Do maratonu w 24 tygodnie?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Nowicjusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegaczy!
Jestem tu nowy, co widać po nick'u i ilości postów, więc najpierw chciałbym się przywitać :)
Stronę bieganie.pl znam już kilka lat, ponieważ parę lat temu lubiłem sobie troszkę pobiegać.. nawet nieźle mi szło, już 15 km potrafiłem biec bez zatrzymania, ale później poszedłem na studia.. akademik.. nieróbstwo itp. :) i tak porzuciłem bieganie na jakiś czas. Ale ostatnio jakoś znowu mnie "wzięło". No i wszedłem na bieganie.pl, patrze i .... :orany: Pozmieniało się tu :) oczywiście na lepsze.. i tutaj gratuluję autorom, prawdziwej przemiany w porządny i prężny serwis.
Po krótkiej wycieczce po portalu, znalazłem 24-tygodniowy plan przygotowujący "od podstaw" do maratonu.
Szczerze mówiąc zdziwiłem się - po pół roku treningu można przebiec maraton? Jedyny warunek to - "być w stanie truchtać bez przerwy przez około 5 km lub 30 minut".
Jak dla mnie w sam raz :) Chętnie rozpocząłbym ten plan, tym bardziej, że dokładnie za pół roku jest maraton we Wrocławiu.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Czy nowicjusz jest rzeczywiście w stanie po pół roku przebiec maraton? Czy to tylko chwyt marketingowy? ;)

Aha, jeśli o mnie chodzi to mam 22 lata, przez ostatnie 2 lata raczej mało aktywny fizycznie, albo nawet i w ogóle.. wcześniej, no to tak jak mówiłem - trochę biegałem, ale też wcale niedługo - jakieś 3 miesiące, ale regularnie 3 razy / tydzień :)
Co do mojego zdrowia, to chyba raczej nic mi nie jest, tzn serce mam zdrowe, płuca mam nadzieję jeszcze też, chociaż przez ostatnie 2 lata zdarzyło mi się "podpalać" papierosy, ale myślę, że to nic takiego, tym bardziej, że od 2 tygodni znowu sobie biegam i nic mi się nie dzieję.
No jeszcze dodam, że mam alergię na pyłki i przed bieganiem zawsze muszę się "sztachnąć" jakimś Foradilem, żeby wszystko było ok :)

Przepraszam za ten przydługawy post i dziękuję jeśli dobrnęliście do końca :)

Pozdrawiam.
Tomek.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wzrost/waga?

Plany treningowe to zaden chwyt marketingowy bo jezeli by tak bylo to po co ten plany by byly? Zeby czlowiek sobie krzywde zrobil? Nie, sa jak najbardziej prawdziwe i realne do zrealizowania ;) Jezeli spelniasz podstawowe warunki tego planu czyli 5km bez zatrzymania/30min to nie pozostaje Ci nic innego jak brac sie za realizowanie planu ;) A za pol roku maraton!
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Nowicjusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie no z tym chwytem to tylko żarcik był :) Wzrost 182cm, waga 71kg, BMI mam w normie :)

No to w takim razie biorę się za realizację tego planu!
Ale jeszcze będę tu na pewno wpadał co jakiś czas po jakąś poradę :)

Pozdrawiam.
Tomek.
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.
Jestem tu nowy, chciałbym się przywitać. Mam 48 lat jestem z Olsztyna. Biegać zacząłem w kwietniu 2009 od około 30 - 40 min., 3 - 4 razy w tygodniu. Obecnie jestem po zawodach w Szczytnie 06.06.2009 na 15km z czasem 1:22:25 ostatni w swojej kategorii, ale ukończyłem.Po tym biegu myślałem o planie na półmaraton, obecnie jednak biegam w/g planu 24 tyg. na 10 Poznań Maraton. Może przy moich latkach trochę to szalone? Dzisiaj przebiegłem po raz pierwszy 16 km, czuję się całkiem dobrze. Na sierpień planuję półmaraton (tylko dlaczego wszystkie tak daleko ?). Odkurzyłem ten wątek, gdyż chciałbym zapytać kolegę Nowicjusza jak realizacja i efekty jego planu? A może ktoś jeszcze podzieli się spostrzeżeniami z realizacji tego planu.
pozdrawiam i do zobaczenia na trasach
M 50
42.2 km 3:45:28
21.1 km 1:37:28
15 km 1:09:02
Obrazek
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam ponownie.
Widzę brak odzewu na mój wpis. Czyżby nikt nie skorzystał z tego planu z powodzeniem ? Chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami i opisać moje zmagania do czasu Maratonu w Poznaniu 11.10.2009, w którym zamierzam wystartować.Regularnie w/g planu biegam 2 tygodnie, czyli od 8 tyg.tabeli treningowej, wcześniej od kwietnia około 20-25km tygodniowo plus zawody jak już pisałem. Moim pierwotnym zamysłem było przygotowanie się do rajdu pieszego na 100 km/24h (być może wystartuję, jeżeli czas i finanse pozwolą). W ramach tych przygotowań odbyłem dwa piesze wypady: 03 maja 2009 na dystansie 60km w czasie około 11 godzin, oraz 24 maja wokół Olsztyna, nie znam dystansu, szedłem 13 godzin.W ubiegłych kilku latach jeździłem amatorsko rowerem w miesiącach letnich na dystansach 50 do 120km po najbliższej okolicy. Rowerem także poruszam się przez cały rok po mieście oraz do pracy. Obecnie 04 lipca zamierzam w ramach urozmaicenia trenigu wystartować w XXIX CIECHANOWSKIEJ PIĘTNASTCE OPINOGÓRA-CIECHANÓW.Następnie w planach półmaraton w sierpniu.

Pozdrawiam.Do zobaczenia na trasach
M 50
Obrazek
Awatar użytkownika
Von_Igel
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czołem

Ja realizuję plan półmaraton - http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432

Trochę go ee.. rozwinąłem - trasy po 5 kilo były mi za krótkie i czułem spory niedosyt.

Wrażenia jak najbardziej pozytywne - w sobotę zrobilem test i przebiegłem 24km - newet bez większych sensacji, więc plan zrobienia maratonu w przyszłym roku uważam za całkiem realny

Pozdrawiam
Wegetarianin - wyjada jedzenie mojemu jedzeniu.

10km 0:43:15 11.11.09 Gdynia
21km 1:41:59 06.12.09 Toruń
42,195 3:41:55 12.09.10 Wrocław
Planowane: Maraton Solidarności, Olipic Triathlon Mamaia, Maraton Bucuresti
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witaj.
To po co czekać do przyszłego roku.Widzę, że jesteś mocny, przejdź na plan do maratonu. Dasz radę. Ja po 16 km byłem mocno zmęczony.Dzisiaj zrobiłem 6km z przebieżkami, pociłem się przez godzinę po biegu.Upał straszny.
pozdrawiam
M 50
Obrazek
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Treningów ciąg dalszy.Dzisiaj w ramach urozmaicenia uczestniczyłem w XXIX Ciechanowskiej Piętnastce. Jak nazwa wskazuje dystans 15km, pogoda niezła, ciepło, bez ostrego słońca. Na temat trasy i samych zawodów, ze względu na małe doświadczenie powiem tylko: mnie się podobało. Mój czas netto 1:18:48, poprawiłem o 3,5 min, według 15km z 06.06.2009 ze Szczytna. W planach półmaraton, prawdopodobnie Radzymin 15.08.2009.

pozdrawiam, do zobaczenia na trasach.
M 50
Obrazek
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nowicjusz - i jak u Ciebie? Nie odzywasz się za bardzo :)
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam.
Kolejne moje małe zwycięstwo. Przebiegłem swój najdłuższy dystans: 19km, czas 1:56:06. Niestety, po biegu byłem wypompowany.
pozdrawiam
M 50
Obrazek
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam.
A teraz podzielę się moim gapiostwem, a może i niewiedzą początkującego.
Obecnie (jeszcze) biegam w butach Woolf, niestety budżet bardzo ograniczony, możliwości zakupu i wyboru u mnie marne. Kupione na allegro, podobno model treningowy, pasowały na nogę, mnie biegało się dobrze. Wczoraj zauważyłem mocne zużycia podeszwy w obu butach. Po dogłębnym przestudiowaniu obuwia oraz internetu ( teraz to ja już jestem mądrzejszy), okazało się że są to prawdopodobnie startówki. Przebieg obecny około 200km, może jeszcze 100 km wytrzymają, na zawody strach brać mogą się rozpaść. Dobiję je. Kupiłem Asics Gel-Blackhawk 2 (ciężko było bardzo z dopięciem budżetu ).Mierzone w sklepie, rozmiar numer większy od pozostałych które noszę. Oby wytrzymały do końca roku gdyż pozostaną mi tylko tenisówki z marketu.
pozdrawiam
M 50
Obrazek
Awatar użytkownika
tomi1982
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 38:27

Nieprzeczytany post

Witam w sumie jeszcze nie przygotowuje się do maratonu , a moim celem jest 10km ale do maratonu polecam te plany z niemieckiej strony sam prawdopodobnie będę korzystał z nich w już w przyszłym roku.
plany do maratonu:
http://www.laufszene.de/Training/Traini ... rathon.htm
plany do półmaratonu:
http://www.laufszene.de/Training/Traini ... rathon.htm
Pozdrawiam i życzę powodzenia w realizacji celów biegowych.
10km-38:27 08.05.2010 XXXI Textilcross Arturówek
21,097km-1:29:19 28.03.2010 III Poznań Półmaraton
42,195km-3:36:18 10.10.2010 XI Poznań Maraton
Poddający się - nigdy nie wygrywał ... a wygrywający - nigdy się nie poddawał.
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam ponownie.
Kolejny kroczek w kierunku maratonu. Zgodnie z planem miałem do przebiegnięcia 18 km. Dość dobra pogoda, bez słońca, temperatura poniżej 20 stopni, spowodowały wydłużenie dystansu. Przebiegłem po raz pierwszy dystans półmaratonu i "trochę", 22.4 km w czasie 02:15:09. Średnia na km 6.02 min. Teren jak to u nas mocno pofałdowany. Różnica czasu tam i z powrotem: 3s. Czuję ogólne zmęczenie, nic mnie nie boli.

Pochwalę się jeszcze raz. Cztery lata temu podczas badań profilaktycznych wykryto u mnie nadciśnienie 190/110, kilkakrotne badania to potwierdziły. Nigdy nie miałem nadwagi, w latach młodości trochę "szalałem". mój tato także miał nadciśnienie. Dostałem tabletki które regularnie brałem do 26.06.09, następnie do 13.07.09 połowę dawki. Od 13 lipca nie biorę leków. Mierzę się regularnie w domu, ciśnienie OK.

Pozdrawiam
M 50
Obrazek
Yumi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kurcze tak patrzę jakie postępy robicie to podziwiam. ja zaczęłam od Galloway'a a teraz robię plan do pólmaratonu, bo mnie Galloway przestał męczyć.robię plan do półmaratonu, ale maraton to myślę, że dopiero za rok dam radę przebiec. pozdrawiam wszystkich ambitnych
zbizag
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam. Jak przebiegłeś ponad 20 kilometrów takim tempem to myślę , że spokojnie przebiegniesz maraton. Jeżeli masz jakiś plan treningowy z którego korzystasz to warto trzymać się w jego rozsądnych granicach. Jeżeli miałeś przebiec 18 a przebiegłeś 25% więcej to nie jest to rozsądne. W planach dla początkujących można śmiało przebiec zamiast 5 minut 7 lecz w treningach, które ktoś rozpisał według jakieś metody, warto trzymać się harmonogramu. Może jest jakiś cel dla którego autor planu nakreślił taki dystans. Oczywiście kurczowe trzymanie się schematu również nie zawsze się udaje, ale lepiej przebiec 100 metrów mniej niż 50 więcej. Po prostu możesz nabawić się kontuzji, przeciążeń, itd. Twój organizm również może nie być jeszcze przygotowany na nadmierny wysiłek.
Powodzenia
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ