spadek formy po roku przerwy w treningu(dieta/suplementacja)

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Jot_er
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@maneater: po co od razu tak agresywnie ? :ojnie:
Piotrek sam wie, że to co robił i jadł nie jest OK i dlatego pyta o rade, a Ty go tylko karcisz i wytykasz błędy ;) a nie sądzisz, że podstaw (nawet takich jak owoce w diecie) każdy z nas - nawet Ty- musiał się kiedyś nauczyć (czy to wyczytać, czy też wynieść z domu takie dobre nawyki). Może lepiej energię poświęć na pomaganie i dawanie rad zamiast krytyki i wytykania błędów- wtedy z pewnością każdy na tym skorzysta

@Piotrek:
rady z linku http://super-sylwetka.pl/dziesiec_przyk ... owych.html ciężko będzie Ci przestrzegać- ciężko mi sobie wyobrazić, że warzysz wszystko i dobierasz samodzielnie dietę zgodnie z tymi 10 punktami, ba! Uważam, że może jakiś 1% ludzi znalazł by w sobie tyle dyscypliny by tego przestrzegać
postaw po prostu na podstawy racjonalnego żywienia- unikaj napojów gazowanych, więcej owoców i warzyw w diecie, staraj się spożywać chude mięso, posiłki jedz o stałych porach (4 posiłki to liczba jaką każdy jest w stanie ustawić w swoim planie dnia- bez katowania- aby były one zawsze o podobnych porach), dużo pij jeżeli chcesz jeść mniej i zapchać żołądek, staraj się unikać czerwonego mięsa, odstaw słodycze (to tylko puste kalorie- lepiej zjeść coś co jest dobre a w dodatku zdrowie i dostarczy niezbędnych składników odżywczych np. jakieś owoce albo sałatki :)), nie przesadzaj z sokami (te prawdziwie dobre, zdrowe to soki niesłodzone i można je śmiało pić w dużych ilościach ale niestety są drogie)- lepsze są owoce, jak herbata to najlepiej nie tą zwykłą ale zieloną, nie przesadzamy z solą, zdrowsze są produkty mało przetworzone, co za dużo to nie zdrowo (tyczy się chyba wszystkiego- 10 filiżanek kawy na dzień, codzienne jedzenie 5 kiełbas albo 3 ryb to przegięcie, wszystko z umiarem i urozmaicenie diety) no i mam nadzieje, że faktycznie nie jadasz codziennie tego samego zestawu bo to sabotaż swojego zdrowia :bum: nie wiem czy już to pisałem ale.... koniecznie musisz mieć urozmaicony jadłospis :hej: dobra już nie będę tego pisał ale uważam, że to fundamenty do budowy solidnej konstrukcji zwanej dobrym jadłospisem

i jeszcze jedna rzecz, która uważam trochę kiepską - pisanie dokładnych planów co będziesz jadł na każdy posiłek i ścisłe się tego trzymanie. Uważam, że lepiej przestrzegać zasad opisanych powyżej, to powinno Ci wejść w nawyk i np. przyjdzie czas kolacji podchodzisz do lodówki i wyjmujesz coś czego nie jadłeś wcześniej tego dnia + chlebek czy co tam lubisz do tego coś do picia (zgodnie z tym co wyżej). Chociaż może akurat będzie Ci to odpowiadać układanie dokładnego jadłospisu np. co niedzielę układasz jadłospis na cały tydzień a później tylko już zakupy i przestrzeganie go (gdy brakuje pomysłów na posiłki internet zawsze dostarczy Ci wiele nowych pomysłów)

co do używek to się nawet nie wypowiadam bo uważam, że to temat rzeka i kto chce się podtruwać będzie to robił ;)

Może nie jakieś wyszukane, nie jestem też dietetykiem ani specjalistą żywienia ale myślę, że to dobre podejście do żywienia (sam staram się go przestrzegać)

powodzenia Piotrek!
osiągnij swój cel :)
New Balance but biegowy
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Z linku SS nie trzeba tego warzyć to przychodzi później jak już umiemy tą dietę to potem możemy poważyć, bo czym dokładniej tym lepsze wyniki są.
staraj się unikać czerwonego mięsa
o.O cielęcinę, wołowinę unikać !!!! nie no

Chpcy ale o czym tu mowa wszystko sprowadza się do:
* tłuszcze jeść tak by było chude, więcej nienasyconych
* węgle jeść tak by unikać prostych i uważać na index <=40
* jeść białko pod każdą postacią
* dużo jarzyn, warzyw, owoców z niskim indexem
* pić dobrą wodę, herbatę, czasami dobrą kawkę

Unikać mąki, kartofli, wyrobów cukierniczych itd. itp. mozna było się tak rozpisać, i wytkąć mu to co ewidentnie jest nie tak w jego nowej diecie, a nie zgrywać cwaniaka @maneater1 każdy ma inną szkołę twoja to chyba królewska czysto angielska sądząc po twoim książęcym zachowaniu...

"zdrówko"
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
ODPOWIEDZ