bardzo dziwny odczyt HR na moim pulsometrze - pomozcie
- luthien
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
czesc Wam,
kupilam pulsometr Polar RS300X G1.
zaczelam go stosowac i mam bardzo dziwny odczyt HR,
tzn. jak wlaczam pulsometr (a jeszcze nie zaczelam treningu)
to mi od razu pokazuje np 110. tylko 1 czy 2 razy udalo mi sie zobaczyc "normalne" dane ponizej 60 (jak juz do bolu docisnelam pasek na klatce piersiowej), czyli takie jak mam normalnie HR.
pytanie: czy ten pulsometr jest zepsuty czy moze ja robie
jakis kardynalny blad?
wielkie dzieki za pomoc!
e.
kupilam pulsometr Polar RS300X G1.
zaczelam go stosowac i mam bardzo dziwny odczyt HR,
tzn. jak wlaczam pulsometr (a jeszcze nie zaczelam treningu)
to mi od razu pokazuje np 110. tylko 1 czy 2 razy udalo mi sie zobaczyc "normalne" dane ponizej 60 (jak juz do bolu docisnelam pasek na klatce piersiowej), czyli takie jak mam normalnie HR.
pytanie: czy ten pulsometr jest zepsuty czy moze ja robie
jakis kardynalny blad?
wielkie dzieki za pomoc!
e.
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
zwilżyłaś pasek wodą?
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
- luthien
- Dyskutant
- Kontakt:
czesc,
tak i zrobilam to bardzo dokladnie.
probowalam tez potem kilka razy mierzyc HR i przenosilam pasek troche wyzej a potem troche nizej, i ciagle to samo, niezaleznie od tego gdzie go nosilam.
tetno mam na pewno dobrze ponizej 60 wiec te wskazania typu 110 nadaja sie chyba na reklamacje tego Polara.
no bo co tu mozna zrobic jeszcze ewentualnie zle? sama nie wiem.
e.
tak i zrobilam to bardzo dokladnie.
probowalam tez potem kilka razy mierzyc HR i przenosilam pasek troche wyzej a potem troche nizej, i ciagle to samo, niezaleznie od tego gdzie go nosilam.
tetno mam na pewno dobrze ponizej 60 wiec te wskazania typu 110 nadaja sie chyba na reklamacje tego Polara.
no bo co tu mozna zrobic jeszcze ewentualnie zle? sama nie wiem.
e.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
1. Czy używałaś już jakiegoś innego pulsometra i czy wskazywał "dobrze"?
2. Czy ten pomiar robiłaś cały czas w tym samym miejscu czy zmieniałaś położenie ? Tzn czy sie przemieściłaś. Ja z moich doświadczeń np mam takie miejsce w Warszawie gdzie jeśli tam przebiegam to nagle tętno leci mi na 245. Te 110 to mi pasuje do jakichś częstotliwości prądu w niektórych krajach.
Pójdź gdzieś indziej i spróbuj czy tam tak samo będzie pokazywać.
2. Czy ten pomiar robiłaś cały czas w tym samym miejscu czy zmieniałaś położenie ? Tzn czy sie przemieściłaś. Ja z moich doświadczeń np mam takie miejsce w Warszawie gdzie jeśli tam przebiegam to nagle tętno leci mi na 245. Te 110 to mi pasuje do jakichś częstotliwości prądu w niektórych krajach.

- luthien
- Dyskutant
- Kontakt:
czesc,
1. nie uzywalam, to moj pierwszy pulsometr. specjalnie zdecydowalam sie na Polara bo ma dobra opinie
2. hm, bardzo ciekawa uwaga. pomiar pulsu sprawdzam jak zaczynam trening, tzn. ide do parku, zatrzymuje sie w jednym miejscu i wlaczam sprzet. czekam az sie pokaze HR i dopiero potem ruszam dalej.
wlaczalam potem dla porownania pulsometr takze w domu zeby sprawdzic odczyt, dokladnie to samo. tak jak mowie, 1 czy 2 razy udalo mi sie zlapac normalnie HR jakie mam (mierzylam sobie tez dla porownania sama)
sama nie wiem czy moze jest to wina lokalizacji. aktualnie mieszkam i biegam w centrum Brukseli, moze cos znieksztalca odczyt.
dzieki,
e.
1. nie uzywalam, to moj pierwszy pulsometr. specjalnie zdecydowalam sie na Polara bo ma dobra opinie
2. hm, bardzo ciekawa uwaga. pomiar pulsu sprawdzam jak zaczynam trening, tzn. ide do parku, zatrzymuje sie w jednym miejscu i wlaczam sprzet. czekam az sie pokaze HR i dopiero potem ruszam dalej.
wlaczalam potem dla porownania pulsometr takze w domu zeby sprawdzic odczyt, dokladnie to samo. tak jak mowie, 1 czy 2 razy udalo mi sie zlapac normalnie HR jakie mam (mierzylam sobie tez dla porownania sama)
sama nie wiem czy moze jest to wina lokalizacji. aktualnie mieszkam i biegam w centrum Brukseli, moze cos znieksztalca odczyt.
dzieki,
e.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No to jeszcze kilka uwag.
Założenie pulsometru u kobiety to nie taka łatwa sprawa.
Zakładasz nad czy pod biustem ?
Jeśli pod - to spróbuj nad - albo na (jeśli możesz).
Im mniejszy biust tym oczywiście łatwiej.
Założenie pulsometru u kobiety to nie taka łatwa sprawa.
Zakładasz nad czy pod biustem ?
Jeśli pod - to spróbuj nad - albo na (jeśli możesz).
Im mniejszy biust tym oczywiście łatwiej.

- luthien
- Dyskutant
- Kontakt:
coz, zakladanie tego paska to dla mnie srednia przyjemnosc 
zakladalam juz w roznych miejscach, sprobuje jeszcze nad biustem.
byc moze wazne:
zrobilam sobie przed chwila Fitness Test Polara uzywajac mojego pulsometru. tak jak mi za pierwszym razem (kilka dni temu) pokazalo wartosc kwalifikujaca na moderate, to dzisiaj zakwalifikowalo moje VO2max jako elite. podczas tego testu pojawia sie HR i bylo ponizej 60.
chwile po tekscie zrobilam jeszcze dodatkowo pomiar samego HR, tym razem pokazywalo wyniki w okolicach 58-60, ale skakalo tez do prawie 70. siedzialam caly czas w jednym miejscu.
alez czlowiek ma czasem prozaiczne problemy...
dzieki,
e.

zakladalam juz w roznych miejscach, sprobuje jeszcze nad biustem.
byc moze wazne:
zrobilam sobie przed chwila Fitness Test Polara uzywajac mojego pulsometru. tak jak mi za pierwszym razem (kilka dni temu) pokazalo wartosc kwalifikujaca na moderate, to dzisiaj zakwalifikowalo moje VO2max jako elite. podczas tego testu pojawia sie HR i bylo ponizej 60.
chwile po tekscie zrobilam jeszcze dodatkowo pomiar samego HR, tym razem pokazywalo wyniki w okolicach 58-60, ale skakalo tez do prawie 70. siedzialam caly czas w jednym miejscu.
alez czlowiek ma czasem prozaiczne problemy...
dzieki,
e.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Polar ma wg mnie stosunkowo małą liczbę tego typu pomyłek ale wszystko możliwe i wtedy trzeba reklamować.
Poeksperymentuj i powiedz jakie rezultaty.
Problemy wcale nie takie prozaiczne - pierwszy pulsometr - to nie takie hop siup.
Poeksperymentuj i powiedz jakie rezultaty.
Problemy wcale nie takie prozaiczne - pierwszy pulsometr - to nie takie hop siup.

- luthien
- Dyskutant
- Kontakt:
no wiec zmierzylam HR jeszcze raz, tym razem pasek dalam nad biustem.
przez pierwsze kilka sekund bylo 97, a potem skoczylo od razu na 58. przez kolejna minute wahalo sie miedzy 56 a 64. czy to juz wyglada wg Ciebie lepiej? nie wiem czy jak ma sie odczytc HR to powinien byc staly czy moze sie dalej wahac jak siedze. inna sprawa ze przedzial 56-64 wyglada znacznie lepiej niz 110
jutro poeksperymentuje podczas treningu, zobacze co sie bedzie dzialo.
generalnie widze, ze musze miec ten pasek znacznie wyzej. najchetniej to bym go zakladala na t-shirt, ale tak sie chyba nic nie zmierzy.
wielkie dzieki,
e.
przez pierwsze kilka sekund bylo 97, a potem skoczylo od razu na 58. przez kolejna minute wahalo sie miedzy 56 a 64. czy to juz wyglada wg Ciebie lepiej? nie wiem czy jak ma sie odczytc HR to powinien byc staly czy moze sie dalej wahac jak siedze. inna sprawa ze przedzial 56-64 wyglada znacznie lepiej niz 110

jutro poeksperymentuje podczas treningu, zobacze co sie bedzie dzialo.
generalnie widze, ze musze miec ten pasek znacznie wyzej. najchetniej to bym go zakladala na t-shirt, ale tak sie chyba nic nie zmierzy.
wielkie dzieki,
e.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Kup w aptece żel do ekg i wszystko powinno działać jak należy. Kobiety często mało się pocą, a jeżeli chodzi o paski polara szczególnie te nowe miękki potrzebują być cały czas dobrze nawilżone i mieć dobry styk z ciałem. Dlatego proponuje ci kupić ten żeli i spróbować jest tani i starcza na bardzo długo
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
a może masz takie tętno bo sie denerwujesz czy polar zadziała? ręka na serducho i policz 

- luthien
- Dyskutant
- Kontakt:
jak napisalam we wczesniejszych postach, liczylam sama i bylo normalne 

- luthien
- Dyskutant
- Kontakt:
ten zel do ekg to tez moje jakies rozwiazanie..
zobacze jakie beda od dzisiaj wskazania HR podczas treningow,
jak dalej beda dziwne (mam nadzieje, ze nie!), to nie wiem czy sie nie zaopatrze w taki zel. trzeba probowac wszystkiego
dzieki,
e.
zobacze jakie beda od dzisiaj wskazania HR podczas treningow,
jak dalej beda dziwne (mam nadzieje, ze nie!), to nie wiem czy sie nie zaopatrze w taki zel. trzeba probowac wszystkiego

dzieki,
e.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
jeszcze jedno - u mnie kiedyś polar wariował jak miał słabą baterie w pasku - może wymień na inną?
- luthien
- Dyskutant
- Kontakt:
kupilam ten pulsometr niedawno wiec bateria powinna byc dobra.
przynajmniej teoretycznie
dzieki,
e.
przynajmniej teoretycznie

dzieki,
e.