Nike+ SportBand

Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:26
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No chyba duzo 10km - 700m przy 2 zakresie przykladowo po 4min/km to juz jest ponad 2 minuty czyli bardoz duzo ale do wybiegan byl by ok :hej:
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
Największa potęga człowieka leży w sile jego wiary...
PKO
Awatar użytkownika
jaszczomb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

można go przecież skalibrować, misieniekce.
Awatar użytkownika
jaszczomb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wysek pisze: Na bieżni takie zabawki wariują, myślę, że w terenie różnica będzie jeszcze mniejsza. Aczkolwiek garmin 305 na bieżni myli się dużo mniej.
Ciekawe na ile bieżnia marki York oszukuje ;)

ps. a ten garnek coś pokazuje jak biegniesz przez las? :hej:
Awatar użytkownika
pejot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:44
Życiówka w maratonie: 3:32:39
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaszczomb pisze: ps. a ten garnek coś pokazuje jak biegniesz przez las? :hej:
Pokazuje co chcesz, 4 ekrany po 4 pola do wyboru, ale jak liście duże to czasem na chwile może zgubić sygnał GPS :)

Bardzo podoba mi się funkcja "wróć do startu". Pomijając kompas, można zobaczyć przebiegniętą trasę, dystans, który pozostał i zorientować się w sytuacji. Jest to oczywiście dalekie od rozwiązań typu iPhone + kolorowa mapka, ale przy odrobinie wyobraźni daje radę. Ze 2 razy dosłownie zgubiłem się w lesie powsińskim i garmin mnie wyprowadził z krzaków. Podejrzewam, że może się to bardzo przydać np. z nieznanym mieście.

Jeśli chodzi o dokładność pomiaru, to jednak jest to bez porównania ze SportBand, który działa na zasadzie krokomierza (w uproszczeniu). Podczas półmaratonu puckiego błąd był symboliczny:
http://connect.garmin.com/activity/9722673
Awatar użytkownika
jaszczomb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pejot pisze: ale jak liście duże to czasem na chwile może zgubić sygnał GPS :)
Na chwilę? Jak mierzyłem trasę samochodowym gps-em to zaraz po wejsciu w las było "no signal", nawet na polanie nie działał a antenę to chyba ma lepszą niż zegarek
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jaszczomb pisze:
pejot pisze: ale jak liście duże to czasem na chwile może zgubić sygnał GPS :)
Na chwilę? Jak mierzyłem trasę samochodowym gps-em to zaraz po wejsciu w las było "no signal", nawet na polanie nie działał a antenę to chyba ma lepszą niż zegarek
Być może lepszą, ale mniej skuteczną. Często biegam po lesie i ani razu nie miałem "no signal" w moim garniaku :hejhej:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
jaszczomb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a to sorry... :lalala:
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Uważacie, że warto wydawać te 239zł na Sportbanda 2 edycji jeśli chcę wiedzieć jaki przebiegam dystans, prędkość, czas ? Czy lepiej kupić pulsometr (w tych tańszych pulsometrach 300-400zł nie uświadcze chyba takich danych jak na sportbandzie) ? Najlepiej jakbym miał urządzenie, które posiada obie te funkcje w sobie, ale to chyba już grubsza kasa wchodzi w grę.
Stąpaj i daj stąpać innym.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

udarr pisze:Uważacie, że warto wydawać te 239zł na Sportbanda 2 edycji jeśli chcę wiedzieć jaki przebiegam dystans, prędkość, czas ? Czy lepiej kupić pulsometr (w tych tańszych pulsometrach 300-400zł nie uświadcze chyba takich danych jak na sportbandzie) ? Najlepiej jakbym miał urządzenie, które posiada obie te funkcje w sobie, ale to chyba już grubsza kasa wchodzi w grę.
Pulsometr będzie mierzył tylko puls i ew. kalorie.
Po kilkunastu biegach już będziesz wiedział jaki masz puls przy konkretnym wysiłku. Poza szczegółowym badaniem postępów raczej mało praktyczne urządzenie.
Zawsze możesz się zatrzymać i testowo zmierzyć sobie tętno :)

Dystans jest chyba bardziej praktyczny, w połączeniu z czasem biegu daje już konkretną informację.

pozdr
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki, tak też myślałem, że pulsometr jest mi póki co średnio potrzebny. A bardzo interesują mnie dane typu czas, trasa, prędkość no i ten wygodny system podglądania postępów na stronie nike. Chyba się zdecyduje w najbliższym czasie.
Stąpaj i daj stąpać innym.
Awatar użytkownika
pejot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:44
Życiówka w maratonie: 3:32:39
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blas pisze: Po kilkunastu biegach już będziesz wiedział jaki masz puls przy konkretnym wysiłku. Poza szczegółowym badaniem postępów raczej mało praktyczne urządzenie.
Gdyby tak było, każdy użyłby pulsometru ze 3 razy i rzucał w kąt :)

Chodzi tu chyba głównie o wskazanie aktualnego pulsu (zakresu), w którym biegniemy i ten odczyt musi być ciągły. Ja np. mam mocną tendencję do przyśpieszania, wydaje mi się, że to jeszcze trucht a to już II zakres :)
Poznanie własnej fizjologii to jedno, a posiadanie bacika, który mówi kiedy zwolnić, a kiedy przyśpieszyć, to już inna sprawa.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pejot pisze:
blas pisze: Po kilkunastu biegach już będziesz wiedział jaki masz puls przy konkretnym wysiłku. Poza szczegółowym badaniem postępów raczej mało praktyczne urządzenie.
Gdyby tak było, każdy użyłby pulsometru ze 3 razy i rzucał w kąt :)

Chodzi tu chyba głównie o wskazanie aktualnego pulsu (zakresu), w którym biegniemy i ten odczyt musi być ciągły. Ja np. mam mocną tendencję do przyśpieszania, wydaje mi się, że to jeszcze trucht a to już II zakres :)
Poznanie własnej fizjologii to jedno, a posiadanie bacika, który mówi kiedy zwolnić, a kiedy przyśpieszyć, to już inna sprawa.
masz rację, ja właśnie rzuciłem w kąt po jakimś czasie używania(dawno temu).
Przy drugim podejściu z nowym pulsometrem podobnie.
Biegałem trochę "z" żeby sprawdzić gdzie jest granica II zakresu.
Nie trenowałem jeszcze ani razu z "prawdziwym" planem, może dlatego dla mnie to zbędny gadżet.

Na pewno dla kogoś kto biega wg precyzyjnego planu, bardzo regularnie jest to przydatne.
Awatar użytkownika
Novik-HKP
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:50
Życiówka w maratonie: 3:35:44

Nieprzeczytany post

A ja właśnie zakubiłem SB 2, stuningowałem stare Nike Alate aby umieścić czujnik i pobiegłem... Byłem zły, bo liczby były z kosmosu - kilometry się nie zgadzały a czas na kilometr był katastrofalny. Podłączyłem to do kompa i zgrałem dane i... wszystko OK. Dystans w porządku, średni czas też. Okazuje się, że na urządzeniu przebiegnięta 1 jednostka to 1,6 km. Chyba pokazuje mile jakieś, czy coś. Muszę to zmienić.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Novik-HKP][img]http://runmania.com/f/eedb0a08f3de36b5b0de12b431b6b631.gif[/img][/url]

Kiedyś trzeba zacząć...
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Novik-HKP pisze:A ja właśnie zakubiłem SB 2, stuningowałem stare Nike Alate aby umieścić czujnik i pobiegłem... Byłem zły, bo liczby były z kosmosu - kilometry się nie zgadzały a czas na kilometr był katastrofalny. Podłączyłem to do kompa i zgrałem dane i... wszystko OK. Dystans w porządku, średni czas też. Okazuje się, że na urządzeniu przebiegnięta 1 jednostka to 1,6 km. Chyba pokazuje mile jakieś, czy coś. Muszę to zmienić.
Zgadza się, masz w ustawieniach mile zamiast kilometrów :hej:
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Novik-HKP
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:50
Życiówka w maratonie: 3:35:44

Nieprzeczytany post

Na sajcie run4fun jest instrukcja obsługi poprzedniej opaski - już wiem jak zmienić mile na kilometry. Zajmę się tym wieczorem, od razu zczytując dzisiejszy bieg. Generalnie urządzenie mi się podoba - od jego trwałości i niezawodności zależy jednak moja ostateczna ocena. Myślę, że dla takich początkujących biegaczy jak ja jest przynajmniej motywujące.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Novik-HKP][img]http://runmania.com/f/eedb0a08f3de36b5b0de12b431b6b631.gif[/img][/url]

Kiedyś trzeba zacząć...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ