodanowa instant carbo to to samo co izotonic jakikolwiek kupiony czy rozcieńczany ????????? , i czy stosować to razem , oddzielnie , a moze tylko jedno z nich ponizej przdstawiam rade jaką gdzieś otrzymalem , co otym sadzicie

"przed treningiem - 2-3 kaps karnityny z kofeiną
podczas treningu - izotonik 40g 500 ml wody
po treningu - 50-80g carbo ( ale nie wiem którego czy izotonic czy odzywka weglowodanowa) na 500ml wody (odbudowa glikogenu - potrzeba wiecej weglowodanów)

30 min po treningu - porzadny posilek z duza iloscia blonnika i bialka - owsianka, jaja, chleb pelnoziarnisty [np pumpernikiel 100g]
plus codziennie 1-2 tabl. now special two
"
biegacz34
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

nie sądzę żeby przy 3 tr w tyg po 10 km było potrzebne jakieś wspomaganie, wystarczy dobrze zbilansowana dieta
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale biegasz po to, żeby się odchudzać i dlatego chcesz stosować jakąś specyficzną suplementację?
Bo do biegania 3x w tyg po 10 km to żadna specjalna suplementacje nie jest potrzebna.
biegacz34
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Ale biegasz po to, żeby się odchudzać i dlatego chcesz stosować jakąś specyficzną suplementację?
Bo do biegania 3x w tyg po 10 km to żadna specjalna suplementacje nie jest potrzebna.
do tej pory tak było - ćwiczyłem i biegalem aby zrucić nadwagę ( spadlo 14 kg)
obecnie 82kg przy wzroscie 176-moim zdaniem jeszcze troche za duzo ( jakies 4-6kg)
teraz biegam dla przyjemnosci i dla wyniku
biegacz34
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pomidory, ogórki i inne warzywa oraz owoce :) jest lato więc trzeba czerpać z natury :)
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

za dużo węgli w suplementacji, wszystklo rozsterowane bez logiki :)
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
SenatorOL
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też nie biegam więcej niż 25-30 kilometrów w tygodniu... I przyznam się szczerze iż nie biorę żadnych wspomagaczy... Jak dla mnie to trochę za dużo się przejąłeś. Zastąp izotonik, mineralną bierz jedynie jakąś multiwitaminę i glukozaminę... Myślę że narazie wystarczy...
Obrazek
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

biegacz34 pisze:witam
trening rano około 6.30

poza tym czy odżywka weglowodanowa instant carbo to to samo co izotonic jakikolwiek kupiony czy rozcieńczany ????????? , i czy stosować to razem , oddzielnie , a moze tylko jedno z nich ponizej przdstawiam rade jaką gdzieś otrzymalem , co otym sadzicie

po treningu - 50-80g carbo ( ale nie wiem którego czy izotonic czy odzywka weglowodanowa) na 500ml wody (odbudowa glikogenu - potrzeba wiecej weglowodanów)

30 min po treningu - porzadny posilek z duza iloscia blonnika i bialka - owsianka, jaja, chleb pelnoziarnisty [np pumpernikiel 100g]
"
Nie wspominasz nic o aktywności po treningu,podczas dnia a to jest ważne.
Możesz być pierdzistołkiem biurowym,albo pracować na przodku w kopalni.
Twój bilans energetyczny bedzie różny.
Karkityna czy L-karnityna z kofeiną? Raczej chwyt marketingowy. Lepiej zadziała zielona herbata.
Ja mam Iso Energy,ktory zawiera kofeinę i piję go 30 min przed treningiem i daje kopa po około 30 min treningu.
Węglowodany po treningu jak najbardziej,ale po śniadaniu jak opisałeś powyżej. Nie słuchaj tych co mówią,że węgle są be,bo skąd niby masz mieć energię machać nogami 3 razy w tyg po 10 tyś powtórzeń.Nie wylączaj węglowodanów z diety kiedy się odchudzasz,bo są one potrzebne do spalania tkanki tłuszczowej.Oczywiście nie mówię tu o obżeraniu się tortami. Organizm sam ci powie po długim treningu ile "słodkiego" potrzebuje. Możesz go oszukać raz,dwa,ale kiedyś w końcu dostaniesz tzw. pypcia na słodkie. Podsumowując węgle muszą być w diecie biegacza,nawet jak się odchudzasz.Wyjątkiem jest sytuacja kiedy jesteś już lekko zaawansowany i idziesz sobie pobiegać b.wolno na 3 godz z myślą spalenia tłuszczyku,powiedzmy raz na tydzień. Wtedy dobrze sobie zrobić dzień z dietą niskowęglowodanową,ale napewno nie codziennie nawet biegając po 30min.
Witaminy - najlepiej owoce a raczej naturalne soki owocowe,oraz warzywa i też najlepiej naturalne soki z warzyw.
Dobra jest mulitiwitamina z żelazem.
Podstawa to słuchanie organizmu,wtedy i on się poslucha ciebie. Jeśli się czegoś domaga np. tłustej golonki itp to trzeba mu dać ( powąchać :))
Prawda jest taka,że można jeść rózne rzeczy i to zależy od danej osoby i jego przemiany materii.
Jedni przytyją inni schudną.
Zasada jest jedna - wiecej spalać niż jeść,wtedy się chudnie. Najlepszym sposobem na to jest zwiekszanie objetości treningu,albo urozmaicanie go w celu uzyskania ujemnego bilansu energetycznego.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

biegacz34 pisze:witam
trening rano około 6.30

"
gdzieś tam liznołeś trochę wiedzy.................. poczytaj jeszcze trochę................ uporządkuj wiedze na podstawie swojego przeświadczenia i próbach na sobie............. sam sobie podpowiesz najlepie......................................... tu prawie nikt nie ma doswiadczenia z suplami na sobie więc nikt ci nie powie cos konkretnego

Tompoz
Tompoz
ODPOWIEDZ