Witam sprawa wygląda tak że nabawiłem się kontuzji kolana po tygodniu "biegania ". Chciałem zacząć trening dla początkujących 30 min w 10 tyg.
Od tygodnia nie biegam bo nie jestem w stanie, kolano boli nawet podczas chodzenia jednak chciał bym nie tracić czasu i wzmocnić wątłą kondycję.
Co proponujecie ? Rower ? chodzenie ?
O sobie powiem tyle że mam 24lata sport raczej był mi obcy. dodatkowo paliłem 8 lat teraz od 3 tyg nie pale więc postanowiłem biegać. w sumie to mało się ruszałem dziennie bo wszędzie samochodem ;/ . mam 180cm wzrostu i 87kg wagi wiec z 10kg za dużo tłuszczu. rozumiem ze ta kontuzja ro raczej od nagłego "zrywu" niż coś gorszego ? teraz nie mam czasu iść do lekarza bo sesja jednak za tydzień jak dalej będzie bolało to pójdę więc pytam was.
kontuzja kolan ..czym zastąpić tymczasowo bieganie ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ale jaka kontuzja - jak to się stało ?
-
- Rozgrzewający Się
pewnego dnia bodajże 4 dzień biegania ,podczas biegu ( około 20min treningu ) zacząłem czuć coraz silniejszy pulsujący ból w kolanie. Przestałem biegać na ten dzień i od tej pory( tydzień po) czuje ten ból dalej. czuje go też jak wchodzę po schodach, staram się szybciej iść nawet jak wciskam sprzęgło w samochodzie tu czuje lekki ból.
Dodam że biegałem co 2gi dzień. Czyli poniedziałek, środa , piątek , sobota ( 2min biegi i 4 marszu ) i w następny poniedziałek już nie dokończyłem treningu ,a miałem biegać już 3 min i 3 min marszu.
Przed biegiem nie rozgrzewałem się bo bym nie dał rady biec :P ,a po robiłem rozciąganie ,ale trochę takie na "odwal się " gdyż nie sądziłem że coś mnie od razu złapie
Zauważyłem że w temacie jest "..kontuzja kolan". Pomyliłem się chodziło mi o jedno kolano mianowicie lewe.
Dodam że biegałem co 2gi dzień. Czyli poniedziałek, środa , piątek , sobota ( 2min biegi i 4 marszu ) i w następny poniedziałek już nie dokończyłem treningu ,a miałem biegać już 3 min i 3 min marszu.
Przed biegiem nie rozgrzewałem się bo bym nie dał rady biec :P ,a po robiłem rozciąganie ,ale trochę takie na "odwal się " gdyż nie sądziłem że coś mnie od razu złapie
Zauważyłem że w temacie jest "..kontuzja kolan". Pomyliłem się chodziło mi o jedno kolano mianowicie lewe.