Plan treningowy dla sprintera na 7 dni

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sorry, to nie ty - to ....supersprinttom napisał przykładowy trening gdzie jest bardzo mało techniki i skipów, które sa podstawą dla młodych sprinterów. No i ta siłownia z duzymi ciezami - to nalezy wg mnie zawsze zaznaczać po okresie dojrzewania bo istnieje duza pokusa szybkiego wzrostu wyników wczesniej.!!!! Sztanga dla 15 latka to masakra i oznaka braku kwalifikacji do prowadzenia młodych biegaczy.
PKO
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pełna zgoda.
supersprinttom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak można zobaczyć trening który podałem nie jest treningiem szczegółowym, bo nie taki był mój zamiar.
Ktoś napisał ze siła ciężka dla młodzika to pomyłka, że brak tu wzmianek o technice, można też napisać że nie podałem iż trening zaczynamy od truchtu, rozciągania i skipów itp., itd.
Podałem jedynie ogólny plan treningowy sprintera.
Jest oczywiste że młody zawodnik musi robić dużo techniki i powinna ona być wpleciona praktycznie w każdy trening, ale nie będe tego pisał osobie która nie ma trenera i która prawdopodobnie nie potrafi rozróżnić czy dane ćwiczenie wykonuje prawidłowo czy nie, a nie da się tego wytłumaczyć korespondencyjnie.
Co do treningu na siłowni to każdy nawet 15-letni zawodnik powinien go robić, a w szczególności taki który chce być sprinterem.
Obciążenia dla młodzika muszą być oczywiście mniejsze, nikt nie każe mu robić przysiadów ze 120 kg sztangą tylko np. 40 kg to tez będzie dla niego siła ciężka, co nie oznacza że maksymalna!
Oczywiście nie każdy musi się z tym zgadzać i po jest to forum aby o tym dyskutować...
Jedno jest pewne nie da się prawidłowo rozpocząć treningu sprintu bez odpowiedniego trenera ...
Ostatnio zmieniony 03 lip 2014, 12:03 przez supersprinttom, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

supersprinttom pisze:...
No więc sie nie zgadzamy i powiem wiecej - mamy inne spojrznie na to co to siła ciężka.
supersprinttom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to może którys z szanownych kolegów wyjaśni mi co kryje się pod pojeciem siły ciężkiej i nie mam tutaj na myśli własnych teorii na ten temat, lecz fachowej regułki...
Ciekawi mnie też kto na tym forum jest sprinterem z krwi i kości !!!
Ostatnio zmieniony 03 lip 2014, 10:58 przez supersprinttom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Siła cięzka to taka siła, która jest nastanowiona na budowanie siły :usmiech: - od cięzaru 40kg lub od gryfu sztangi to sobie mozesz jedynie poprawić wytrzymałosc siłową. Byłem nietypowym sprinterem bo 400 metrowcem i bez jakiejkolwiek siły na siłowni nie mówiac juz o tej ciezkiej - biegałem 50 sekund - stare dzieje.
Eaxene
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

supersprinttom pisze:No to może którys z szanownych kolegów wyjaśni mi co kryje się pod pojeciem siły ciężkiej i nie mam tutaj na myśli własnych teorii na ten temat, lecz fachowej regułki...
Ciekawi mnie też kto na tym forum jest sprinterem z krwi i kości !!!
Sam użyłeś pojęcia siły ciężkiej, więc chyba możesz napisać swoją wykładnie tego pojęcia ;)
Co do sprinterów bebej pisał że był sprinterem, ja też z 5-6 lat ;)
A co do siły ciężkiej dynamicznej, to jak w sile ciężkiej się robi np. przysiady z 100kg-120kg to w ciężkiej dynamicznej, robisz dynamiczne półprzysiady z 100-120kg.
supersprinttom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak naprawdę to nie ma chyba 100 % pojęcia siły ciężkiej.
Oczywiście w treningu młodzika pojęcie siły cieżkiej można zastąpić po prostu siłą lub siłą lekką, ale czy przysiady np. z 40 kg sztangą będą dla niego tekie lekkie i nie będzie budował jego siły w danym momencie?
Może najwyższy czas zmienić spojrzenie na trening bo dzisiejsi 15/16 latkowie to już nie ci sami chłopcy co kiedyś...
Ostatnio zmieniony 03 lip 2014, 12:17 przez supersprinttom, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie o to chodzi aby w młodym wieku unikać siły z obciążeniami zbliżonymi do maksymalnych. Granica wiekowa jest płynna i związana (jak pisał Bebej) z procesem rośnięcia i dojrzewania organizmu.

Bodźce siłowe w treningu sprinterskim to etap zaawansowany.

P.S.
Jestem emerytowanym sprinterem przedłużonym (400m- zatrzymałem się w rozwoju na 48,7; 200m- 22,1).
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jesli juz mamy zaprowadzić jakis porzadek do dyskusji o cięzarach to nie ma czegos takiego jak siła ciezka, średnia czy lekka - sa za to metody ciezkoatletyczna, body boilding i metoda kształtujaca wytrzymałosc siłową. Zabawa na siłowni z małymi ciezarami dla młodzików i nie tylko ma raczej nauczyc adeptów sprintu techniki, a nie kształtowac to co jest jego kwintesencją czyli siłe - trening obwodowy na maszynach jest bezpieczniejszy ( rozsadnie prowadzony) i mozna stosowac wczesniej, ale sztangi trzeba sie nauczyc żeby sobie nie zrobic krzywdy.
Bardziej szczegółowo jest to opisane np tutaj.
http://www.atomicpower.pl/content/view/143/39/
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to jeszcze zapodaję podstawowe ćwicznie siłowe dla starszych i bardziej zaawansowanych biegaczy - przysiad i półprzysiad.
http://www.atomicpower.pl/content/category/9/36/46/
Nie jest to takie proste -a jak juz sie umie to trzeba wiedziec jeszcze kiedy i ile stosować. Bez ciezarów i to tych w okolicach 80-100% max obciazenia nie ma dobrych sprinterów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ