Berlin w TVP
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Oglądając ostatni etap TdP dowiedziałem się od p. Kurzajewskiego, że własnie przestaje być fachowcem od kolarstwa szosowego i jedzie nacht Berlin być fachowcem od lekkiej. Nie wiem czy p. dyrektor Korzeniowski od sportu w TVP czyta to forum, ale może czyta je ktoś kto ma z Nim kontakt, to niechby zapytał, czy przy takiej kasie jaką przemiela TVP, nie mogą zapłacić komuś kto się na tym naprawdę zna i potrafi komentować.
-
- Wyga
wole p. Rozuma niz "fachowosc" szaranowicza i babiarza ktorzy o lekkiej wiedza mniej niz wiekszosc uzytkownikow tego forum ...
Szczerze mowiac sport w naszej rodzimej telewizji publicznej to jedna wielka porazka ... Dlatego cieszę sie jak slysze informacje typu : " Prawa do transmitowania Mistrzost Europy w siatkowce wykupil Polsat " ...
Szczerze mowiac sport w naszej rodzimej telewizji publicznej to jedna wielka porazka ... Dlatego cieszę sie jak slysze informacje typu : " Prawa do transmitowania Mistrzost Europy w siatkowce wykupil Polsat " ...
- kamil9998
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:26
Tyle ze na Euro te reklamy doprowadzaja do szalu....1 konkurencja biegowa reklama i tak w kolko przeciez to idzie oszalec jak lekka to tvp sport przeboleje komentarz wazne ze nei ma reklam 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Mi komentowanie Szaranowicz czy Babiarza nie przeszkadza, więcej, ja ich lubię.
O bieganiu chyba mówią mniej ale powiem wam że to naprawdę niełatwa sprawa.
Byłem kiedyś zaproszony do współkomentowania jakiegoś mityngu z Madrytu dla jakiejś sportowej telewizji przez Pawła Ulbrycha (też komentator na Eurosporcie).
Paweł jest w zachowaniu taki raczej spokojny, ja wydaje mi sie jestem czasem bardziej aktywny.
I jak usiedliśmy ze słuchawkami na uszach to ja zupełnie nie wiedziałem co mówić - a Paweł nawijał.
Ja poprostu nie znałem tych zawodników, nawet tych biegających.
I milczałem - w Polsce znam wszystkich raczej (a jak nie to do bazy PUMAPRO mogę zajrzeć) i wiem jak człowiek wygląda.
Umiejętności komentatorskie Pawła wyszły naprzykład w biegu na 110 m ppł - biegł akurat Dyron Robles.
Jak wystartowali - to Paweł przez całe 13 sekund tak nadawał jak katarynka - ja zupełnie nie wyobrażałem sobie, że mógłbym coś podobnie powiedzieć.
Nagor też był - ale też nie był jakiś świetny, zresztą on miał łatwiej bo komentował maraton.
Taka komentatorka - to naprawdę nie takie łatwe eciepecie jak się nam z boku wydaje - znajdzćie kogoś, kto:
- zna się na lekkiej,
- potrafi się poprawnie wysławiać
- zna angielski (wskazane, żeby szybko załapywać co pokazują komunikaty itd)
- ma szybki język i potrafi improwizować
Jesteście pewnie, że spełniacie te wszystkie kryteria ?
O bieganiu chyba mówią mniej ale powiem wam że to naprawdę niełatwa sprawa.
Byłem kiedyś zaproszony do współkomentowania jakiegoś mityngu z Madrytu dla jakiejś sportowej telewizji przez Pawła Ulbrycha (też komentator na Eurosporcie).
Paweł jest w zachowaniu taki raczej spokojny, ja wydaje mi sie jestem czasem bardziej aktywny.

I jak usiedliśmy ze słuchawkami na uszach to ja zupełnie nie wiedziałem co mówić - a Paweł nawijał.
Ja poprostu nie znałem tych zawodników, nawet tych biegających.
I milczałem - w Polsce znam wszystkich raczej (a jak nie to do bazy PUMAPRO mogę zajrzeć) i wiem jak człowiek wygląda.
Umiejętności komentatorskie Pawła wyszły naprzykład w biegu na 110 m ppł - biegł akurat Dyron Robles.
Jak wystartowali - to Paweł przez całe 13 sekund tak nadawał jak katarynka - ja zupełnie nie wyobrażałem sobie, że mógłbym coś podobnie powiedzieć.
Nagor też był - ale też nie był jakiś świetny, zresztą on miał łatwiej bo komentował maraton.
Taka komentatorka - to naprawdę nie takie łatwe eciepecie jak się nam z boku wydaje - znajdzćie kogoś, kto:
- zna się na lekkiej,
- potrafi się poprawnie wysławiać
- zna angielski (wskazane, żeby szybko załapywać co pokazują komunikaty itd)
- ma szybki język i potrafi improwizować
Jesteście pewnie, że spełniacie te wszystkie kryteria ?
-
- Zaprawiony W Bojach
Lubienie czy nie lubienie tego czy tamtego nie ma tu nic do rzeczy.
To, że komentowanie to nie jest prosta sprawa - wie każdy, kto chociaż raz stanął z mikrofonem przed dużą grupą ludzi, żeby coś powiedzieć.
Chodzi mi o to, że TVP ma dyżurnego "Wkurzajewskiego", Szaranowicza i Babiarza i na tym kończy się ich cała kreatywność, a kibiców mają gdzieś.
Ci ludzie się po prostu na tym nie znają, ba, nie robią chyba nic, żeby się poznać.
Nie chcesz chyba Adam powiedzieć, że nie ma w Polsce kolesi którzy spełniają wymienione przez Ciebie kryteria. Są na pewno, tylko po co szukać, lepiej dać zarobić kolegom i kolegom kolegów.
To, że komentowanie to nie jest prosta sprawa - wie każdy, kto chociaż raz stanął z mikrofonem przed dużą grupą ludzi, żeby coś powiedzieć.
Chodzi mi o to, że TVP ma dyżurnego "Wkurzajewskiego", Szaranowicza i Babiarza i na tym kończy się ich cała kreatywność, a kibiców mają gdzieś.
Ci ludzie się po prostu na tym nie znają, ba, nie robią chyba nic, żeby się poznać.
Nie chcesz chyba Adam powiedzieć, że nie ma w Polsce kolesi którzy spełniają wymienione przez Ciebie kryteria. Są na pewno, tylko po co szukać, lepiej dać zarobić kolegom i kolegom kolegów.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale ja naprawdę nie mam zastrzeżeń do Szaranowicz czy Babiarza - Kurzajewskiego nie słyszałem jako komentatora.
Pamiętam te utyskiwania na Szpakowskiego - odsunęli go w końcu na chyba dwa lata - i co ? Znaleźli kogoś w tym czasie ? Nie i Szpakowski wrócił.
Pamiętam te utyskiwania na Szpakowskiego - odsunęli go w końcu na chyba dwa lata - i co ? Znaleźli kogoś w tym czasie ? Nie i Szpakowski wrócił.
-
- Wyga
Z tym sie zgadzam ze TVP ma kilku komentatorow uniwersalnych i na tym koniec ... Jak Szpakowski komentowal wioślarstwo na Olimpiadzie w Pekinie to myslalem ze padne ... Nie to zeby źle komentowal ale czasami chcialoby sie w Telewizji Publicznej usłyszeć jakis nowy glos , zdolnego komentatora mlodego pokolenia . Napewno przed siedzibą TVP ustawiaja sie w kolejkach bezrobotni ale nie ... TVP woli oszczedzac i jeszcze bezczelnie wołają zeby płacic abonament ...
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Dajcie spokuj z tym krytykanctwem.
skoczekM- bezrobotni to są przeważnie ci, którzy niewiele potrafią.
Nie przepadam za Szaranowiczem- popełnia dużo błędów merytorycznych. Ale moja żona go lubi bo uważa, że Szaranowicz swoim zaangażowaniem robi fajną atmosferę a że przy tym myli nazwiska, gada bzdury o treningu czy technice- to nie ma dla niej takiego znaczenia.
Babiarz jest OK.
Kurzajewski jest bardziej od zadań reporterskich niż komentowania i muszę przyznać, że mocno się wyrobił od czasu swoich nieudolnych początków na wizji.
Lubię i cenię komentarze Chmary- a on będzie komentował dla TVP.
Jest nieźle.
skoczekM- bezrobotni to są przeważnie ci, którzy niewiele potrafią.
Nie przepadam za Szaranowiczem- popełnia dużo błędów merytorycznych. Ale moja żona go lubi bo uważa, że Szaranowicz swoim zaangażowaniem robi fajną atmosferę a że przy tym myli nazwiska, gada bzdury o treningu czy technice- to nie ma dla niej takiego znaczenia.
Babiarz jest OK.
Kurzajewski jest bardziej od zadań reporterskich niż komentowania i muszę przyznać, że mocno się wyrobił od czasu swoich nieudolnych początków na wizji.
Lubię i cenię komentarze Chmary- a on będzie komentował dla TVP.
Jest nieźle.
-
- Zaprawiony W Bojach
jest jeszcze Marek Jóżwik ,ten akurat się zna bo wyczynowo płotki biegał
merytorycznie to chyba najlepiej przygotowany jest Rozum, ma obcykane wszystkie wyniki
nie są w sumie tacy najgorsi , zawsze coś tam ciekawego powiedzą
merytorycznie to chyba najlepiej przygotowany jest Rozum, ma obcykane wszystkie wyniki
nie są w sumie tacy najgorsi , zawsze coś tam ciekawego powiedzą
Tomek
-
- Zaprawiony W Bojach
Co do komentatorów takich jak Szpakowski czy Szaranowicz to ja uważam że mimo tego że popełniają sporo błędów, mimo tego że czasem można się z nich pośmiać to jednak potrafią zrobić naprawdę super klimat zawodów, czuć że oni się tym co komentują emocjonują. Na Szpakowskiego wszyscy narzekali, narzekają i będą narzekać, ale gdy wyrzucili go z TVP i nie było tego charakterystycznego głosu podczas meczów to czegoś brakowało... Szpakowski potrafi zrobić emocjonujące spotkanie nawet gdy musiałby komentować mecz A-klasy, natomiast reszta komentatorów piłki nożnej w TVP to jest totalna porażka... Jest taki jeden co się nazywa chyba Jońca, tego człowieka nie da się słuchać, nawet gdyby komentował świetny mecz to komentowałby go tak że wszyscy przed telewizorami albo by posnęli albo wyłączyliby głos:) Z Szaranowiczem jest podobnie, ma swoje wady, ale gdy komentuje to czuć że udzielają mu się te sportowe emocje i to jest fajne. Wolę taki komentarz niż jakbym miał słuchać kogoś kto może i będzie świetnie przygotowany teoretycznie, może i nie będzie popełniał żadnych błędów, ale w jego głosie nie będzie tych emocji i ten komentarz będzie taki bez życia. Tak samo jest w siatkówce, gdy na TVP mecze Polaków komentuje Dębowski to widać jak tym spotkaniem żyje, choć czasem gada kompletne bzdury:) Na Polsacie siatkę też komentują bardzo fajnie, zarówno mecze ligowe jak i te reprezentacji. Natomiast co do Kurzajewskiego to uważam że trochę go za dużo ostatnio... Jest wszędzie, ale w sumie on nic nie komentuje bo jest bardziej taką osobą siedzącą w studiu i w sumie nie wychodzi mu to najgorzej.
Komentowanie nie jest łatwą rzeczą, to nie jest normalna robota, którą trzeba odwalić, bo tu dochodzą emocje. Gdy komentuje się mecze z udziałem Polaków lub zawody z naszymi reprezentantami to trudno się dziwić że te emocje czasem sięgają zenitu, przecież my przed telewizorami też przeżywamy to samo, tylko że nie musimy tego co się dzieje komentować przed kilkoma milionami rodaków:)
Komentowanie nie jest łatwą rzeczą, to nie jest normalna robota, którą trzeba odwalić, bo tu dochodzą emocje. Gdy komentuje się mecze z udziałem Polaków lub zawody z naszymi reprezentantami to trudno się dziwić że te emocje czasem sięgają zenitu, przecież my przed telewizorami też przeżywamy to samo, tylko że nie musimy tego co się dzieje komentować przed kilkoma milionami rodaków:)
-
- Zaprawiony W Bojach
Tylko weź Tompoz pod uwagę, że przez te 5 godzin peleton sobie smiga przez piękne góry i doliny, przełęcze, szczyty, miasta, miasteczka, wioski i tak dalej, a chłopaki od lekkiej są zamknięci w niecce stadionu w jednym mieście.
Co nie zmnienia faktu że jestem wielkim wielbicielem komentarza panów przez Ciebie wymienionych i już się nie mogę doczekać na początek Vuelty.
Co nie zmnienia faktu że jestem wielkim wielbicielem komentarza panów przez Ciebie wymienionych i już się nie mogę doczekać na początek Vuelty.