buty stabilizujące dla stopy neutralnej

jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jeżeli biegacz z pronacją będzie używał butów bez stabilizacji to może mieć kłopoty - to sprawa oczywista...
ale co by było gdyby biegacz ze stopą neutralną biegał w butach dla pronatorów? czy coś by mu się stało?
PKO
jacek_f
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dopiero niedawno kupiłem swoje pierwsze prawdziwe buty do biegania. Podczas wizyty w sklepie okazało się, że do tej pory biegałem (w sumie niecałe 300km) w złych butach: były za małe i miały stabilizację (jestem supinatorem). Nie było aż tak źle :-)
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=13698]Trochę o mnie[/url]
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli masz stopę neutralną to lekka stabilizacja nie bedzie w niczym przeszkadzac, ja nie mam pronacji a biegam od dawna w serii Asics 20.. która jest dla średnich pronatorów i nie czuję żadnego dyskomfortu.
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Są następujące kwestie:

1. Jeśli masz stopę neutralną to "zgniatasz" but stosunkowo równomiernie na całej szerokości. Ale but dla pronatorów w części od środka tak łatwo sie nie da zgnieść. Więc może powstać w bucie jakieś trwałe odkształcenie - niechciany przechył na zewnątrz.

2. Z Arturem Osmanem rozmawiałem o tym ostatnio - on podobno przez dużą część swojej karieru biegał w butach dla pronatorów. Wtedy jeszcze sie mało butami interesował - ot, takie dostawał i tyle. Ale zawsze był człowiekiem który lądował raczej na śródstopiu, palcach. I kiedy lądujesz na śródstopiu, to potem Twoja pięta za chwile jeszcze zdąży "przywalić" w podłoże - a w tym miejscu jest twardo bo jest wzmocnienie dla pronatorów i to uderzenie wg niego bardzo mocno odbija w górę do kolana i to wg niego była jedna z przyczyn jego kontuzji.

3. Masz but mniej elastyczny, mniej sprawny
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

dzięki za odpowiedzi. oczywiście nad tym tematem zastanawiałem się czysto teoretycznie, na zasadzie co by było gdyby..., bo butów na rynku jest cała masa i zawsze można coś wybrać odpowiedniego.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ