Plan siła i wytrzymałość

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
kr.kw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam pozwolilem sobie zapozyczyc ten plan z waszej stronki:).Biegam od jakiegos czasu ale bez specjalnego planu to znaczy jak mam ochote to wychodze i po prostu biegam(okolo 30-40 minut)...a teraz postanowilem to jakos usystematyzowac i sadze ze ten trening bedzie odpowiedni...z tymze jako w sumie niedoswiadczony biegacz mam kilka pytan:

Po pierwsze: w tym planie jest cos takiego jak kros czyli bieganie po terenie pofalowanym i teraz chodzi mi o poprawna technike wykonywania tego to znaczy mam przyspieszac przed kazda gorka i jak zbiegam to bardziej powoli? czy wszystko jednym tempem?? I w jakim zakresie mam biegac bo z tego co tu czytam to kros to racej szybki bieg ale jak bardzo?

Druga sprawa to technika przy tym to znaczy jak podbiegam pod ta gorke to mam unosic wysoko kolana,byc wyprostowanym i starac sie biegac tylko srodstopiem? czy robic to naturalnie jak mi wyjdzie???

3 Trzecia sprawa to dolaczone do treningu przebiezki jak rozumiem ze powiedzmy biegam 40 minut to na ostatnie 10 minut wlaczam je dopiero do treningu? I jakie przerwy robic miedzy nimi? okolo minuty truchtu??

I ostatnia sprawa bieganie w zakresie tlenowym do 75% HRmax to tak jakby ciut szybciej niz trucht? niestety nie posiadam jeszcze pulsometru dlatego wole to jakos oszacowac:).

Wybaczcie za te banalne zapewne pytania,ale po prostu jak cos robie to wole wiedziec ze robie to tak jak powinno byc :oczko: Z gory dziekuje za odpowiedz!!! Pozdrawiam!!!
PKO
Yumi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przepraszam, że ciut nie na temat, ale nie wiedziałam, gdzie zapytać, żeby bałaganu nie narobić: czy wykonujecie ćwiczenia siłowe? tzn taka typowa siłka i czy takie ćwiczenia wzmacniają i pomagają osiągać lepsze wyniki w bieganiu? no i w jaki sposób, w dniu treningu? byłabym wdzięczna za odp.pzdr
kr.kw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nikt nie jest w stanie udzielic mi odpowiedzi? Trudno...w takim razie napiszcie mi chociaz jaka powinna byc dobra technika przy bieganiu w terenie pofalowanym(kros) bo nie moglem tego nigdzie znalezc....Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

krkw

Co do intensywności - bieg szybszy niż wolniejszy ;) - ale nie wyścig. Żebyś czuł żę dajesz do pieca ale rozsądnie. Nie ma sensu opisywać tętna - może być 80 a może i 90%.

Wbiegaj na te górki ambitnie - mocno się wybijaj tak byś czuł, że pracuje Ci mięsień dwugowy, ręcę powinni ci pomagać.

Na zbiegu - ja zbiegam powoli ale nie ma reguły.

Przerwy w przebieżkach na tyle długie, żebyś czuł, że kolejna będzie równie dobra jakościowo - masz wypocząć.

75% Hrmax - to intensywność konwersacyjna, powinieneś móc rozmawiać w ttrakcie biegu
kr.kw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziekuje za odpowiedz ! Mam jeszcze ostatnie pytanie czy przy tym krosie jak podbiegam pod gorke to technika jest podobna jak przy podbiegach ( chodzi mi o ten artykul : http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=642) to znaczy kolana mam wysoko podnosic itd?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ