Komentarz do artykułu Vin Lananna - czyli jak trenują Ameryk

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

deckard.
Statystyka statystyką, ale jak widze gotowca na 8 tygodni i to na wszystkie okresy szkoleniowe łacznie ze startowym!, to zawodnik który ma rzeczywiscie wycisnac ze swojego organizmu cały potencjał może byc pewien ze dobrze sie nie przygotuje. Jaką ma gwarancje, że jego organizm zregeneruje się po 24 godzinach? bo tak jest napisane w planiku Danielsa czy innego Amerykanina? Albo, że wynik z maratonu pół roku przed okresem startowym dobrze mu wyznaczy predkosci tempa w BPS :orany: Nie wyznaczy. Tyle wiem ze statystyki, pomimo że mam do dzis problem z rozróznieniem permutacji od kombinacji.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Russian, piszesz na tyle chaotycznie, że ja nie wiem, o co ci chodzi. Napisałem, że polskie WB2 nie jest prędkością maratońską. Ty wklejasz ten cytat, a potem piszesz na zupełnie inny temat, tzn. o treningu Lananny. Więc napiszę jeszcze raz: WB2 w Polsce nie jest prędkością maratońską, przynajmniej u zawodników wyczynowych.
Russianowi chodziło o to, że dla zawodnika na 27:20 to wg Danielsa tempo maratońskie to jest 2:53 (wg McMillana 3:03) więc trening po 3:06 jest pewnie w okolicach naszego WB2.

Bebej - Ty musisz się nauczyć rozumienia do czego te tabele służą i jak je należy stosować - to Ci się naprawdę przyda w trenowaniu innych.
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja te wszystkie tabelki rozumiem w ten sposób, że średnio najlepiej powinno się robić tak jak tam jest rozpisane.
wierzę, że jako fizjolog Daniels zbadał efekty treningowe w sposób metodyczny. a że luda u nich mnogiej, to miał na czym badać ;)

masz rację, pisząc o tym że Daniels proponuje gotowe plany treningowe (gdzieś pod koniec), ale rozpoczyna swoją "running formula" od podania zasad, na których opiera trening:
1. The body reacts to stress
2. Specificity of training
3. Rate of achievement
4. Personal limits
5. Diminishing return
6. Accelerating setbacks
7. Ease of maintenance
- każdy z tych elementów jest sensownie opisany
a na koniec rozdziału: BE FLEXIBLE IN YOUR TRAINING

dalej zaczyna się książka.
w tym omówienie podstawowych rodzajów tempa (marathon pace, treshold, interval, repetition)
plany zaczynają się od ~160 strony.

jak ktoś zaczyna od str 255, gdzie jest rozpiska pod pół/maraton to sam sobie robi krzywdę.
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ok nie ciagne dalej tematu bo rzeczywiscie wiedza z running formula do niczego mi sie nie przydaje, obecnie :hej: - wytrymałosc jest dla mnie za prosta aby sie zagłebiac w takie szczegóły jak róznica pomiedzy wb2 a tresholdem. Prawdziwe wyzwanie dla mnie to techniczne konkurencje. Polacy z danielsem czy bez sa bez szans w bieganiu długodystansowym - etiopia kenia maroko zdominowały całe biegi a juniorka młodsza z Kenii biega na poziomie naszej obecnej najlepszej zawodniczki w Polsce na temat której sa pisane peany na bieganie pl również. Załoze sie że zwycięzczyni zawodów szkolnych z Kenii nigdy nie słyszała o tabelkach.
Ona nie słyszała, a my mozemy jedynie stosowac te planiki i tabelki jako amatorzy którzy chca zrobić życiówke. Aby Polka miała szanse w biegach długich na zblizenie się do rekordu swiata to musi zaufać dobremu trenerowi, a nie wzorowac sie na ksiazce dla kazdego.
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

OT.

bebej.
daj się namówić na napisanie jakiegoś materiału (+ zdjęcia, moze film) dotyczącego pracy nad techniką biegu.

nie bądź wiśnia ;)
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

Pewnie że są dostępne ale nie każdy ma takie atrybuty jak:
-predyspozycje do biegania,
- ambicja,
- chęć do biegania,
- motywacja,
- warunki do biegania,
- możliwości do biegania
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

deckard pisze:OT.

bebej.
daj się namówić na napisanie jakiegoś materiału (+ zdjęcia, moze film) dotyczącego pracy nad techniką biegu.

nie bądź wiśnia ;)
decard, uwiez mi że nie ma nic pasjonujacego w technice biegu długodystansowego - oczywiscie bieg jako ruch jest sam w sobie bardzo skomplikowany jesli chodzi o opis, ale jest na tyle naturalny ze układ nerwowy praktycznie kazdego człowieka radzi sobie z takim zadaniem i doskonali połaczenia nerwowo miesniowe praktycznie przez całe zycie - inne ruchy sa duzo bardziej skomplikowane w opanowaniu i tu jest wyzwanie, ale wykraczajace poza samoograniczenia tej strony. :oczko:
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dalej mój OT.
bebej: ee tam, najlepszy przykład że nie masz racji, to ostatni odcinek biegania z mają.

zresztą ja bym chętnie poczytał po polsku o skutecznych ćwiczeniach poprawiających prędkość na krótkich.

np bieganie.pl poleca robienie ćwiczenia high knees, nazywając to zresztą mylnie skipem A, a taka oto strona
http://www.completespeedtraining.com/3- ... rills.html
mówi, że to bez sensu i co Ty na to?

żeby nie być gołosłownym - skip A w wykonaniu asafy:
http://www.youtube.com/watch?v=ad0ToqBV3fo
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

deckard pisze: zresztą ja bym chętnie poczytał po polsku o skutecznych ćwiczeniach poprawiających prędkość na krótkich.

np bieganie.pl poleca robienie ćwiczenia high knees, nazywając to zresztą mylnie skipem A, a taka oto strona
http://www.completespeedtraining.com/3- ... rills.html
mówi, że to bez sensu i co Ty na to?

żeby nie być gołosłownym - skip A w wykonaniu asafy:
http://www.youtube.com/watch?v=ad0ToqBV3fo
Co ja na to?
Skipy, wieloskoki sa podstawa treningu techniki kroku biegowego w biegach krótkich - w zaleznosci od zawodnika dobieramy tylko proporcje - czy skip a jest zły? Pan który chce sprzedac comlet speed trening za 50 $ tak twierdzi ale jemu głownie chodzi o te 50$ ( nie mogłem zdzierżyc tych internetowych przemów) gdybys wydał kasę to by sie okazało za nastepne 50$ że skip c tak, ale bez wahadła tylnego tylko z kopem w posladek. masz kase to kupuj comlet speed trening.
ćwiczeń na poprawe szybkosci jest tak dużo że szkoda czasu tracic na internecie, lepiej sobie kupić ksiązke i poczytać.
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie 50$, trochę więcej.

DVD #1: Pre Competition ($49 value)
DVD #2: Hardcore Conditioning ($49 value)
DVD #3: Agility Training ($49 value)
DVD #4: High Powered Training ($49 value)
DVD #5: Pure Speed Training ($49 value)

razem 245$

a wracając do meritum.
Skipy, wieloskoki sa podstawa treningu techniki kroku biegowego
oj ogólnikowo coś :hej:

ja się pytam konkretnie o to, czy Twoim Bebej Zdaniem warto robić ćwiczenie 'high knees' w jakiejkolwiek dyscyplinie. czy mozesz odpowiedzieć na tak postawione pytanie?
wiem wiem, skipy i wieloskoki ... lol
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jako trener stosuję. A czy warto???? Po owocach ich poznacie. :oczko:
Mavje
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A ja przypadkowo trafiłem na coś takiego :
http://www.youtube.com/watch?v=vcH97Dx8 ... -fresh+div

niektóre widzę po raz pierwszy (może dlatego, że biegam jakieś 3 miechy) ... Jakieś opinie, sugestie? Bylbym wdzięczny bardzo ;)
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

deckard pisze: ja się pytam konkretnie o to, czy Twoim Bebej Zdaniem warto robić ćwiczenie 'high knees' w jakiejkolwiek dyscyplinie. czy mozesz odpowiedzieć na tak postawione pytanie?
ja mogę.
warto.
w Muay Thai.

a jak poćwiczysz, to się z każdym dogadasz. nawet z bebejem:))))
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
pikkot
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam wrażenie, że Bebejowi chodziło w wątku o to, że taka książka do profesjonalego treningu nie wystarcza. I ma racje. Jednak dla amatora, takiego jak ja jest fajna i wiedza w niej zawarta jest użyteczna.
Czy szkoła Danielsa i tabelek działa?
10 zawodnik w Mistrzostwach USA miał czas 13:39, ostatnim Polakiem, który tak szybko pobiegł 5km jest ś.p. Piotr Gładki. Dokonał tego w 1998(PUMA PRO).
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

russian, white russian pisze:
deckard pisze: ja się pytam konkretnie o to, czy Twoim Bebej Zdaniem warto robić ćwiczenie 'high knees' w jakiejkolwiek dyscyplinie. czy mozesz odpowiedzieć na tak postawione pytanie?
ja mogę.
warto.
w Muay Thai.

a jak poćwiczysz, to się z każdym dogadasz. nawet z bebejem:))))
:hahaha:
SBBP.WAW.PL
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ