Płaskostopie a pronacja (?)- jakie buty?

kaniola
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam.

Szukam dla siebie dobrych butów do biegania. Jest to o tyle dla mnie trudne, że mam bardzo niskie podbicie stopy (nie muszę robić testu wodnego, by to wiedzieć, zawsze odbijała mi się prawie cała stopa... ) i ostatnio po biegu złapałam lekką kontuzję. Prawa stopa z zewnętrznej strony, pod kostką boli mnie do dzisiaj. Ból nie powstał nagle, a stopniowo się zwiększał podczas biegu.

Dlatego zdecydowałam, że chyba czas na porządne buty ;)
Dotąd biegałam w adidasach, takich zwykłych do chodzenia. Z resztą widać to na foto.

Trochę danych o mnie:
kobieta, 24 lata
waga 68-70kg
biegam 3-4 razy w tyg po 45min (z tendencją wzrostową)
teren- chodnik, asfalt, ścieżki leśne, kamieniste, czyli wszystkiego po trochu (mieszkam w górach)

Bardzo proszę o pomoc w dobraniu butów. Zastanawiałam się nad tymi:
http://www.decathlon.com.pl/PL/wave-cyc ... /#CONCEPTS
ale nie wiem, czy będą dobre dla kogoś z płaską stopą...
No i cena, tak do 300zł byłaby ok.

Dodam jeszcze tylko, że kiedyś stopy podczas biegu mnie bardzo bolały, do tego stopnia, że nie potrafiłam przebiec 2km. Ale od kiedy uprawiam więcej sportu, nie mam z tym problemów (tylko ostatnio ta nieszczęsna kontuzja- ale ból zupełnie inny niż kiedyś i zupełnie w innej części stopy).

Zdjęcia:

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam :)
PKO
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wiem jak mocna jest Twoja wada , być może na tyle mocna ,że trzebaby poszukać butów dla nadpronatora, Cyclone Mizuno jest OK bo to buta dla stopy pronującej, pomóc przy bólu mogą Ci również wkładki profilujące
Tomek
zdrowestopy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, nie wiem czy ten wątek jest jeszcze aktulany ale napisze cos od siebie, może Ci pomoże ;) po pierwsze propozycja wkładek w twoim przypadku to bardzo dobry pomysł, są specjalne wkładki dla biegaczy które naprawdę pomagają w pdodbnnych dolegliwościach jakie posiadasz. Podbicie stopy a wysklepienie (czyli jej np płaskostopie) to troszke dwa różne terminy któr mogą być ze sobą związane (ale to tak na marginesie). Jeśli chcesz wiecej biegać i liczy się dla Ciebie komfort i bezpieczeństwo napisz tutaj a podam Ci mój numer gg to możemy coś na to poradzić. Nie ukrywam, że wkładki sportowe są drogą rzeczą ale służą na lata i naprawę zmieniają komfort. Ja posiadam najbardziej podstawowe, nie jestem wytrawnym biegaczem bo robie to tylko raz w tygodniu ale wracając do domu nie czuję żadnego bólu, dyskomfortu tak samo jak podczas biegu. Dwa troszkę się na tym znam i siedze w tym temacie więc jeśli jesteś zainetersowana napisz tutaj a podam Ci do mnie kontakt :) pozdrawiam
begginer absolute
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

zdrowestopy pisze:. Dwa troszkę się na tym znam i siedze w tym temacie więc jeśli jesteś zainetersowana napisz tutaj a podam Ci do mnie kontakt :) pozdrawiam
WItam
A czy ja bym też mogła prosić o jakies wskazówki? Po 2 tyg biegania naderwałam stawy skokowe, teraz się strasznie boję żeby mi się to nie odnowiło. Do tego trochę pronuję.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Co znaczy naderwałaś stawy ? Jakieś więzadła, tak ?
A:
- ile masz lat
- co robiłaś jak je naderwałas (tzn w jaki sposób)
- jak aktywna sportowo byłaś zanim naderwałaś ?
begginer absolute
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

naderwałam stawy znajdujące się pod kostkami. Początkowo zdiagnozowano to błednie jako Achillesa. Lat mam 24, zanim to się stało biegalam przez 2 tyg co drugi dzień. Jest to o tyle dziwne, że nie stało się to np w środku trasy, tylko tuż po tym, jak zaczęłam biec, przebieglam moze 10 metrów i koniec. Od zeszłorocznej wiosny nie uprawiałam żadnego sportu, ale teraz jak zaczęłam na nowo to też nie marzyło mi się przebieganie niewiadomo jakich dystansów, wiem, że moja kondycja mi na to nie pozwala.
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ostatnio nurtuje mnie pytanie,czy dla takich właśnie stóp z wadami jet sens kupować wkładki ortopedyczne do biegania skoro buty posiadają już różne systemy zapobiegające...Czy może kupić buty dla neutralnych i wtedy zakupić specjalne wkładki? Bo chyba co za dużo to nie zdrowo....? :)
Złość nigdy nie trwa dłużej niż pięć kilometrów :)
begginer absolute
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jagoda81 pisze:Ostatnio nurtuje mnie pytanie,czy dla takich właśnie stóp z wadami jet sens kupować wkładki ortopedyczne do biegania skoro buty posiadają już różne systemy zapobiegające...Czy może kupić buty dla neutralnych i wtedy zakupić specjalne wkładki? Bo chyba co za dużo to nie zdrowo....? :)
Też się właśnie nad tym zastanawiam... jade po buty w sobotę i pojecia nie mam co kupic. Chcę przeznaczyć tak do 350 zł, no i kupuje męskie, dlatego że damskie buty sportowe kończa sie na 40 zwykle. Ja mam 39/40, a są za małe. To zostają meskie. Nie szkodzi.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rozmiarówka damska jest do rozmiaru 42
jeśli chodzi o kupno butów męskich dla kobiety to trochę uważać trzeba, ponieważ kobiety mają morfologicznie węższe stopy i ważne jest aby dokładnie przymierzyć i żeby stopa nie latała w bucie , but ma ją szczelnie opinać

jeśli zaś idzie o wkładki ortopedyczne to przede wszystkim zależy z jakim przeznaczeniem je kupujemy, są amortyzujące, stabilizujące, dla supinatorów, "orzeżwiające" itp

to powodzenia na zakupach
Tomek
begginer absolute
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tomek Michałowski pisze:rozmiarówka damska jest do rozmiaru 42
jeśli chodzi o kupno butów męskich dla kobiety to trochę uważać trzeba, ponieważ kobiety mają morfologicznie węższe stopy i ważne jest aby dokładnie przymierzyć i żeby stopa nie latała w bucie , but ma ją szczelnie opinać

jeśli zaś idzie o wkładki ortopedyczne to przede wszystkim zależy z jakim przeznaczeniem je kupujemy, są amortyzujące, stabilizujące, dla supinatorów, "orzeżwiające" itp

to powodzenia na zakupach
być może i jest, ale bardzo ciężko ją znależć. Pomijam ju fakt znacznie mniejszego wyboru w artykułach sportowych dla kobiet niż dla mężczyzn. Generalnie, nie będę sie ograniczać do 1-2 par jakie być może znajdę pasujących na mnie z butów damskich. Jak byłam młodsza i miałam okres kiedy cały czas chodziłam w adidasach, zawsze wybierałam męskie bo miałam wrażenie, że damskie mnie ściskają, wiec może mam szersza stopę niż większość kobiet.
Chciałabym róznież spytać, czy buty dla pronatorów mają większa amortyzację wstrząsów, bo tak wynika z wyszukiwarki na stronie adidasa, a zastanawiam sie, czy to są naprawdę istotne róznice. Ja mam niewielką pronację i zastanawiam sie, czy jest sens kupować droższe buty ze względu na to. Z drugiej strony, rehabilitacja jak do tej pory już mnie znacznie więcej kosztowała... jestem w kropce. Proszę o porady:)
begginer absolute
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kupiłam asicsy GT2140, jednak damskie mi sie udało. Mam nadzieję, że dobry wybór...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ