skakanka

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

... a już myślałem, że na trampolinie więcej można zrobić...

chyba wrócę do skakanki
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
PKO
Jot_er
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

właśnie znalazłem w piwnicy skakankę i pomyślałem hmmm biegam to może włączę skakankę w trening w końcu to dobre ćwiczenie na łydki (wykonywane min. przez bokserów gdzie potrzebne są szybkie, dynamiczne ruchy nóg)
i tak zacząłem szukać na forum coś o skakance, tematów kilka ale ten rozrósł się na potęgę :)

w końcu czy ktoś może zarzucić wypowiedzią o skakance jakiegoś autorytetu w sferze biegania albo z własnych doświadczeń (porównanie treningów bez oraz ze skakanką?)
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

autorytet nie jestem. ale:

jeżeli chcesz zrobić siłę łydek - skakanka jest na pewno ciekawsza, i mniej nużąca, niż wspięcia na palce.

intuicja podpowiada, ze bardziej efektywna pod bieganie - bo jednak w biegu występuje faza oderwania od podłoża, samymi wspięciami na palce nie wyćwiczysz tak stóp

nie ukrywam, że pomogła mi wydatnie w przejściu na bieganie ze śródstopia. (co z kolei wyeliminowało zupełnie bóle kolan po biegu)

-----------
nie wiem, na jakim jesteś poziomie, ale skakanka to chyba fajne wprowadzenie w ćwiczenia wzmacniające. (jeśli jeszcze nie robisz dodatkowejsiły pod biegi)
---------------------------

podstawowe cardio też można wyrobić. jak dla mnie, wszyscy rozpoczynający biegać powinni 2-3tyg poskakać najpierw. (zamiast biegać). -naście serii po kilkadziesiąt-kilkaset skoków

na pewno po takiej 'terapii' przerwy na marsz mogłyby być znacznie rzadsze(jeśli w ogóle), a ryzyko kontuzji mniejsze.

no ale ja fundamentalista jestem, to se mogę gadać

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ