ulozenie treningu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
thor947
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Od 3 dni biegam trasą okolo 6km (zajmuje mi to okolo 30minut). Zamierzam biegac tak codziennie do konca wakacji albo i dluzej.
Moim celem jest poprawa kondycji oraz zrzucenie paru kilogramow.
Mam 15 lat, okolo 175cm wzrostu i waze 65-67kg.
Z tego co czytalem, to powinno sie biegac co 2 dzien. Biegajac codziennie, rezultaty beda takie same jak przy biegu co 2 dni? Od czasu do czasu bieg zamierzam zastapic gra w pilke nozna. Dodatkowo od czasu do czasu jezdze na rowerze (trasy ok. 40km) i zamierzam popracowac nad miesniami (brzuszki, pompki itp.). Biegam w godzinach 20;30-21;00. Czy jest to odpowiednia pora? W jakich godzinach powinienem spozywac ostatni posilek?
Prosze rowniez o porady dotyczace ewentualnej zmiany odleglosci i czasu biegu.
PKO
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z tego co czytalem, to powinno sie biegac co 2 dzien. Biegajac codziennie, rezultaty beda takie same jak przy biegu co 2 dni?
Biegasz od 3 dni wiec bezpieczniej jest dać organizmowi jeden dzień przerwy na regeneracje
Biegam w godzinach 20;30-21;00. Czy jest to odpowiednia pora?
Pora jak pora, biegaj jak ci wygodnie najlepiej wcześnie rano albo wieczorem zęby nie trafić na upał
W jakich godzinach powinienem spozywac ostatni posilek?
najlepiej 1-2h przed snem
Prosze rowniez o porady dotyczace ewentualnej zmiany odleglosci i czasu biegu.
Staraj się progresywnie wydłużac czas biegu do 60minut , mozesz przy tym nieco zwolnic to z pewnością dłużej pobiegasz

Btw. masz z czego zrzucać te kilogramy ? :P
thor947
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przez ostatnie dni kolacje jadalem o godz 22 i spac chodzilem o 24;00-1;30 wiec nie wiem czy nie zdrowiej byloby zjesc kolacje o 19;00 , 1,5h przed bieganiem. Z czego schudnac mam :D ze 3-5kg chcialbym zrzucic.
thor947
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co sadzicie o takim rozplanowani treningu?
PON -bieg ~35min
WT -pompki i brzuszki (rano i wieczorem po 4 serie 10 powtorzen)
ŚR- bieg ~35min
CZW-pompki i brzuszki (rano i wieczorem po 4 serie 10 powtorzen)
PT-bieg ~35min
SO-pompki i brzuszki (rano i wieczorem po 4 serie 10 powtorzen)
NIE-bieg ~35min
PON- pompki i brzuszki (rano i wieczorem po 4 serie 10 powtorzen)
ITD.

Do tego postaram sie ograniczyc jedzenie slodyczy, fast-foodow, picia slodkich wód i ostatni posilek o godz 19. (Biegam o 20;30-21;00.)
Powinienem biegac szybciej i krocej (6km/30min) czy moze lepiej zmniejszyc tempo na rzecz dluzszej trasy (bieg np. 45 minut)?
Jak myslicie, po jakim czasie zauwaze efekty mojej pracy? Kiedy zaczne gubic kilogramy i w jakim +/- czasie bede w stanie schudnac 4-5kg?
stepow
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

thor947 pisze:Co sadzicie o takim rozplanowani treningu?

Do tego postaram sie ograniczyc jedzenie slodyczy, fast-foodow, picia slodkich wód i ostatni posilek o godz 19. (Biegam o 20;30-21;00.)
Powinienem biegac szybciej i krocej (6km/30min) czy moze lepiej zmniejszyc tempo na rzecz dluzszej trasy (bieg np. 45 minut)?
Jak myslicie, po jakim czasie zauwaze efekty mojej pracy? Kiedy zaczne gubic kilogramy i w jakim +/- czasie bede w stanie schudnac 4-5kg?
Po co ograniczać - wyeliminuj całkowicie cukier, słodycze, fast fudy itd. a polub warzywka i owoce :-)

Jeśli prawdę piszesz o swojej wadze to raczej jesteś chudy, powinieneś raczej zrobić trochę mięśni.

Biegasz jakoś dziwnie szybko 6 km w pół godziny, mnie zajmuje to trochę dłużej ;-).

Ja polecam te plany:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=249

lub dla bardziej zaawansowanych ale z tym bym się nie spieszył:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=428

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

zobacz jak są zbudowane plany treningowe na stronie i sam rozpisz wg potrzeb albo obierz jakiś cel 5km/10km i realizuj gotowca
Brzuszki bym sobie darował lepiej jakieś wznosy nóg w leżeniu czy praca w zwisie, możesz skorzystać z ćwiczeń abs2 z pewnością dadzą lepszy efekt
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ